Cara Senyapkan Pemberitahuan pada iPhone

19

Walaupun menerima pemberitahuan masa nyata ialah cara yang mudah untuk menerima maklumat berkaitan pada iPhone anda, banyak pemberitahuan boleh menjadi luar biasa. Jadi, bagaimanakah anda menyenyapkan pemberitahuan pada iPhone anda supaya anda boleh bekerja dengan tenang, menghadiri mesyuarat anda atau mendapatkan rehat malam yang baik?

Cara Senyapkan Pemberitahuan pada iPhone

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk menyenyapkan pemberitahuan iPhone untuk masa tertentu atau selama-lamanya.

Tetapkan Pemberitahuan kepada Senyap pada iPhone

iOS membenarkan anda menukar tetapan pemberitahuan untuk setiap apl individu. Anda boleh menyenyapkan pemberitahuan daripada e-mel, teks dan media sosial, serta semua apl pada telefon anda, pada masa yang sama. Ini bermakna jika anda masih mahu menerima pemberitahuan daripada satu apl tetapi bukan yang lain, anda boleh menetapkan perubahan tersebut dalam apl tertentu.

Jika anda ingin menyenyapkan pemberitahuan daripada beberapa apl iPhone sambil memastikan yang lain aktif, ikut langkah ini:

 1. Buka Tetapan dan tatal ke Pemberitahuan.
 2. Tatal ke bawah ke apl tersenarai anda dan pilih apl yang anda ingin senyapkan.
  Tetapan Pemberitahuan iPhone.
 3. Jika anda tidak mahu mendengar atau melihat sebarang pemberitahuan untuk apl tertentu, togol pilihan Benarkan Pemberitahuan kepada Mati.
 4. Untuk mematikan pemberitahuan bunyi, togol suis Bunyi kepada Mati untuk apl yang anda mahu senyapkan.

Ulang perkara yang sama untuk semua apl anda yang menjengkelkan, dan anda boleh menggunakannya. Sekali lagi, pendekatan ini berfungsi jika anda ingin menyenyapkan beberapa, tetapi bukan semua, apl anda. Tetapi terdapat cara yang lebih mudah untuk menyenyapkan telefon anda buat sementara waktu supaya anda tidak akan mendengar sebarang pemberitahuan apl.

Dayakan Mod Senyap pada iPhone Anda

Cara terpantas untuk meletakkan iPhone anda dalam mod senyap ialah menggunakan suis Dering/Senyap fizikal. Apabila suis menunjukkan oren, telefon anda berada dalam mod senyap.

Siri iPhone 15 Pro menampilkan butang Tindakan yang boleh disesuaikan. Jika anda telah menyediakan butang untuk mencetuskan tindakan lain, anda boleh mendayakan mod senyap pada peranti dengan mengikuti langkah di bawah

 1. Navigasi ke Tetapan dan pilih Bunyi & Haptik.
  Butang Bunyi & Haptik dalam Tetapan iPhone.
 2. Pilih Mod Senyap.

Sila ambil perhatian bahawa penggera dan audio daripada apl seperti Apple Music dan YouTube akan dimainkan walaupun mod Senyap didayakan pada iPhone anda.

Satu lagi faedah mod Senyap ialah ia akan meredam bunyi pengatup kamera iPhone, walaupun ini berbeza-beza berdasarkan undang-undang serantau.

Cara Senyapkan Pemberitahuan Apl iPhone Tertentu Dari Skrin Kunci

Ingin meredam pemberitahuan dengan cepat daripada apl iPhone tertentu daripada Skrin Kunci? iOS menjadikannya mudah.

 1. Leret ke bawah pada paparan iPhone anda untuk mendedahkan Pusat Pemberitahuan.
 2. Lakukan leretan perlahan ke kiri pada apl yang pemberitahuannya ingin anda uruskan. Pilih Pilihan daripada butang yang muncul.
  Butang Pilihan pada skrin utama Pemberitahuan iPhone.
 3. Pilih Redam selama 1 Jam atau Redam untuk Hari Ini. Anda juga boleh mematikan sepenuhnya pemberitahuan dengan mengetik pilihan Matikan.
  Butang Matikan untuk pemberitahuan pada skrin kunci iPhone.

Senyapkan Pemberitahuan pada iPhone Menggunakan Siri

Anda juga boleh menggunakan Siri untuk menyenyapkan pemberitahuan dengan cepat. Cuma bercakap dengan iPhone anda dan sebut, “Hei Siri, hidupkan Jangan Ganggu.” Peranti anda kini akan meredamkan panggilan dan pemberitahuan.

Untuk menghidupkan semula pemberitahuan dan bunyi, cuma beritahu “Siri, hidupkan semula pemberitahuan semula”. Anda juga boleh menetapkannya kepada senyap untuk tempoh tertentu juga. Contohnya, anda boleh menyebut, “redam selama 30 minit,” dan tetapan akan terbalik secara automatik selepas tempoh ini.

Siri diaktifkan pada iPhone.

Ingat bahawa mendayakan mod Jangan Ganggu boleh menjadi sebab mengapa anda tidak mendapat pemberitahuan pada iPhone anda.

Tetapkan iPhone kepada Senyap Dengan Suis Dering

Anda boleh menyenyapkan iPhone anda dengan menolak suis deringan kepada senyap. Ia terletak di sebelah kiri iPhone anda, betul-betul di atas suis kelantangan. Garis merah menunjukkan bahawa pemberitahuan senyap.

Untuk menghidupkan semula bunyi, tolak suis ke sisi lain untuk menyembunyikan garis merah. Perlu diingat bahawa iPhone 15 Pro dan Pro Max mempunyai butang dan bukan suis. Secara lalai, Butang Tindakan ditetapkan untuk bertukar antara profil Ring dan Senyap pada siri iPhone 15 Pro.

Gunakan Mod Fokus pada iPhone

iOS datang dengan beberapa profil Fokus untuk digunakan. Anda juga boleh membuat tersuai berdasarkan pilihan anda. Berikut ambil fokus Peribadi sebagai contoh dan jadualkannya semasa waktu kerja.

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda dan navigasi ke Fokus.
 2. Pilih Peribadi daripada senarai pilihan.
  Tetapan Fokus pada iPhone.
 3. Pilih tempoh masa atau lokasi yang anda ingin senyapkan telefon anda dengan mengetik Tambah Jadual.
  Tetapan Fokus Peribadi pada iPhone.

Kini, setiap kali anda berada di lokasi tertentu atau pada masa tertentu dalam sehari, pemberitahuan anda akan ditetapkan kepada senyap secara automatik. Telefon anda akan ditetapkan semula secara automatik apabila tempoh tamat. Ini adalah pilihan yang lebih mudah, terutamanya untuk orang yang cenderung lebih pelupa.

Senyapkan Pemberitahuan Daripada Orang dan Apl Tertentu

Jika anda mempunyai individu tertentu yang mempunyai beban kerja yang tinggi dan sering berkomunikasi, dan anda ingin menyenyapkan pemberitahuan daripada individu ini sahaja, ikut langkah ini:

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda, navigasi ke Fokus, dan ketik padanya.
 2. Buka Fokus peribadi.
 3. Ketik pada Pilih Orang.
  Tetapan orang Fokus Peribadi pada iPhone.
 4. Pilih Senyapkan Pemberitahuan Daripada dan kemudian pilih Tambah Orang. Senarai kenalan anda akan muncul, yang mana anda boleh memilih individu untuk disenyapkan.
  Pilihan Senyapkan Pemberitahuan untuk Fokus pada iPhone.

Anda juga boleh mengetik Apl dan senyapkan pemberitahuan daripada apl tertentu. Anda juga boleh mendayakan profil fokus secara manual. Leret ke bawah dari sudut kanan atas untuk mengakses Pusat Kawalan. Ketik lama pada Fokus dan pilih profil yang berkaitan.

Senyapkan Pemberitahuan Semasa Memandu

Memandu ialah satu lagi profil fokus yang berguna untuk mendayakan Jangan Ganggu apabila anda berada di jalan raya. Anda boleh menetapkan sistem untuk mendayakan fokus Pemanduan apabila anda menyambung ke sistem Bluetooth kereta. Berikut ialah cara untuk menyediakannya.

 1. Lancarkan Tetapan dan buka Fokus.
 2. Tekan ikon + (tambah) di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Memandu.
 3. Ketik Semasa Memandu.
  Tetapan Fokus Pemanduan pada iPhone.
 4. Ketik Apabila Disambungkan ke Bluetooth Kereta. Anda juga boleh mengaktifkan fokus Pemanduan apabila disambungkan ke CarPlay.
  Tetapan Fokus Semasa Memandu pada iPhone.

Redamkan Pemberitahuan Dalam Apl Tertentu

Anda juga boleh menyenyapkan pemberitahuan daripada apl iPhone tertentu. Contohnya, anda boleh meredamkan pemberitahuan kumpulan WhatsApp atau melumpuhkan pemberitahuan Instagram pada waktu malam. Mari kita ambil WhatsApp, Instagram dan Messenger sebagai contoh.

WhatsApp

 1. Lancarkan WhatsApp dan pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Pemberitahuan.
 3. Ketik Bunyi di bawah mesej atau pemberitahuan kumpulan.
  Halaman pemberitahuan mesej WhatsApp untuk iPhone
 4. Tekan Tiada dari menu berikut.

Anda juga boleh melumpuhkan pemberitahuan kumpulan daripada menu yang sama.

Lain kali anda tertanya-tanya mengapa anda tidak mendapat pemberitahuan WhatsApp, pastikan anda menyemak tetapan pemberitahuan apl itu terlebih dahulu.

Instagram

 1. Lancarkan Instagram dan pergi ke profil anda. Ketik menu hamburger di bahagian atas.
 2. Pilih Tetapan dan privasi dalam menu.
 3. Ketik Pemberitahuan.
  Pemberitahuan Instagram dalam Tetapan.
 4. Pilih mod Senyap dalam menu.
 5. Dayakan pilihan dan masukkan masa mula dan tamat. Ia menjeda semua pemberitahuan anda semasa waktu yang ditetapkan.
  Mod Senyap di Instagram.

Anda juga boleh menyemak jenis pemberitahuan lain dan melumpuhkan makluman untuk yang tertentu.

Utusan

Seperti WhatsApp, anda boleh meredamkan perbualan individu untuk waktu tertentu atau melumpuhkannya sepenuhnya.

 1. Lancarkan Messenger dan buka utas sembang yang anda mahu senyapkan.
 2. Ketik nama kenalan di bahagian atas.
 3. Pilih Redam dan ketik tempoh masa.
  Tetapan sembang dalam Facebook Messenger pada iPhone.
 4. Tatal ke bawah ke Pemberitahuan & bunyi dan redamkan semua pemberitahuan atau panggilan.
  Pemberitahuan dan bunyi dalam Messenger

Ulang perkara yang sama untuk kenalan Messenger lain dan bekerja dalam waktu yang tenang.

Elakkan Gangguan Yang Tidak Diingini

Anda tidak semestinya perlu menetapkan keseluruhan telefon anda kepada senyap. Dalam sesetengah kes, anda mungkin hanya perlu meredamkan pemberitahuan daripada apl atau orang tertentu. Syukurlah, iPhone anda membolehkan anda melakukan ini. Jadi, apabila anda akan pergi ke mesyuarat, anda boleh menyenyapkan semua pemberitahuan dengan menukar telefon anda kepada senyap. Atau, jika anda perlu belajar selama beberapa jam, anda boleh menggunakan mod Jangan Ganggu.