Cip bukan teras Samsung yang paling berkuasa mungkin mengalahkan Apple M2

115
nextpit samsung galaxy s22 belakang clr2
© NextPit

Samsung tidak menyatakan sama ada ia akan menggugurkan sepenuhnya Exynos 2300 SoC walaupun Qualcomm mengesahkan bahawa keluarga Galaxy S23 akan bergantung sepenuhnya pada Snapdragon 8 Gen 2. Oleh itu, masih ada kemungkinan bahawa cipset Samsung yang tidak diumumkan akhirnya boleh menjanakan telefon pintar lain seperti Google yang akan datang Piksel 8.

Anehnya, pengguna Twitter bernama OreXda telah berkongsi susun atur sistem-on-cip Exynos yang tidak diketahui yang terdiri daripada unit berbeza seperti pemproses, modem dan grafik, antara lain. Pengguna lain juga telah membedah komposisi CPU yang mungkin, yang mungkin termasuk empat prestasi dan empat teras kecekapan. Apa yang mengejutkan kami ialah sebutan teras kesembilan tambahan untuk mengendalikan tugas terbiar.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar permainan terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Cip Samsung yang mungkin mengalahkan Apple M2

SoC yang dipersoalkan tidak didedahkan sama ada ia adalah Exynos 2300 yang dijadualkan untuk tahun depan atau jika ia adalah salah satu pengganti yang dijangka akan debut dalam jangka masa dua tahun. Walau bagaimanapun, sumber itu menambah bahawa ia adalah salah satu set cip yang dibangunkan dan paling berkuasa yang telah dibina oleh “Pasukan Impian” Samsung.

Dan untuk satu perkara, kita boleh ingat bahawa firma Korea telah membentuk dan menugaskan pasukan untuk membangunkan silikon proprietari kelas atas yang boleh menyaingi siri M2 Apple. Terdapat spekulasi bahawa telefon Samsung pertama yang menggunakan cip sedemikian ialah Galaxy S25.

Exynos 2300 Samsung masih boleh menghidupkan Google Pixel 8 (Pro)

Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro dikatakan akan mengambil kesempatan daripada Tensor G3 yang akan berasaskan Exynos 2300. Dipercayai Samsung akan mengeluarkannya seperti Tensor gen pertama dan kedua. Tidak jelas jika mana-mana ciri yang disebutkan akhirnya akan tiba.

Adakah anda fikir Samsung telah membuat pilihan yang tepat dengan menggunakan Snapdragon 8 Gen 2 secara eksklusif pada Galaxy S23nya? Beritahu kami jawapan anda.