Ciri AI pada iPhone Mungkin Dikuasakan oleh Gemini Google

12
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Paparan
© nextpit

Tahun ini, dengan iOS 18, Apple merancang untuk memperkenalkan ciri AI baharu kepada iPhone. Masih tidak pasti sama ada Apple akan menggunakan teknologi AInya sendiri atau bekerjasama dengan orang lain seperti Google Gemini atau OpenAI’s ChatGPT 4. Tetapi, berita terkini mencadangkan Apple mungkin bekerjasama dengan Google untuk AI pada iPhone, termasuk iPhone 16 masa depan.

Google Gemini pada iPhone Apple

Mark Gurman dari Bloomberg telah memetik sumber dalaman yang menggambarkan Apple sedang dalam rundingan aktif dengan Google untuk mengguna pakai dan melesenkan model Gemini bagi membolehkan ciri berasaskan AI pada armada iPhone. Ia juga disebut bahawa Apple telah mengadakan perbincangan yang sama dengan OpenAI baru-baru ini.

Dengan nota dan potensi sebegitu, nampaknya Apple mungkin belum selesai membangunkan LLM dan chatbotnya mengikut apa yang dihasratkan atau ingin dicapai. Oleh itu, ia kini di luar sana meminjam teknologi daripada syarikat AI yang sedia ada.

Sekiranya perjanjian menjadi kenyataan antara Apple dan Google, dikatakan bahawa butiran lanjut tentang inisiatif itu, termasuk bagaimana model itu akan dijenamakan dan berfungsi dengan Siri, akan diumumkan pada WWDC Apple yang akan datang pada bulan Jun. Pada persidangan pembangun, pembuat iPhone akan memperkenalkan iOS 18 dan LLM dalaman yang digelar secara dalaman sebagai Ajax kepada pembangun.

Untuk apa yang kami tahu, iOS 18 telah dikhabarkan sebagai salah satu kemas kini perisian utama terbesar—jika bukan terbesar—yang berlaku dalam beberapa tahun. Gurman sebelum ini telah menjelaskan tentang perisian tegar yang menampilkan perubahan UI yang ketara serta menekankan ciri AI baharu yang akan ditambah pada iPhone.

Samsung Galaxy S24 Ultra dengan Slo-Mo Segera

Slo-Mo Segera pada Galaxy S24 Ultra ialah satu contoh ciri berkuasa AI Galaxy / © nextpit

Mengenai cara syarikat teknologi Cupertino akan menggunakan model Google Gemini, dikatakan bahawa Apple boleh bergantung pada ciri AI berasaskan awan pada iPhone, seperti penjanaan teks ke imej dan menulis esei melalui gesaan tunggal.

Sementara itu, Apple dilihat masih membawa ciri AI pada perantinya ke meja, tetapi ini boleh menjadi eksklusif dengan iPhone 16, yang hanya boleh dilakukan dengan cipset A18 baharu dan Enjin Neural yang dinaik taraf di dalamnya.

Di luar AI, kedua-dua syarikat itu mempunyai perjanjian sedia ada, dengan Google membayar Apple untuk menjadikan enjin cariannya sebagai enjin carian lalai pada Safari pada peranti Apple, termasuk iPhone, iPad dan MacBook.

Dan selain daripada Apple, Samsung ialah satu lagi pengeluar mudah alih yang sudah menggunakan model AI Google. Galaxy S24 dan Galaxy S24 Ultra (ulasan) memulakan kerjaya dengan beberapa ciri AI pada peranti dan berasaskan awan seperti Klik untuk Cari dan Terjemah Langsung.

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan iPhone dikuasakan oleh Gemini Google? Siapa yang paling banyak mendapat manfaat daripadanya? Dan adakah ini menunjukkan Apple ketinggalan dalam perlumbaan AI? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Sumber:
Bloomberg