Ciri Android yang paling menjengkelkan anda harus matikan sekarang

77
androidpit samsung galaxy note 10 kamera depan dekat
© NextPit

Sejujurnya: antara ciri Android yang tidak berkesudahan dan menarik menyembunyikan beberapa tetapan dan pilihan yang tidak begitu berguna dan yang anda mahu matikan serta-merta tetapi kemudian, kerana kemalasan, anda meninggalkan aktif. Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda tiga ciri yang perlu anda hapuskan serta-merta!

Lumpuhkan akses kepada penyetempatan apl

Penggunaan bateri adalah kebimbangan utama bagi pengguna. Salah satu sebab telefon pintar habis lebih cepat adalah kerana apl boleh mengakses perkakasan lokasinya.

Secara lalai, setiap kali apl perlu mengakses lokasi anda, ia menggunakan GPS, yang meningkatkan penggunaan kuasa. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar ini untuk setiap apl individu yang dipasang pada telefon pintar anda. Dengan cara ini, anda pasti akan mendapat manfaat daripada hayat bateri yang lebih lama.

Untuk menyediakan akses ke lokasi, anda hanya perlu:

 1. Mengakses tetapan peranti anda
 2. Cari submenu akses lokasi (banyak pengeluar memasukkannya dalam menu Privasi dan Keselamatan)
 3. Dalam tangkapan skrin ini, anda boleh melihat apl mana yang mempunyai akses ke lokasi anda dan memilih mana yang hendak diberi kebenaran dan mana yang tidak.
 • Bagaimana untuk menjadikan bateri telefon pintar Android anda tahan lebih lama
lokasi matikan android

Tolak akses sesetengah apl kepada penyetempatan untuk menjimatkan bateri / © NextPit

Dengan Android 10, anda mempunyai kelebihan tambahan: anda boleh memutuskan sama ada untuk memberikan akses kepada apl tertentu pada setiap masa, hanya semasa menggunakan apl itu atau menolaknya sepenuhnya:

 1. Buka menu Tetapan
 2. Klik pada Perkhidmatan berasaskan lokasi
 3. Pilih apl yang anda mahu uruskan kebenarannya
 4. Klik pada Kebenaran
 5. Dan pilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda
android matikan lokasi2

Android 10 menawarkan pengurusan kebenaran yang lebih baik / © NextPit

Elakkan menambah apl baharu pada halaman utama anda

Anda mungkin perasan bahawa setiap kali anda memasang apl baharu pada peranti anda, Gedung Google Play menghantar pintasan ke skrin utama secara automatik. Ciri ini boleh berguna apabila ia berkaitan dengan aplikasi yang anda gunakan setiap hari, seperti WhatsApp atau Facebook, tetapi bagi aplikasi lain, ia tidak berguna dan agak menjengkelkan, terutamanya apabila anda mendapati diri anda pada skrin utama ditutup dengan ikon.

Untuk menyahaktifkan fungsi ini dan menyediakan apl yang baru dimuat turun terus di bahagian yang sesuai tanpa mengisi skrin utama dengan ikon baharu:

 1. Buka Gedung Play
 2. Akses menu tetapan dengan mengklik pada tiga garisan mendatar di bahagian atas sebelah kiri
 3. Nyahtanda Tambah ikon pada skrin Utama.

Jika anda tidak menjumpai item ini dalam Gedung Play, anda perlu mencari tetapan pelancar anda, biasanya dengan menekan dan menahan mana-mana titik kosong pada skrin utama dan kemudian mengklik pada ikon gear.

 • Gedung Google Play tidak berfungsi? Inilah cara untuk membetulkannya
rumah

Bebaskan skrin utama anda daripada ikon yang tidak diperlukan / © NextPit

Lumpuhkan maklum balas haptik pada paparan anda

Getaran kecil yang dilakukan oleh telefon anda setiap kali anda mengetik skrin berguna untuk memberitahu anda apabila anda sebenarnya telah mendaftarkan input, tetapi ia juga boleh mengecewakan jika motor getaran dalam telefon anda tidak senyap. Ia juga menghabiskan bateri anda. Kebanyakan pengguna kuasa mematikan ini apabila mereka mengambil peranti baharu. inilah cara untuk melakukannya.

 1. Pergi ke Tetapan
 2. Pilih Bunyi & getaran
 3. Cari getaran Sentuh dan matikannya
 4. Ia mungkin dipanggil sesuatu yang berbeza bergantung pada peranti tepat yang anda miliki
 • Petua rahsia dan godam untuk telefon pintar
matikan maklum balas haptik

Matikan dengungan yang menjengkelkan itu setiap kali anda mengetik skrin / © NextPit

 • 5 aplikasi yang benar-benar bukan milik telefon anda

Sekarang setelah anda tahu cara untuk melumpuhkan ketiga-tiga ciri Android yang membosankan ini, anda boleh menikmati yang terbaik dari peranti anda, memanfaatkannya secara bijak dan mengehadkan penggunaan bateri. Apakah fungsi lain yang anda ingin buang?