Cara Semak sama ada Orang Lain Menggunakan Akaun WhatsApp Anda

4

Seperti kebanyakan aplikasi dalam talian lain, WhatsApp melakukan yang terbaik untuk memastikan data penggunanya peribadi dan selamat. Platform ini agak selamat dengan ciri seperti satu log masuk pada satu masa dan pengesahan dua faktor.

Tetapi, seperti apa-apa yang disambungkan ke internet, terdapat kelemahan keselamatan yang individu jahat terlalu gembira untuk diterokai. Disebabkan sifat WhatsApp, adalah penting untuk bertindak pantas jika anda berpendapat akaun anda telah dilanggar.

Artikel ini akan mengajar anda cara mengesan aktiviti yang mencurigakan di WhatsApp dan mengajar anda cara melindungi akaun anda. Jom terjun!

1. Log masuk ke Akaun WhatsApp Anda

Untuk lebih memahami cara keselamatan WhatsApp berfungsi, kami akan memandu anda log masuk ke akaun anda terlebih dahulu. WhatsApp menyediakan dua cara untuk mengakses; dalam talian dan melalui Pengutus WhatsApp iOS atau Apl WhatsApp Android.

Menggunakan versi web WhatsApp menjadikannya lebih mudah untuk menaip, kerana anda boleh melakukannya pada papan kekunci dan bukannya mengetik pada skrin telefon anda. Walau bagaimanapun, anda perlu bermula dengan peranti mudah alih anda.

 1. Buka sesi Web WhatsApp pada tablet atau telefon anda dengan mengetik ikon menu elipsis menegak (tiga titik menegak) dalam tetingkap utama WhatsApp.
 2. Pilih WhatsApp Web. Ini membuka kamera anda untuk digunakan dalam langkah seterusnya.
 3. Anda akan diarahkan untuk mengimbas kod QR, yang boleh anda dapatkan dengan membuka WhatsApp Web dalam penyemak imbas anda.
 4. Buka Web WhatsApp menggunakan pelayar pada PC anda.
 5. Imbas kod QR dalam tetingkap penyemak imbas menggunakan kamera peranti anda.

Anda kini boleh menaip mesej menggunakan papan kekunci PC anda, dan tetingkap WhatsApp anda pada telefon anda sepatutnya sepadan dengan apa yang anda lihat dalam penyemak imbas, membolehkan anda bersembang dan berinteraksi seperti biasa.

2. Semak sama ada Seseorang Menggunakan Akaun WhatsApp Anda

WhatsApp agak mudah digunakan. Malangnya, agak sukar untuk mengesan penceroboh jika mereka tidak berinteraksi dengan aplikasi. Senario ini kemungkinan besar ialah seseorang yang hanya mahu mencuri dengar perbualan anda, tetapi sesetengah penggodam juga mahu mengambil alih akaun anda.

Tanpa mengira niat mereka, kami akan menggunakan bahagian ini untuk mendidik anda tentang beberapa tanda amaran bahawa seseorang berada dalam akaun anda.

 1. Semak Aktiviti WhatsApp Anda. Apabila anda membuka WhatsApp, anda akan mula-mula melihat senarai mesej. Semak senarai ini untuk sebarang mesej yang anda tidak hantar atau terima daripada orang yang anda tidak kenali.

 2. Semak maklumat hubungan anda. Jika penceroboh cuba merampas akaun anda, mereka akan mula menukar maklumat hubungan anda. Pada mudah alih, ketik pada elipsis menegak (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas.

 3. Ketik Tetapan.
 4. Pilih profil anda di bahagian atas menu.
 5. Semak maklumat dan sahkan bahawa ia adalah tepat dan terkini.
 6. Jika apa-apa telah berubah, atau terdapat maklumat yang anda tidak kenali, anda perlu melindungi akaun anda. Ikuti langkah dalam bahagian seterusnya tentang menggunakan pengesahan dua langkah.
 7. Semak Mesej daripada WhatsApp. Cari mesej anda dengan menaip WhatsApp dalam bar carian di bahagian atas pada iPhone atau menggunakan kaca pembesar pada Android. Cari mesej tentang perubahan atau akses akaun.
 8. Semak Rakan Baru. Semak kenalan anda di WhatsApp dengan membuka apl dan mengetik pada ikon Sembang di penjuru kanan sebelah bawah. Sahkan bahawa tiada rakan baru yang tidak dikenali telah muncul dalam senarai.
 9. Semak sesi sembang terkini. Lihat sesi terakhir atau mana-mana sesi terbuka dengan mengetik ikon menu elipsis menegak (tiga titik menegak).
 10. Pilih Peranti yang dipautkan.
 11. Semak senarai Terakhir aktif… untuk mana-mana peranti yang tidak diketahui.
 12. Jika anda menemui peranti yang tidak diketahui, ketik peranti itu dan pilih Log Keluar.

Tidak seperti perkhidmatan lain, langkah di atas adalah satu-satunya cara untuk melihat aktiviti log masuk WhatsApp anda.

Melindungi Akaun WhatsApp Anda

Jika anda mendapati orang lain menggunakan akaun anda, sudah tiba masanya untuk melindunginya. Perlu diingat bahawa jika terdapat mana-mana situasi yang dinyatakan di atas, anda perlu bertindak segera.

Cara Mendayakan Pengesahan Dua Faktor dalam WhatsApp

Jika seseorang telah menggunakan akaun WhatsApp anda, anda perlu menguncinya. Jika anda bernasib baik, ia adalah adik beradik atau pasangan yang mengintip apa yang anda lakukan. Jika anda tidak begitu bernasib baik, ia boleh menjadi penggodam yang mencuri kenalan dan data anda dan mendatangkan malapetaka dengan kehidupan sosial anda. Sama ada cara, anda perlu menguncinya dengan menghidupkan pengesahan dua faktor.

WhatsApp tidak menggunakan kata laluan. Sebaliknya, anda perlu mendayakan pengesahan dua faktor. Dengan cara itu, sesiapa yang cuba log masuk mesti memasukkan kod pengesahan.

 1. Buka WhatsApp dan pilih ikon menu elipsis menegak (tiga titik menegak) dari tetingkap utama.
 2. Pilih Tetapan dan kemudian Akaun.
 3. Pilih Pengesahan dua langkah, kemudian ketik Dayakan.
 4. Taipkan kod PIN 6 digit, kemudian ketik Seterusnya.

Setelah ditetapkan, anda perlu memasukkan kod PIN itu untuk mengesahkan setiap kali anda membuka WhatsApp. Pastikan PIN bukan sesuatu yang jelas yang boleh dipilih oleh orang lain. Selepas melengkapkan langkah di atas, anda telah memastikan akaun WhatsApp anda lebih jauh lagi.

WhatsApp ialah aplikasi yang sangat selamat tetapi hanya selamat seperti yang anda simpan. Menggunakan pengesahan dua faktor ialah cara yang berdaya maju untuk mengunci akaun anda jika seseorang telah mengaksesnya.

Soalan Lazim WhatsApp Digodam

Apakah yang boleh saya lakukan jika saya kehilangan akses kepada akaun WhatsApp saya?

Kemungkinannya ialah penggodam telah mengambil alih akaun anda. Apabila ini berlaku, anda tidak boleh log masuk dan semua maklumat akaun anda berada di tangan penggodam. Mengembalikan akaun anda boleh menjadi rumit. Nasib baik, anda masih boleh menuntut semula akaun WhatsApp anda.

Saya menerima kod pengesahan teks daripada WhatsApp. Adakah itu bermakna seseorang menggunakan akaun saya?

Salah satu cara yang lebih terkenal seseorang boleh mendapatkan akses ke akaun WhatsApp anda adalah dengan mendapatkan kod pengesahan teks. Jika WhatsApp menghantar kod pengesahan teks kepada anda yang tidak anda gunakan, sebaiknya abaikan kod tersebut.

Anda juga mungkin menerima berbilang kod secara bergantian. Walau bagaimanapun, WhatsApp hanya akan menghantar begitu banyak kod pengesahan dalam tempoh tertentu. Selepas itu, apl akan mengunci anda keluar jika anda log keluar.