Cara Seret Formula tanpa Menukar dalam Helaian Google

22

Semua pengguna Excel/Google Sheets tahu betapa hebatnya platform hamparan ini. Ia bukan sahaja apl meja yang membantu anda mencatat sesuatu dan mempamerkannya. Sebaliknya, Helaian Google membolehkan anda membuat formula anda sendiri dan menggunakannya pada baris, lajur atau sel tertentu secara automatik.

Cara Seret Formula tanpa Menukar dalam Helaian Google

Tetapi bagaimana jika anda hanya menyalin sekeping data ke sel yang diprogramkan untuk menggunakan formula tertentu? Bagaimana jika anda ingin menampal maklumat dengan cara biasa? Berikut ialah maklumat yang anda perlukan.

Menyalin Formula Helaian Google tanpa Menukar Rujukan Sel

Apabila bekerja dalam Excel atau Helaian Google, anda akan ambil perhatian bahawa formula tidak akan muncul secara ajaib sahaja dalam sel lain dan atas sebab yang jelas. Biasanya, anda akan memasukkan formula dalam satu sel dan kemudian menyalin formula yang sama kepada yang lain (biasanya dalam baris/lajur yang sama). Ini masuk akal, kerana anda mungkin melakukan pengiraan yang berkaitan dengan perkara yang sama tetapi dalam keadaan yang berbeza (contohnya, hari, minggu, dll.)

Jika formula anda mengandungi rujukan sel relatif, iaitu, tanpa tanda “$”, Helaian Google akan melaraskan sel. Ia akan mengubahnya supaya setiap formula beroperasi pada data dalam lajur/baris masing-masing. Biasanya, ini sejajar dengan keperluan Helaian Google biasa. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, anda mungkin mahu menyalin versi formula yang tepat tanpa mengubah sebarang rujukan sel.

helaian google

Menyalin Sel bersama-sama Rujukannya (Formula Tepat/Tugasan Sel)

Rujukan akan berubah secara automatik jika anda memilih sel tertentu dan menyalin dan menampalnya ke sel lain. Beginilah cara Excel dan Helaian Google berfungsi. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk menyalin/memindahkan formula daripada sel tunggal tanpa mengubah rujukan sel.

 1. Klik dua kali (bukan klik sekali) sel yang dipilih yang mengandungi rujukan.
 2. Dalam ‘mod pengeditan’ sel, pilih kandungan sel dengan menyerlahkan formula yang mengandungi rujukan dan bukannya mengklik pada sel.
 3. Tekan “Ctrl + C” untuk menyalin kandungan yang diserlahkan.
 4. Kini, anda telah berjaya menyalin kandungan literal sel berkenaan dan bukan sel sebenar.
 5. Akhir sekali, pilih sel yang ingin anda tampalkan dan tekan “Ctrl + V.”

Petua pro: Jika anda ingin mengalihkan sel dan bukannya menyalinnya, gunakan perintah “Ctrl + X” (Potong).

Menyalin Julat Sel sebagai Formula Tetap/Tugasan Sel

Sudah tentu, anda tidak perlu menyalin/menggerakkan sel secara individu. Dalam kebanyakan kes, anda akan mengalihkan julat sel daripada menyalin/mengalih setiap satu. Jika matlamat anda mengalihkan berbilang formula serentak, terdapat beberapa cara untuk melakukannya.

Pilihan 1: Gunakan Rujukan Sel Mutlak/Campuran untuk Menyalin Formula Tepat

Katakan anda ingin membuat salinan tepat formula dengan rujukan sel relatif. Cara terbaik untuk melakukannya ialah menukar rujukan kepada rujukan ‘mutlak’ (menambah tanda “$” di hadapan setiap item formula). Ini pada asasnya akan membetulkan rujukan sel yang dipersoalkan. Ini bermakna sel akan kekal statik, tidak kira di mana anda mengalihkan formula.

Anda mesti menggunakan rujukan ‘sel bercampur’ untuk mengunci keseluruhan lajur atau baris.

Untuk menukar rujukan ‘relatif’ kepada rujukan ‘bercampur’, anda hanya perlu meletakkan tanda “$” di hadapan huruf lajur atau nombor baris. Tidak kira di mana anda mengalihkan formula, “lajur” kini akan ditetapkan pada lajur tertentu yang anda tandai dengan tanda dolar.

Pilihan 2: Gunakan Editor Teks untuk Menyalin dan Memelihara Rujukan Sel

Ya, ini mungkin terdengar agak “kuno”, tetapi menggunakan alat mudah seperti Notepad kadangkala dinasihatkan untuk menyalin atau mengalihkan formula yang tepat tanpa mengubahnya.

Masukkan mod paparan formula dengan menekan “Ctrl + ‘ (petikan tunggal).” Sekarang, menggunakan kekunci “Ctrl” pada papan kekunci anda, pilih setiap sel dengan formula yang anda ingin alihkan atau salin/tampal. Sebaik sahaja anda telah memilih semuanya, salin/potongnya.

 1. Masukkan mod paparan formula dengan menekan “Ctrl + ` (tanda belakang/aksen kubur)” Tanda belakang ditemui pada kekunci “Tilde” (~).
 2. Sekarang, menggunakan kekunci “Ctrl” papan kekunci anda, pilih setiap sel yang menunjukkan formula yang anda ingin alihkan atau salin/tampal.
 3. Setelah anda memilih semuanya, tekan “Ctrl + C” atau klik kanan pada satu untuk menyalin/memotongnya.
 4. Buka apl editor teks pilihan anda: Google Docs (semua OS’), Notepad (Win), Text Editor/GEdit (Ubuntu), TextEdit (Mac), dsb., dan tampalkan formula ke dalamnya.
 5. Anda mesti mengubah data yang ditampal dalam pad nota yang anda pilih untuk memindahkan formula ‘tepat’ dengan rujukannya dengan betul. Tambahkan “ruang” selepas setiap tanda “=” formula. Jangan tambah sebarang aksara baharu di mana-mana!
 6. Sekarang, tekan “Ctrl + A” (Windows/Chromebook/Linux) atau “Command Key + A” (macOS) untuk memilih semua kandungan yang ditampal, dan kemudian salinnya menggunakan “Ctrl + C” atau “Command Key + C.”
 7. Kembali ke Helaian Google anda, pilih sel kiri atas (tempat anda ingin menampal formula) dan tampal kandungan yang disalin menggunakan “Ctrl + V” (Windows/Chromebook/Linux) atau “Command Key + V” (macOS ).
 8. Akhir sekali, alih keluar paparan formula pada Helaian Google dengan menekan “Ctrl + ` (tanda belakang/aksen kubur)”.

Petua pro: Ambil perhatian bahawa anda hanya boleh menampal formula ke dalam lembaran kerja yang anda salin daripadanya. Ini kerana rujukan termasuk nama helaian. Tampalkan kandungan yang disalin ke mana-mana helaian rawak lain, dan anda akan mempunyai formula yang rosak.

3. Menggunakan Ciri Cari dan Ganti

Jika anda ingin menyalin pelbagai formula dalam Helaian Google tetapi tidak mahu menukar rujukannya, ciri Cari dan Ganti ialah sekutu terbaik anda. Anda akan menggantikan tanda “=” dalam formula dengan aksara “\”. Selepas menyalin/menampal, anda akan mengembalikannya kepada normal. Begini caranya.

 1. Dalam Helaian Google, tekan “Ctrl + H” atau klik “Edit – > Cari dan Ganti.”
 2. Taip “=” dalam medan “Cari”, “\” dalam medan “Ganti dengan”, dan kemudian pilih “Cari juga dalam formula.” Ini akan menjadikan semua formula di dalam helaian anda menjadi rentetan teks. Ini menghalang Helaian Google daripada menukar rujukan apabila anda menyalin.
 3. Pilih “Ganti Semua”, kemudian klik “Selesai.”
 4. Sekarang, pilih semua sel dengan rujukan yang anda ingin salin, kemudian tekan “Ctrl + C” (Windows, Linux, Chromebook) atau “Command + C” (Mac) untuk menyalinnya ke papan keratan.
 5. Kemudian, cari sel teratas dalam lembaran kerja yang anda ingin tampalkan formula dan tekan “Ctrl + V” untuk menampalnya.
 6. Sekarang, tukar rentetan teks kembali kepada formula. Tekan “Ctrl + H” atau klik “Edit – > Cari dan Ganti.”
 7. Taip “\” dalam medan “Cari”, “=” dalam medan “Ganti dengan”, dan kemudian pilih “Cari juga dalam formula.” Ini akan mengembalikan keadaan kepada normal.

Menggunakan langkah di atas, anda telah berjaya menukar formula kepada teks, menyalin/menampalnya ke sel lain dan menukarnya kembali kepada formula yang mengekalkan rujukan asal.

Seperti yang anda lihat, pelbagai cara wujud untuk mengelakkan perubahan rujukan dalam Helaian Google. Mencari pilihan terbaik bergantung pada data anda, reka letak dan jumlah sel yang anda ada dalam hamparan anda. Hamparan kecil mungkin berfungsi dengan baik menggunakan fungsi salin/tampal formula ringkas manakala hamparan yang lebih besar mendapat manfaat daripada ciri “Cari dan ganti”. Pilih kaedah yang sesuai dengan keperluan semasa anda.