Ciri AI Samsung Galaxy Berkemungkinan Akan Dicaj Tidak Lama Lagi!

14
samsung galaxy ai 01
© Samsung | edit oleh nextpit

Syarikat Korea Selatan itu, yang pernah menjadi peneraju dunia dalam jualan telefon pintar, secara rasminya telah melancarkan siri Galaxy S24nya. Telefon pintar utama ini akan menjadi yang pertama daripada syarikat yang menampilkan fungsi Samsung Galaxy AI baharu. Walau bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan oleh cetakan halus, fungsi ini berkemungkinan tidak akan percuma selama-lamanya, sebaliknya tersedia secara langganan.

  • Jangan ketinggalan: Samsung Galaxy AI dalam ujian pertama

Adakah Samsung Galaxy AI akan dikenakan bayaran?

Samsung menumpukan masa yang penting untuk mempamerkan Galaxy AI baharu pada acara Galaxy Unpacked, dengan kerjasama Google. Kecerdasan buatan ini nampaknya berfungsi, sekurang-kurangnya sebahagiannya, dengan Google Large Language Model (LLM) Gemini Nano.

Salah satu daripada banyak fungsi AI yang mengagumkan yang dipersembahkan ialah ‘Bulatan untuk Carian’, yang memulakan carian Internet dengan membulatkan, mengetatkan atau mengetik pada objek dalam imej, penyemak imbas atau dokumen lain.

Walau bagaimanapun, cetakan kecil pada Galaxy AI halaman produk menyatakan bahawa fungsi-sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya-boleh dikenakan caj mulai 2026.

Fungsi AI Galaxy akan diberikan secara percuma pada peranti Samsung Galaxy yang disokong sehingga akhir tahun 2025. Syarat yang berbeza mungkin dikenakan untuk fungsi AI yang disediakan oleh pihak ketiga.

Samsung masih belum menjawab pertanyaan daripada 9to5Google, yang secara tidak langsung boleh ditafsirkan sebagai pengesahan model langganan yang mungkin. Secara keseluruhan, terlalu banyak yang tidak pasti tentang ramalan ini, jadi kami perlu menunggu dan melihat sejauh mana perkhidmatan sebenarnya akan dikenakan bayaran.

Kami sudah biasa dengan fungsi seperti ringkasan rakaman suara yang diumumkan daripada Google, di mana ia setakat ini terhad kepada Google Pixel 8 Pro (semakan).

Microsoft dan OpenAI, sebagai contoh, menawarkan chatbot ChatGPT daripada versi 4.0 sebagai model langganan berbayar. Dalam jangka panjang atau pendek, kita mungkin perlu membiasakan diri dengan hakikat bahawa perkhidmatan sedemikian juga memerlukan sesuatu untuk membayar sendiri.

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan Samsung akan menawarkan fungsi AI khas sebagai model langganan? Adakah anda sanggup membayar untuk perkhidmatan tertentu? Tulis pendapat anda kepada kami dalam ulasan di bawah dan mari kita bincangkan topik tersebut.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
Samsung