Cara Untuk Mendapat Pemberitahuan Apabila Borang Dihantar dalam Borang Google

62

Jika anda menghantar kuiz atau tinjauan Borang Google anda tanpa mengaktifkan pemberitahuan, anda perlu menyemak hamparan untuk mendapatkan respons baharu secara manual. Ini boleh memakan masa dan menjadikan kerja anda tidak cekap. Nasib baik, anda boleh mengaktifkan pemberitahuan Borang Google.

Cara Untuk Mendapat Pemberitahuan Apabila Borang Dihantar dalam Borang Google

Artikel ini menerangkan cara mendayakan pemberitahuan penyerahan Borang Google.

Sediakan Pemberitahuan Borang Google untuk Respons Baharu

Jika anda ingin menyediakan Borang Google untuk pemberitahuan, anda akan gembira mengetahui bahawa ini adalah proses yang agak mudah. Begini caranya:

 1. Pergi ke Borang Google anda dan buka borang sedia ada atau ketik ikon “Tambah” untuk menciptanya.
 2. Selepas menyediakan borang anda, navigasi ke bahagian atas dan ketik tab “Respons”.
 3. Ketik “Tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih “Dapatkan pemberitahuan e-mel untuk respons baharu daripada menu lungsur.” Dengan tetapan ini
  aktif, anda akan menerima e-mel apabila seseorang mengisi borang.

Selain itu, anda boleh mengaktifkan tetapan daripada hamparan tempat Borang Google mengatur semua respons anda:

 1. Dengan borang anda dibuka, ketik tab “Respons”.
 2. Pilih “Lihat dalam helaian” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Apabila helaian dimuatkan, pergi ke bar alat dan tekan tab “Alat” untuk menunjukkan menu lungsur.
 4. Ketik pada menu lungsur “Tetapan pemberitahuan” dan pilih “Edit pemberitahuan.”
 5. Tetingkap baharu dibuka dari mana anda boleh menetapkan peraturan pemberitahuan. Dalam bahagian pertama, pilih untuk menerima pemberitahuan apabila “Pengguna menyerahkan borang.” Dalam yang kedua, pilih untuk menerima “E-mel serta-merta”. Tekan “Simpan” apabila anda selesai.

Tetapan di atas hanya menghantar pemberitahuan kepada anda, pemilik atau pencipta borang. Bagaimana jika anda juga mahu responden menerima pengesahan bahawa penyerahan itu berjaya?

 1. Ketik tab “Tetapan” di bahagian atas borang dan navigasi ke “Pembentangan.”
 2. Tekan menu lungsur dan tatal sehingga anda melihat “Selepas penyerahan.”
 3. Ketik “Edit” di sebelah kanan untuk membuka kotak teks.
 4. Taipkan mesej pengesahan yang anda mahu responden terima selepas menyerahkan borang dan ketik “Simpan.”

Walaupun kaedah di atas lebih baik daripada menjejak penyerahan baharu secara manual, pemberitahuan tidak menunjukkan kandungan borang. Anda perlu membuka helaian Borang Google untuk melihat butirannya. Untuk mendapatkan lebih banyak fungsi, anda boleh menggunakan alat tambah.

Menggunakan Alat Tambah Borang Google untuk Pemberitahuan E-mel

Borang Google mempunyai pasaran tempat anda boleh mencari alat tambah pihak ketiga. Di sinilah anda harus pergi untuk memasang alat tambah pemberitahuan e-mel pada Borang Google anda.

Pemberitahuan E-mel untuk Borang Google

Pemberitahuan E-mel untuk Borang Google ialah salah satu alat tambah terbaik yang membolehkan anda menetapkan peraturan untuk pemberitahuan anda. Selain itu, anda boleh menggunakannya untuk menerima pemberitahuan pada telefon anda. Bahagian yang terbaik ialah pemberitahuan yang anda terima menunjukkan kandungan borang – anda tidak perlu pergi ke Borang Google untuk melihat respons. Begini cara anda menggunakannya:

Pemasangan

 1. Lancarkan Borang Google anda dan buka borang yang anda ingin terima pemberitahuan.
 2. Pergi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik menu “Tiga titik menegak”.
 3. Pilih “Dapatkan alat tambah” daripada pilihan yang dipaparkan, yang akan membawa anda ke pasaran.
 4. Taip “Pemberitahuan E-mel untuk Borang Google” dalam bar carian. Apabila ia muncul pada hasil carian, ketik padanya.
 5. Pilih “Pasang” dan ikuti gesaan pada skrin sehingga pemasangan selesai. Apabila anda kembali ke borang anda, anda akan melihat ikon “Add-ons” (ia menyerupai teka-teki) di bahagian atas. Di sinilah anda boleh mengakses alat tambah pemberitahuan.

Menyediakan Pemberitahuan

 1. Dengan borang Google anda dibuka, navigasi ke bahagian atas dan ketik ikon “Tambah”. Pilih “Pemberitahuan e-mel untuk Borang Google.”
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Buat pemberitahuan e-mel.” Ini membuka tetingkap mini di sebelah kanan tempat anda boleh mengkonfigurasi peraturan pemberitahuan.
 3. Dalam bahagian pertama, “Nama peraturan borang”, masukkan siapa yang harus menerima pemberitahuan. Contohnya, “Beritahu responden dan pemilik borang.”
 4. Dalam bahagian seterusnya, masukkan alamat e-mel yang sepatutnya menerima pemberitahuan apabila responden
  menghantar borang. Jika anda mempunyai berbilang e-mel, masukkan kesemuanya dan pisahkan dengan koma.
 5. Seterusnya ialah templat pemberitahuan e-mel. Secara lalai, ia menunjukkan jawapan responden dalam bentuk jadual. Jika anda ingin menyesuaikannya, ketik “Edit” di sebelah “Gunakan editor visual”. Ini membuka pereka bentuk templat e-mel, di mana anda boleh menyesuaikan baris subjek dan teks kandungan. Apabila anda selesai, ketik “Simpan.”
 6. Bahagian lain melibatkan kotak semak untuk peraturan yang berbeza:
  • Pemberitahuan bersyarat: Ini adalah untuk menghantar pemberitahuan kepada orang tertentu berdasarkan respons dalam borang. Anda boleh meninggalkan kotak ini tanpa tanda (kami akan membincangkan cara menggunakannya sebentar lagi).
  • Maklumkan pengirim borang: Tandai kotak ini kerana anda mahu responden menerima mesej pengesahan. Juga, pilih medan borang yang mengandungi soalan e-mel daripada menu lungsur turun.
  • Jana fail PDF: Jika anda ingin menerima borang responden dalam format PDF yang dilampirkan pada pemberitahuan e-mel, tandai kotak ini.
  • Alih keluar penjenamaan tambahan: Ini adalah untuk pengguna dengan langganan premium. Ia membenarkan anda untuk tidak menunjukkan anda menghantar borang melalui Borang Google.
 7. Apabila anda selesai, ketik “Simpan” untuk menggunakan perubahan.

Alternatif Borang Google

Jika Borang Google tidak menyediakan apa yang anda perlukan, anda sentiasa boleh mencuba penyelesaian lain seperti Borang Zoho, Borang Microsoftatau Bentuk Perkasa

Kekal Kemas Kini

Dengan pemberitahuan Borang Google didayakan, anda boleh menyimpan data masa nyata borang yang diserahkan. Dengan pengetahuan yang betul, adalah mudah untuk mengaktifkan pemberitahuan menggunakan ciri pemberitahuan Borang Google. Dan jika anda mahukan lebih banyak ciri, anda boleh memilih Pemberitahuan E-mel untuk alat tambah Borang Google.

Adakah anda lebih suka sistem pemberitahuan atau alat tambah Google Forms? Mengapa satu atau yang lain paling sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.