CES 2023 Roundup: Ini adalah sorotan pertunjukan teknologi

87
CES shutterstock 2246555597
© Shutterstock / RYO Alexandre

Tahun teknologi 2023 bermula seperti biasa: dengan CES di Las Vegas, yang baru sahaja berakhir! Apakah sorotan, dan aliran manakah yang dapat kami perhatikan? Ketahui di sini dalam pusingan NextPit kami bagi Pameran Elektronik Pengguna 2023!

Mari kita mulakan dengan beberapa perbincangan sebenar: Bagi mereka yang kebanyakannya mengharapkan telefon pintar, set kepala dan jam tangan pintar baharu, CES telah kehilangan kaitan sejak beberapa tahun lalu. Pengilang lebih suka memberi tumpuan kepada Kongres Dunia Mudah Alih di Barcelona atau pada acara mereka sendiri.

Tetapi jika kita melihat di luar ufuk, masih terdapat banyak perkara yang menarik dan kadang-kadang ingin tahu untuk dikagumi. Pasukan NextPit secara semula jadi melihat dengan teliti apa yang dibentangkan di Nevada. Di sini kami telah menyenaraikan sorotan acara teknologi besar pertama untuk anda.

Telefon pintar terbaik CES

Seperti yang dinyatakan di atas, CES bukanlah tarikh paling penting dalam kalendar Apple, Samsung, Xiaomi dan Co. Namun begitu, peranti baharu terus tiba di sini juga. Momentum terbesar mungkin dimiliki oleh telefon pintar dari China. Walau bagaimanapun, kami tidak bermaksud salah satu suspek biasa seperti Xiaomi, Realme, atau OnePlus, tetapi Lenovo.

  • Sila lihat: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli pada masa ini.

Syarikat itu sentiasa berada di Vegas dengan banyak produk, dan kali ini ia membawa bersama ThinkPhone berjenama Motorola, antara lain. Ini ialah telefon pintar B2B (perniagaan-ke-perniagaan), yang bermaksud ia ditujukan kepada khalayak sasaran profesional. Kami mempersembahkan telefon pintar yang selamat dan teguh dalam artikel berasingan. Oleh itu, lihat berita pelancaran kami tentang Lenovo ThinkPhone oleh Motorola.

Lenovo ThinkPhone oleh Motorola

Lenovo ThinkPhone oleh Motorola bertujuan untuk pasaran B2B / © Lenovo

Samsung adalah salah satu nama besar yang juga lebih suka mengumumkan telefon pintarnya semasa acara Galaxy Unpacked. Walau bagaimanapun, CES nampaknya cukup baik untuk pembentangan Galaxy A14 5G. Ia adalah model berharga rendah yang juga akan sampai ke Jerman pada bulan April.

Barangan boleh pakai terbaik CES

Alat dengar, cincin pintar dan banyak lagi telah dipamerkan, tetapi bagi saya, CES boleh pakai yang paling menarik datang daripada bidang cermin mata VR. HTC mempamerkan Vive XR Elite set kepala semua-dalam-satu yang benar-benar canggih dari segi teknologi sambil turut tampil sebagai ringan dan padat.

TV terbaik CES

Di CES kami sentiasa dapat melihat TV pintar terbaik tahun ini, dan biasanya syarikat LG dan Samsung memainkan peranan utama. Tahun ini tidak terkecuali: LG mempamerkan teknologi yang luar biasa dengan LG Signature OLED TV M3: kotak 97-inci adalah yang pertama menggunakan teknologi Zero Connect—penyelesaian wayarles yang membolehkan penghantaran video dan audio wayarles masa nyata pada resolusi 4K dan 120 Hz!

Jadi ucapkan selamat tinggal kepada semua kekacauan kabel yang biasanya terdapat di belakang TV. Malangnya, LG tidak mendedahkan standard penghantaran—dan juga harga atau tarikh keluaran. Tetapi anggap bahawa anda perlu menyelongkar poket anda apabila barang ini mula dijual.

TV OLED Signature LG benar-benar tanpa wayar

Signature OLED TV M3 daripada LG datang tanpa kabel yang menjengkelkan / © LG

  • Baca juga: Beginilah prestasi Samsung Neo QLED 8K KN800B amali NextPit.

Berita rumah pintar terbaik daripada CES.

Bukan sahaja sejak pelancaran rasmi Matter standard rumah pintar, kami melihat banyak peranti untuk rumah pintar di CES. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa pelawat CES benar-benar dihujani dengan peranti yang serasi dengan Matter. Walau bagaimanapun, apa yang saya dapati lebih menarik ialah peranti yang diletakkan di tempat yang tidak kita fikirkan dahulu tentang rumah pintar: Di dalam tandas!

Ia adalah sejenis makmal air kencing yang boleh menentukan nilai kesihatan badan anda dengan kerjasama apl. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya? Stefan telah memperkenalkan anda kepada Withings U-Scan secara terperinci.

Penderia Whitings U-Scan di dalam tandas

Menurut Withings, U-Scan sesuai dengan kebanyakan tandas “gaya Barat”. / © Withings

Selain Matter, kecerdasan buatan juga berada di bahagian atas senarai kata kunci pada CES tahun ini. Di rumah pintar, anda akan menemui kecerdasan buatan di dapur, contohnya, di mana terletaknya ketuhar baharu Samsung. ini”Ketuhar AI Tempahan Samsung” secara semula jadi tahu banyak hidangan dan bahan – dan mengenali apabila kaserol anda mengancam untuk terbakar.

Dalam kes ini, anda akan menerima mesej pada telefon bimbit anda, paling baik sebelum anda menghidu bau panggang yang hangus. Sebagai tambahan kepada penderia, sesondol juga ada di atas kapal. Anda bukan sahaja boleh menonton apa yang berlaku di dalam ketuhar pada telefon bimbit anda, anda juga boleh menstrim keseronokan melalui Twitch. Akhir sekali, terima kasih kepada kemahiran AInya, ketuhar juga boleh menganalisis bahan-bahan di dalam peti sejuk sendiri dan memberitahu anda hidangan lazat yang boleh disediakan daripadanya.

Inovasi paling aneh di CES

Saya hanya tertanya-tanya jika ketuhar yang saya sebutkan tadi tidak lebih baik dalam kategori WTF ini. Apa pendapat kamu? Tetapi tidak kira itu, terdapat banyak barangan yang dipamerkan yang membuatkan kami menggaru kepala kerana tertanya-tanya. Kadangkala ini adalah produk seperti ketuhar atau peti sejuk yang sangat pintar. Kadangkala produk yang membuatkan anda fikir ia adalah gurauan April Fool.

Contohnya, apabila L’Oreal memperkenalkan alat pintar untuk kening anda. Saya masih tidak percaya apa yang saya akan tulis, tetapi ya: L’Oréal Brow Magic ialah pencetak untuk kening! 2,400 muncung kecil meletuskan dahi yang sempurna ke kulit anda dalam beberapa saat. Fikirkan seperti milik Homer Simpson pistol solek tatu tidak kekal pada kulit anda.

Kegilaan terbaru rupanya juga kereta yang boleh bertukar warna. BMW, sebagai contoh, membentangkan salah satu daripada ini. Kereta konsep “DEE” (Pengalaman Emosi Digital) menukar warnanya sesuka hati – Saya yakin bahawa kedua-dua persatuan pelukis kereta dan polis gembira: “Hei, sila ikut BMW biru ke arah … oh, tunggu . Ikut BMW kuning tu saja….apa? Okay lupa”.

Masih tidak cukup pelik? Kemudian bagaimana dengan alat kasut LG? Produk LG Styler ShoeCare dan LG Styler ShoeCase adalah mengenai mengekalkan kasut anda dalam bentuk yang terbaik dan mempersembahkannya dengan cara yang menarik. Saya perlu mendapatkannya dengan segera!


Sudah tentu, kami boleh menyenaraikan lebih banyak barang baharu dan kami mungkin tidak menyertakan satu atau dua alat yang menjadi kegemaran anda daripada pameran itu. Oleh itu, jangan ragu untuk menulis kepada kami dalam komen betapa intensifnya anda mengikuti CES dan perkara yang paling anda sukai di sana.