Ciri Baharu One UI 6 Mendayakan Pengecasan Awam Selamat untuk Telefon Galaxy

24
nextpit Kunci Paparan Samsung Galaxy S23 FE
© nextpit

Samsung mula menghantar kemas kini One UI 6 yang pasti berdasarkan Android 14 kepada peranti Galaxy yang serasi. Selain perubahan visual yang diperkenalkan oleh perisian, ia juga menambah alat keselamatan baharu yang dipanggil Auto Blocker. Terutama, ia mempunyai ciri baharu yang melindungi telefon Galaxy anda apabila anda mengecas di ruang awam. Begini caranya ia berfungsi.

  • Baca juga: Apakah Kunci Laluan Google dan cara ia berfungsi?

Penyekat Auto debut pada One UI 6 dengan semakan keselamatan apl

Ciri baharu ini datang dalam bentuk semakan keselamatan aplikasi yang boleh didayakan daripada tetapan kawalan Auto Blocker. Pada asasnya, ia menghalang pemasangan perisian dan arahan yang tidak dibenarkan daripada dilaksanakan pada telefon Galaxy melalui sambungan USB. Semakan keselamatan aplikasi juga boleh mengesan potensi perisian hasad dan ancaman dan seterusnya memaklumkan pengguna.

Jenis kes ini biasanya lebih kerap berlaku di stesen pengecasan awam yang terjejas seperti lapangan terbang dan pusat membeli-belah. Walau bagaimanapun, ini berguna dalam kes apabila seseorang mempunyai akses fizikal kepada peranti anda juga, kerana ia memperkenalkan lapisan perlindungan tambahan dalam proses itu.

Auto Blocker mengehadkan pemuatan sisi dan menaik taraf Pengawal Mesej

Auto Blocker juga akan menambah penyekatan automatik apl yang memuatkan sisi daripada sumber yang tidak diketahui. Seperti yang dinyatakan oleh Samsung, pengguna perlu mengaktifkan ini terlebih dahulu daripada tetapan aplikasi.

Dengan One UI 6, alat perlindungan mesej proprietari Samsung, Message Guard, juga akan menerima kemas kini. Versi baharu mengurangkan lagi peluang serangan Zero-Click, yang merupakan eksploitasi siber yang tidak memerlukan interaksi daripada pengguna, dan mesej dengan kod berniat jahat yang dilampirkan.

Samsung One UI 6 menambah alat keselamatan Auto Block

Alat keselamatan Auto Block muncul pada One UI 6 berdasarkan Android 14 / © Samsung

Samsung menambah bahawa Message Guard kini meliputi lebih banyak perkhidmatan pemesejan pihak ketiga seperti Messenger Facebook, WhatsApp dan Telegram sebagai tambahan kepada aplikasi pemesejan rasmi Samsung dan Google.

Auto Blocker dan Message Guard yang dikemas kini sepatutnya tiba pada semua peranti yang akan dikemas kini kepada One UI 6. Setakat ini, kemas kini utama kini tersedia pada Galaxy S23 dan Galaxy S23 Ultra (semakan). Bagi semakan keselamatan apl, ini tidak akan menyokong model pembawa telefon pintar Galaxy pada masa ini.

Adakah anda sudah mengemas kini kepada One UI 6? Kongsi pengalaman anda dengan kami mengenai perisian dalam ulasan.

Sumber:
Samsung

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya