Cip Apple A18: Vanila iPhone 16 Boleh Sepantas Pro

15
Ulasan iPhone 15 Pro Max nextpit
© nextpit

iPhone 15 (ulasan) Apple dan generasi iPhone terkini telah dipisahkan dengan mempunyai set cip berbeza untuk model bukan Pro dan Pro, dengan yang kedua biasanya menerima silikon terbaharu yang mempunyai prestasi unggul dan kelajuan keseluruhan. Nampaknya pengeluar teknologi Cupertino mungkin mengalih keluar jurang prestasi ini pada iPhone 16, kerana kebocoran baru menunjukkan cip A18 serupa yang menjanakan keseluruhan siri.

Seperti yang ditemui oleh Mac Rumors berdasarkan kod pembangunan iOS 18, dan memetik sumber yang tidak dinamakan, empat model iPhone yang tidak diumumkan telah dibayangkan. Ini dipercayai terutamanya iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max, yang kemudiannya dirujuk secara dalaman sebagai D47, D48, D93 dan D94, masing-masing.

  • Jangan terlepas: Bagaimanakah iPhone 15 Pro Max kekal sebagai konsol mudah alih?

Cip A18 yang sama untuk semua rangkaian iPhone 16 Apple

Walaupun tidak ada kejutan mengenai konvensyen penamaan, apa yang menarik perhatian kami ialah hakikat bahawa kod iOS 18 mengandungi keempat-empat model menggunakan chipset serupa yang dilabelkan ‘t8140’. Ia menambah sistem-on-cip ini membawa nama kod Tahiti dan mewakili cip A18 tersuai yang disebut-sebut akan menjanakan iPhone 16 dan iPhone 16 Plus berdasarkan khabar angin sebelum ini.

Reka bentuk Apple iPhone 16

Mockup iPhone 16. / © MacRumors

Untuk apa yang bernilai, nampaknya Apple juga menggunakan cip A18 untuk iPhone 16 Pro (Max), memberikan kepercayaan kepada ramalan Jeff Pu. Walau bagaimanapun, syarikat itu masih dijangka menjenamakan semula cip pada model Pro semasa pelancaran, untuk membezakannya dengan lebih baik daripada iPhone 16 vanila dan mungkin menamakannya sebagai A18 Pro agar selaras dengan A17 Pro tahun ini.

Selain konvensyen penamaan, tidak diketahui sama ada Apple akan membezakan A18 Pro daripada versi standard dengan menawarkan pemproses atau unit grafik dengan kelajuan jam yang lebih tinggi. Apa yang lebih berkemungkinan ialah bagaimana iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max akan menawarkan konfigurasi memori yang lebih besar, yang juga sesuai dengan AI generatif yang dikhabarkan dan keupayaan kamera yang lebih maju pada kedua-duanya.

Spesifikasi dan perubahan awal dalam Apple iPhone 16

Di tempat lain, iPhone 16 Pro dijangka menampilkan paparan yang lebih besar, kamera belakang yang dikemas kini dengan kakap ultra lebar 48 MP baharu dan reka bentuk terma yang lebih baik dalam komponen dalaman dan bateri. Keseluruhan model iPhone 16 juga dikhabarkan akan menampilkan butang “tangkap” baharu dan Butang Tindakan bersepadu pada iPhone 16 bukan Pro.

Selain itu, iPhone 16 disebut-sebut akan membawa paparan OLED bagi iPhone 15 dengan potongan Pulau Dinamik dan kadar segar semula 60 Hz yang sederhana. Walau bagaimanapun, dua model iPhone 16 yang lebih murah boleh disusun semula dwi kamera belakang untuk menyokong rakaman video spatial serupa dengan iPhone 15 Pro tahun ini (ulasan).

Adakah anda berhasrat untuk membeli iPhone 16 jika cipsetnya berkemampuan seperti iPhone 16 Pro? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors