Ciri AI seperti ChatGPT iPhone Mungkin Debut pada iOS 18

27
chatgpt pada ios 01
© nextpit

Apple adalah antara pengeluar utama yang tidak menggunakan AI generatif dalam peranti mereka walaupun terdapat model sembang Model Bahasa Besar seperti ChatGPT dan Bard Google. Walaupun terdapat tanda-tanda bahawa Apple mungkin mula berusaha untuk memasukkan model AI generatif dalam Siri, tidak jelas bila ia akan siap. Laporan baru mencadangkan ini mungkin tiba pada iPhone melalui iOS 18.

  • Jangan terlepas ini: Kajian Apple iPhone 15 Pro Max

Menurut sumber rantaian bekalan penganalisis dan pembocor Jeff Pu, Apple mungkin sudah membina ratusan pelayan AI tahun ini. Telah ditambah bahawa gergasi teknologi Cupertino merancang untuk menggunakan lebih banyak pelayan pada tahun 2024 yang akan menyokong kedua-dua awan dan penggunaan “edge-AI” syarikat itu.

Walau bagaimanapun, mewujudkan pelayan ini tidak bermakna Apple akhirnya akan melancarkan ciri berasaskan LLM dalam perkakasannya seperti iPhone dan iPad. Semua ini bermakna, ia membuka pintu kepada kemungkinan melancarkannya pada tahun 2024, yang mungkin menjadikannya siap tepat pada masanya untuk iOS 18 atau iPhone 16 seperti yang disebutkan oleh Pu.

Foto sampel Google Magic Editor

Foto sampel Google Magic Editor berasaskan AI / © Google, Edit oleh NextPit

Perunding itu juga menekankan bagaimana Apple merancang dengan teliti penggunaan AI generatif tanpa tergesa-gesa ke dalamnya. Dengan cara ini, syarikat Cupertino akan dapat memenuhi piawaian ketatnya sendiri dalam menguruskan privasi dan keselamatan pelanggannya. Seorang lagi perunding, Ming-Chi Kuo, juga bergema dengan idea ini, dan dia berpendapat AI generatif tidak akan tiba pada iPhone sehingga 2025.

Ia tidak disebutkan bagaimana Apple secara khusus akan menggunakan kelebihan AI ini dalam perantinya. Walau bagaimanapun, dipercayai (melalui Maklumat) bahawa pengeluar iPhone boleh meningkatkan Siri secara drastik dan membenarkan arahan dan tugas yang lebih kompleks untuk pembantu suara.

Ini mungkin termasuk meminta Siri membuat adegan yang kompleks melalui Pintasan atau Butang Tindakan serta menjana sorotan artikel atau mengarang lagu atau puisi dalam iMessages, antara lain. Siapa tahu, sebenarnya? Apple mungkin memperkenalkan ciri penyuntingan berasaskan AI seperti yang terdapat dalam Google Pixel 8 Pro (ulasan).

Pada pendapat anda, bagaimanakah Apple harus menyepadukan AI generatif atau chatbots dalam iPhonenya? Adakah anda menganggap penggunaan Model Bahasa Besar dalam telefon pintar penting? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dengan kami.

Melalui: MacRumors
Sumber:
TheInformation


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya