Cara Semak Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

87

Twitter membenarkan penggunanya menyesuaikan suapan mereka dan menapis kandungan yang mereka tidak mahu lihat. Salah satu pilihan ialah menyekat seseorang. Jika anda tertanya-tanya sama ada anda telah disekat di Twitter tetapi tidak pasti cara mengesahkannya, anda berada di tempat yang betul.

Cara Semak Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara menyemak siapa yang menyekat anda di Twitter. Bersama-sama itu, kami akan menawarkan petua dan helah untuk digunakan jika anda ingin menyekat seseorang tanpa mereka sedari atau mengelak daripada melihat perkataan tertentu.

Cara Semak Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Apabila seseorang menyekat anda, anda tidak akan menerima pemberitahuan mengenainya.

Inilah yang berlaku apabila anda disekat:

  • Anda tidak melihat tweet orang itu.
  • Anda tidak menerima pemberitahuan mengenai akaun mereka.
  • Anda tidak melihat ulasan atau balasan dalam perbualan oleh orang itu.
  • Anda secara teknikal boleh menghantar mesej kepada mereka, tetapi mereka tidak akan menerimanya.

Jika anda mengesyaki anda telah disekat di Twitter, berita buruknya ialah apl itu tidak menawarkan cerapan tentang siapa yang melakukannya atau bila. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna tiada cara untuk mengetahui siapa yang menyekat anda.

Iaitu, anda boleh menyemak siapa yang menyekat anda di Twitter secara manual. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk menyelesaikan proses itu, tetapi anda boleh menyemaknya dalam beberapa saat jika anda mempunyai pengguna tertentu dalam fikiran.

Ikut langkah di bawah untuk menentukan sama ada seseorang menyekat anda di Twitter:

  1. Lawati Twitter laman web atau lancarkan apl mudah alih.
  2. Cari orang yang dimaksudkan.
  3. Jika anda melihat profil mereka, ini bermakna anda tidak disekat. Jika anda melihat “Anda disekat. Anda tidak boleh mengikuti atau melihat [the user’s name] Tweet, “ini bermakna mereka telah menyekat anda.

Walaupun sesetengah mungkin menganggap tidak menerima pemberitahuan tentang disekat sebagai malang, Twitter mempunyai alasan yang kukuh di sebalik keputusan ini. Iaitu, keseluruhan tujuan menyekat seseorang adalah untuk mengelakkan interaksi yang tidak diingini atau tidak perlu. Twitter menghormati privasi penggunanya, itulah sebabnya ia tidak memberikan sebarang maklumat mengenai orang yang menyekat anda. Perkara yang sama berlaku apabila anda menyekat seseorang.

Gunakan Perkhidmatan Pihak Ketiga untuk Semak Siapa yang Menyekat Anda di Twitter

Perkhidmatan pihak ketiga seperti Blolook berguna jika anda ingin mengetahui bilangan orang yang telah menyekat akaun anda. Tetapi, apl itu tidak menawarkan cerapan tentang nama orang.

Begini cara menggunakannya:

  1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Blolook dan kemudian log masuk ke akaun Twitter anda. Laman Web Blolook - Log masuk dengan Twitter
  2. Kemudian, semak bilangan orang yang menyekat anda.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Twitter.

Bolehkah saya Sekat Seseorang di Twitter Tanpa Mereka Dapat Memberitahu?

Seperti yang dinyatakan, apabila anda menyekat seseorang di Twitter, mereka tidak akan menerima pemberitahuan mengenainya. Tetapi mereka boleh mencari profil anda dan memastikan mereka telah disekat.

Jika anda tidak mahu melihat tweet atau ulasan seseorang, anda boleh mengalih keluarnya daripada suapan anda dengan meredamkannya. Dengan cara itu, anda tidak akan menyekat mereka, tetapi anda tidak akan dapat melihat siaran mereka pada garis masa anda. Pengguna dengan akaun diredam tidak akan tahu anda telah meredamkannya.

Membisukan akaun tidak bermakna menyahikutinya. Orang itu kekal dalam senarai pengikut anda, tetapi anda tidak akan melihat sebarang kemas kini. Selain itu, mereka masih boleh menghantar mesej kepada anda, menyebut atau membalas anda dan anda masih akan menerima pemberitahuan mengenainya.

Anda juga boleh meredam akaun yang anda tidak ikuti. Dalam kes itu, anda tidak akan menerima pemberitahuan tentang balasan dan sebutan oleh orang itu.

Pengguna boleh membisukan seseorang daripada tweet atau profil. Berikut ialah cara untuk meredam daripada tweet:

1. Lawati Twitter laman web atau buka apl mudah alih.

Apl Twitter

2. Cari tweet berkenaan dalam suapan anda dan tekan tiga titik di sebelah tweet.

Twitter - Ikon Menu Tweet

3. Kemudian, tekan Mute.

Jika anda ingin meredamkan profil, ikut langkah di bawah:

1. Pergi ke Twitter laman web atau buka apl mudah alih.

Apl Twitter

2. Cari orang yang anda ingin redamkan dan buka profil mereka dan tekan tiga titik. Ikon Menu Twitter

3. Kemudian, pilih Redam

Bagaimanakah saya boleh mengetahui jika seseorang telah memadamkan akaun Twitter mereka?

Dengan mengandaikan anda mengikuti langkah di atas dan akaun pengguna tidak muncul dalam carian, kemungkinan pengguna menutup akaun mereka.

Apakah yang berlaku kepada DM saya selepas saya menyekat seseorang?

Seperti kebanyakan platform media sosial, anda boleh menghantar mesej peribadi kepada pengguna Twitter lain. Jika anda menyekat seseorang atau mereka menyekat anda, semua mesej akan hilang. Twitter tidak membenarkan penggunanya memegang mesej selepas menyekat penerima.

Twitter Melindungi Privasi Pengguna

Twitter tidak menawarkan pilihan untuk melihat siapa yang menyekat anda. Apl ini mengambil berat tentang melindungi privasi setiap pengguna, itulah sebabnya anda tidak menerima pemberitahuan apabila anda disekat. Jika anda mengesyaki pengguna tertentu menyekat anda, anda boleh mencari profil mereka dan menyemak sama ada anda disekat. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk melihat bilangan orang yang menyekat anda.

Kami harap artikel ini mengajar anda cara menyemak siapa yang menyekat anda di Twitter. Selain itu, kami berharap anda mendapat cerapan tentang cara berhenti melihat siaran seseorang tanpa mereka dapat memberitahu dan cara meredam perkataan tertentu.

Apa yang anda lakukan apabila anda tidak mahu melihat tweet seseorang? Adakah anda menggunakan salah satu kaedah yang telah kami nyatakan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.