Cermin Mata Pintar Ray-Ban Meta Menjadi Lebih Pintar dengan Ciri AI Multimodal

16
nextpit Kajian Sebelah Cermin Mata Pintar Meta Ray Ban Meta
© nextpit

Meta kini membenarkan pengguna Ray-Ban Meta Smart Glasses (ulasan) mencuba ciri AI multimodal baharu pada cermin mata pintar boleh pakai gen kedua. Keupayaan baharu itu termasuk mengenal pasti objek yang dilihat oleh kamera cermin mata serta terjemahan dan teks generatif. Pelancaran akan tersedia dahulu di AS dalam program ikut serta.

  • Baca juga: Set kepala VR berdiri sendiri terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Seperti yang ditunjukkan oleh Mark Zuckerberg dalam sebuah siaran Instagram, anda boleh memanggil pembantu Meta melalui arahan “Hei Meta, lihat dan…” dan tanya AI dengan soalan anda. Sebagai contoh, dia meminta pembantu itu memberi cadangan seluar mana yang perlu dipakai dengan lengan panjang berjalur.

Gesaan suara seterusnya boleh didengari daripada pembesar suara cermin mata dan menerangkan baju sebelum menambah cadangan dalam bentuk audio dan visual melalui apl mudah alih.

Terdapat juga contoh di mana Ketua Pegawai Eksekutif meminta kapsyen pada imej anjing yang memakai kostum bersama-sama dengan teks bahasa Sepanyol yang ditunjukkan dan diterjemahkan dalam masa nyata oleh pembantu. Selain itu, AI juga boleh mengenal pasti objek seperti buah atau struktur kompleks seperti yang ditunjukkan oleh CTO Meta Andrew Bosworth.

Menurut syarikat itu, fungsi AI pada Ray-Ban Meta Smart Glasses adalah berdasarkan sistem AI generatif multimodal syarikat, yang menggabungkan pelbagai jenis input untuk menjana output. Meta menambah mereka meletakkan perlindungan untuk mengelakkan jawapan yang kesat dan berbahaya.

Cermin Mata Pintar Meta LED menghadap ke luar

Meta meletakkan lebih banyak lagi “pintar” ke dalam cermin mata pintarnya. / © nextpit

Jika anda berada di Amerika Syarikat, anda boleh memilih untuk menyertai melalui a program akses awal. Walau bagaimanapun, ia telah diperhatikan oleh Bosworth bahawa bilangan pengguna akan terhad. Tiada kata apabila Meta merancang untuk mengembangkan pembantu AI di negara lain.

Meta juga berkata bahawa ia telah mula melancarkan carian masa nyata pada Ray-Ban Meta Smart Glasses 2. Enjin carian dikuasakan oleh Bing dan ini menyokong bertanya kepada cermin mata tentang skor terkini pasukan kegemaran anda dan tempat menarik yang berdekatan , dalam kalangan yang lain.

Adakah anda fikir ciri Meta AI ini menjadikan cermin mata pintar Ray-Ban sebagai pelaburan yang berbaloi? Kami menantikan jawapan anda di ruangan komen.

Melalui: The Verge
Sumber:
Instagram, Instagram