Cip M3 Apple dengan GPU Besar Mendapat Debut pada MacBook Pro dan iMac

23
epal m3 m3 pro m3 maks 01
© Apple

Berikutan penggoda minggu lepas, Apple akhirnya mengumumkan katalog cipset M3 bersama iMac dan MacBook Pro 24-inci baharu pada acara “Pantas Menakutkan” hari ini. Terdapat banyak perkara pertama dalam pengumuman ini, termasuk silikon komputer 3 nm pertama dengan ciri sistem GPU baharu dan warna Space Black baharu untuk MacBook Pro, antara lain.

  • Juga menarik untuk dibaca: Manakah MacBook yang sesuai untuk anda?

M3, M3 Pro dan M3 Max mendapat peningkatan GPU terbesar yang pernah ada pada cip tersuai Apple

Selepas memperkenalkan SoC mudah alih 3 nm A17 Pro untuk iPhone 15 Pro, Apple memperkenalkan cip PC 3 nm pertamanya dalam bentuk siri M3. Barisan ini terdiri daripada M3, M3 Pro dan M3 Max yang akan menjanakan iMac dan MacBook Pro baharu.

Menariknya, sejak permulaan pembentangan, Apple membuat perbandingan utama cip M3 baharu dengan M1 dan bukannya M2, yang agak masuk akal memandangkan jurang pendek antara M3 dan generasi sebelumnya.

  • Jangan ketinggalan ini: Snapdragon X Elite ialah jawapan Qualcomm kepada cipset M tersuai Apple

Bagi spesifikasi, M3 mempunyai CPU 8-teras yang terdiri daripada empat teras prestasi dan empat teras kecekapan. Apple berkata ini adalah 35 peratus lebih pantas daripada M1 sementara juga mengurangkan kuasa 50 peratus dalam prestasi biasa. Ini kemudiannya dipasangkan dengan sehingga 24 GB RAM bersatu.

Bahagian GPU 10-teras menyaksikan peningkatan paling ketara dalam cip, dengan gergasi Cupertino menggembar-gemburkan bahawa grafik M3 adalah 65 peratus lebih baik berbanding M1. Seperti M3 Pro dan M3 Max, ia juga menambah Caching Dinamik Grafik baharu, pengesanan sinar dipercepatkan dan teduhan mesh.

Perbandingan prestasi cip M3 Apple

Prestasi CPU cip M3 Apple berbanding M2 dan M1. / © Apple

Mengenai cipset M3 yang lebih berkebolehan yang menjanakan MacBook Pro 14-inci dan 16-inci, M3 Pro mempunyai reka bentuk CPU 12-teras dan GPU 18-teras serta menyokong sehingga 36 GB memori bersatu. Sekali lagi, GPU banyak dipasarkan sebagai lonjakan terbesar pada cip dan berjanji untuk menampilkan output grafik 40 peratus lebih baik daripada M1 Pro. Sementara itu, CPU dalam susun atur teras 6+6 disenaraikan 30 peratus lebih pantas daripada M1 Pro dalam ujian satu benang.

M3 Max Apple adalah yang paling berkuasa daripada tiga konfigurasi M3. Ia mempunyai GPU 40-teras yang disokong oleh dua enjin ProRes yang bertujuan untuk pengeluaran pasca video dalam resolusi tertinggi yang tersedia dan unit ini memberikan prestasi sehingga 50 peratus lebih baik daripada M1 Max. Sebaliknya, CPU 16-teras dengan 12 teras prestasi mempunyai keuntungan pemprosesan terbesar dengan kelajuan 80 peratus lebih tinggi daripada M1 Max.

Apple iMac M3 semua-dalam-satu

iMac 24-inci Apple menampilkan cip M3 baharu dan sambungan yang dipertingkatkan. / © Apple

Harga dan tarikh keluaran Apple iMac M3 dan MacBook Pro M3

iMac M3 baharu secara relatifnya tidak berubah daripada iMac M1 dalam reka bentuk dan paparan dengan skrin LCD 24-inci dalam resolusi 4.5K dan kecerahan 500 nits. Perubahan dan penambahbaikan ditemui di bawah hud. Selain daripada cip M3, mesin semua-dalam-satu mendapat Wi-Fi 6E sebagai tambahan kepada Bluetooth 5.3 dan pelbagai antara muka termasuk 2x Thunderbolt dan 4x port USB-C.

iMac M3 dijual pada harga $1,399 dengan GPU 8-teras dengan storan 256 GB manakala pilihan 10-teras berharga $1,499. Ini, bersama-sama dengan MacBook Pro M3, tersedia untuk pra-pesanan hari ini dan akan berada di kedai-kedai mulai 7 November. Seperti biasa, Apple menawarkan diskaun untuk pelajar melalui program pendidikannya.

Apple MacBook Pro M3 dalam Space Black baharu

Apple menawarkan MacBook Pro M3 dalam warna Space Black untuk varian M3 Pro dan M3 Max. / © Apple

Selain daripada penarafan bateri 22 jam dan laluan warna Space Black baharu, 14-inci dan 16-MacBook Pro Apple dengan cip M3 adalah sama dengan versi M2 (Pro dan Max) yang dilancarkan pada Januari tahun ini. Apa yang menarik ialah bagaimana pengeluar iPhone kini menawarkan MacBook Pro dengan cip asas M3 pada harga $1,599. MacBook Pro 14-inci dengan M3 Pro masih bermula pada $1,999 manakala MacBook Pro M3 Max 16-inci akan dijual pada harga $2,499.

Adakah anda fikir Apple Mac berkuasa M3 berbaloi untuk dinaik taraf jika anda menggunakan model yang lebih lama? Kami berminat untuk mendengar jawapan anda.

Sumber:
epal

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya