Cermin Mata Google AR dengan LED Mikro Masih Berkemungkinan

41
nextpit HTC Vive XR Elite Numbers
© nextpit

Perkembangan terkini mengenai peranti boleh pakai AR generasi seterusnya Google telah menjadi satu perjalanan roller coaster yang mendebarkan. Dilaporkan bahawa Google membatalkan rancangannya untuk melancarkan sepasang cermin mata pintar di bawah Project Iris. Walau bagaimanapun, penyenaraian pekerjaan baharu mencadangkan syarikat itu mungkin masih berminat untuk membangunkan cermin mata realiti tambahannya, yang juga akan dilengkapi dengan panel mikro-LED termaju.

Pada penghujung bulan Jun, Business Insider memetik sumber orang dalam bahawa Google melakukan penstrukturan semula yang ketara pada peta jalan ARnya, yang melibatkan meninggalkan pengganti Google Glass. Ia juga berkata gergasi carian Internet telah mengalihkan banyak usahanya untuk mencipta platform perisian AR/VR sebaliknya, di mana pengeluar peralatan seperti Samsung akan menggunakan sesuatu yang serupa berdasarkan keadaan semasa Android.

Walau bagaimanapun, ini mungkin bukan keseluruhan senario kerana Google masih boleh mempunyai rancangan untuk membangunkan dan memperkenalkan cermin mata realiti tambahan mandiri seterusnya berdasarkan siaran kekosongan jawatan yang dilihat oleh nextpit.

Penyiaran Kerja Google berkaitan dengan realiti tambahan boleh pakai dengan paparan LED mikro

Siaran kerja Google membayangkan bahawa syarikat itu sedang mengusahakan cermin mata realiti tambahan yang boleh dilengkapi dengan teknologi LED mikro. / © nextpit

Menariknya, penyenaraian itu menerangkan bahawa Google secara khusus mencari jurutera peranti ujian dengan latar belakang dalam optoelektronik dan realiti tambahan. Di samping itu, kelayakan menyenaraikan tugas yang termasuk membangunkan dan meningkatkan keupayaan panel LED mikro dalam pelbagai aplikasi.

Lagipun, langkah itu boleh menjadi petunjuk kepada inisiatif berterusan syarikat untuk menggabungkan teknologi paparan yang disebutkan di atas untuk cermin mata yang tidak diumumkan dan paparan yang dipasang di kepala. Malangnya, masih tidak jelas bila produk ini boleh menjadi kenyataan dan sama ada ia akan tersedia untuk pengguna akhirnya.

Terjemahan AR pintar Google Glass secara langsung

Google melancarkan ciri transkripsi langsung pada cermin mata pintar prototaip Google Glass Enterprise, yang kini dipercayai dibatalkan. / © Google

Sedikit berita ini tidak mengejutkan sama sekali memandangkan jenama terkemuka seperti Apple juga menggunakan panel canggih dengan Watch Ultra 2024 yang dikhabarkan akan dilengkapi dengan paparan LED mikro, antara beberapa peranti lain yang dirancang oleh pengeluar iPhone. . Berbanding dengan teknologi LED sedia ada, skrin yang diperbuat daripada mikro-LED menawarkan kualiti imej yang luar biasa dan kecerahan yang lebih tinggi. Panel ini mengambil lebih sedikit ruang juga dan mempunyai kecekapan kuasa yang lebih tinggi.

Adakah anda fikir masih logik untuk Google melancarkan cermin mata ARnya? Adakah anda menganggap bahawa mereka lebih baik membuat sistem pengendalian AR/VR? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.