Cara Semak Suhu CPU pada Mac

55

Memeriksa suhu CPU Mac anda akan membantu anda menentukan sama ada unit berfungsi pada prestasi terbaik. Apabila komputer dihidupkan, tetapi anda tidak mempunyai aplikasi yang sedang berjalan, suhu mestilah antara 113 dan 122 darjah Fahrenheit. Apabila anda mula menggunakan komputer anda, suhu akan meningkat secara automatik.

Cara Semak Suhu CPU pada Mac

Apabila haba mencapai kemuncaknya, prestasi komputer akan terjejas, menyebabkan kelembapan. Dalam kes yang paling teruk, ia akan ditutup tanpa notis.

Artikel ini akan menyemak langkah-langkah untuk menyemak suhu CPU Mac anda.

Gunakan Terminal untuk Semak Suhu CPU Mac

Anda boleh menggunakan pelbagai alternatif, termasuk memasang apl pihak ketiga untuk menyemak suhu CPU Mac. Walau bagaimanapun, menyemaknya menggunakan Terminal tidak memerlukan pemasangan platform luaran. Ikuti langkah ini untuk menyemak suhu komputer Mac anda menggunakan ciri terbina dalam ini:

 1. Buka Terminal dengan menekan “Command + Space” pada papan kekunci anda. Anda juga boleh mendapatkan akses dengan menekan kekunci F4.
 2. Taip “Terminal” dan klik padanya apabila anda melihatnya dalam senarai carian Spotlight.
 3. Setelah “Terminal” dibuka, taip arahan ini: sudo powermetrics –samplers smc |grep -i “CPU die temperature.”
 4. Masukkan kata laluan pentadbir anda.
 5. Tekan “Kembali” dan tunggu.

Anda akan dapati pada skrin suhu CPU anda mengemas kini dalam masa nyata.

Gunakan Pemantau Suhu Mac

Kebanyakan monitor suhu direka untuk memeriksa pelbagai elemen prestasi komputer, dengan suhu CPU sebagai salah satu ciri kit alat yang lebih luas. Apabila memilih platform pihak ketiga, pertimbangkan keperluan anda dan pilih alternatif yang paling sesuai. Di sini anda akan menemui beberapa aplikasi terbaik untuk menyemak suhu CPU Mac.

Menu iStat

Jika anda sedang mencari analisis masa nyata terperinci suhu CPU, iStat ialah cara yang betul untuk digunakan. Ikuti langkah ini untuk memasang iStat pada komputer anda:

 1. Pergi ke Mac App Store.
 2. Gunakan bar carian untuk mencari “Menu iStat.”
 3. Klik pada “Pasang” dan ikut arahan.
 4. Lancarkan apl.
 5. Klik “Sensor.”

Anda akan menemui semua maklumat yang perlu diketahui tentang prestasi CPU anda.

Bateri Kelapa

Apl lain, seperti CoconutBattery, tidak dibangunkan untuk memantau suhu CPU. Fungsi utamanya adalah untuk memantau status bateri komputer. Memandangkan CPU yang terlalu panas secara tidak langsung akan menjejaskan prestasi bateri, CoconutBattery telah menyertakan ciri yang menjejaki prestasi CPU.

Aplikasi ini juga percuma, menjadikannya alternatif yang sangat baik jika anda mencari aplikasi untuk digunakan hanya apabila anda mendapati prestasi komputer telah menurun. Untuk memasang apl ini, anda perlu mengikuti langkah di bawah:

 1. Lawati Bateri Kelapa laman web untuk memuat turun aplikasi.
 2. Selepas anda mengklik “Muat turun”, tetingkap dengan arahan untuk melengkapkan pemasangan akan muncul.
 3. Buka apl.

Anda akan menemui semua yang berkaitan tentang prestasi komputer anda pada paparan.

Wang

Walaupun sesetengah pengguna komputer lebih suka aplikasi mereka dipaparkan dalam bar menu di bahagian atas skrin, yang lain lebih suka untuk memilikinya di Pusat Pemberitahuan. Jika anda suka yang kedua, maka Monity ialah apl terbaik untuk anda.

Monity menyediakan susulan masa nyata pada prestasi komputer anda, termasuk aktiviti rangkaian dan pemantauan CPU. Pada sisi negatifnya, apl ini ialah widget berbayar dan tidak menawarkan percubaan percuma. Sebelum memasangnya, pastikan ia menjejaki semua metrik yang anda perlukan.

Untuk mencubanya, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke penyemak imbas dan gunakan bar carian untuk mencari Apl wang.
 2. Klik pada “Muat turun” dan ikut arahan. Anda perlu memasukkan maklumat pembayaran anda.

Setelah apl dipasang pada komputer anda, anda boleh menambahkannya pada panel Pusat Pemberitahuan. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Klik ikon yang kelihatan seperti senarai pada penjuru kanan sebelah atas skrin komputer anda.
 2. Pada “Pusat Pemberitahuan”, klik “Hari ini.”
 3. Klik tanda “+” hijau di bahagian bawah skrin.
 4. Daripada senarai widget, pilih “Moniti.”

Kini anda akan memaparkan widget Monity. Secara lalai, anda akan mempunyai tiga panel berbeza: Memori, Sistem, Rangkaian dan Bateri. Anda mesti menambah kuasa, suhu, kelajuan kipas dan lebih banyak metrik secara manual.

Fanny

Fanny ialah aplikasi lain yang boleh anda gunakan sebagai bar menu atau tambah sebagai widget dalam Pusat Pemberitahuan. Jika anda menggunakannya sebagai bar menu, anda boleh menukar ikon apl untuk suhu CPU. Dengan cara ini, anda akan sentiasa memaparkannya tanpa membuka apl. Fanny mempunyai satu tujuan iaitu untuk memantau sensor CPU.

Ikuti langkah ini untuk memasang Fanny pada Mac anda.

 1. Pergi ke Widget Fanny laman web dan klik butang “Muat turun”.
 2. Ikut arahan untuk melengkapkan pemasangan dan melancarkan apl.

Secara lalai, apl akan muncul dalam bar menu di bahagian atas skrin. Jika anda ingin menambah apl sebagai widget, klik pada ikon tiga baris di penjuru kanan sebelah atas.

 1. Klik pada ikon senarai di penjuru kanan sebelah atas skrin untuk membuka Pusat Pemberitahuan.
 2. Pilih “Hari ini.”
 3. Pergi ke bahagian bawah dan klik pada tanda “+” hijau.
 4. Pilih “Fanny” untuk menambah widget suhu CPU.

Apl ini ialah pilihan yang tepat untuk pengguna yang hanya berminat untuk memantau suhu CPU, kerana ia tidak termasuk sebarang ciri pemantauan lain.

Soalan Lazim

Apakah suhu selamat tertinggi untuk CPU Mac?

Apabila anda mempunyai berbilang apl yang berjalan pada komputer anda pada masa yang sama, adalah perkara biasa untuk suhunya meningkat. Walau bagaimanapun, suhu tinggi harus sentiasa berada dalam paras normal. Jika suhu komputer anda mencecah 192 darjah Fahrenheit, anda akan dapati prestasinya mula menurun. Satu lagi tanda suhu berisiko ialah kipas komputer semakin kuat.

Perkara yang perlu dilakukan apabila komputer Mac terlalu panas

Anda boleh melakukan pelbagai perkara apabila komputer Mac menjadi terlalu panas, sama ada untuk menentukan sama ada terdapat masalah fizikal dengan unit atau jika ia disebabkan oleh penggunaan berpanjangan. Mulakan dengan memeriksa sama ada kipas berfungsi untuk menolak mana-mana bahagian yang rosak. Seterusnya, semak aplikasi yang berfungsi di latar belakang dan hentikan aktiviti berbilang tugas.

Bagaimana untuk mengelakkan komputer Mac daripada terlalu panas

Memantau suhu CPU komputer akan memberi anda status Mac anda tetapi tidak akan memberikan penyelesaian untuk menurunkan suhu. Jika anda mendapati suhu komputer anda meningkat kepada tahap yang membimbangkan, anda mesti memastikan komputer anda dikemas kini dengan versi perisian tegar terkini.

Anda juga harus mengelak daripada menggunakan komputer anda di tempat panas atau permukaan tidak teratur yang boleh menutupi kipas. Akhir sekali, pastikan anda menggunakan penyesuai kuasa yang diluluskan oleh pengilang.

Suhu Meningkat

Punca utama komputer bekerja lebih perlahan daripada biasa ialah peningkatan suhu CPU. Semasa but semula komputer dan menutup aplikasi adalah langkah biasa yang perlu diikuti, pertama, anda harus mengesahkan suhu CPU. Anda boleh memilih daripada pelbagai apl pihak ketiga untuk menggambarkan metrik komputer anda atau hanya menyemak suhu CPU daripada Terminal.

Walau bagaimanapun, pilihan Terminal tidak begitu menyenangkan dari segi estetik seperti sesetengah apl pihak ketiga. Selain itu, anda perlu mengakses Terminal setiap kali anda ingin menyemak status CPU anda. Memasang aplikasi luaran menyediakan akses mudah kepada semua maklumat yang mungkin anda perlukan.

Antara banyak aplikasi yang tersedia, yang manakah akan anda pilih untuk memantau suhu CPU komputer anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.