Ciri Chrome Idaman: Tukar tab dalam beberapa saat

76
Suis tab krom NextPit
© NextPit

Peminat Chrome, ambil perhatian! Saya menemui satu ciri dalam versi mudah alih penyemak imbas Google yang saya tidak pernah tahu yang saya sentiasa inginkan atau perlukan. Ini kerana hanya dengan gerak isyarat yang mudah, anda boleh menukar tab serta-merta. Memandangkan Chrome membahagikan tab mudah alihnya kepada tetingkap, ciri ini hampir terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Dalam edisi terbaharu coffee break ini, saya akan memberitahu anda cara ia berfungsi!


TL;DR

 • Google membenarkan anda menukar tab dengan leretan mudah ke atas bar alamat.
 • Ciri ini tiba tepat pada masanya, selepas Google merumitkan tabnya dengan tingkap.
 • Lebih banyak penggodaman Chrome di bawah, jadi jangan hilang begitu sahaja.

Google menjadikan penyemak imbas Chromenya jauh lebih rumit dengan pengenalan windows beberapa kemas kini yang lalu. Pada kedua-dua Android dan iOS, anda mempunyai menu tab klasik, yang dibahagikan lagi kepada tetingkap tambahan di bahagian bawah skrin. Jika anda ingin memindahkan maklumat dari satu tab ke tab yang lain, anda perlu terus mencari halaman yang betul. Syukurlah, keadaan ini tidak kekal kerana saya menemui ciri yang berguna dalam penyemak imbas Chrome:

 1. Gerakkan ibu jari anda ke bar alamat dalam penyemak imbas Chrome.
 2. Leret ke kiri atau kanan.
 3. Menukar tab adalah lebih mudah daripada menggunakan binaan tetingkap tab Google yang sangat rumit.
Chrome Hack NextPit ditandatangani

Tidak terlalu rumit: Menukar tab mengikut gerak isyarat dalam Chrome. / © NextPit

Secara peribadi, saya mendapati bahawa jalan pintas ini menjadikan penyemak imbas mudah alih jauh lebih mesra pengguna sekali lagi! Gerak isyarat yang tidak diketahui dengan cepat telah menjadi sifat kedua kepada saya, dan saya dapat menggunakannya pada beberapa peranti Android dengan versi penyemak imbas yang berbeza, serta pada iOS. Memandangkan petua ini diakui agak ringan, saya mempunyai lebih banyak penggodam Chrome disediakan untuk anda.

Lebih banyak penggodam penyemak imbas Chrome pada telefon pintar anda

Penyemak imbas Chrome daripada Google menawarkan beberapa lagi ciri yang mungkin tidak diketahui oleh semua orang. Saya telah memilih beberapa godam untuk penyemak imbas mudah alih, yang tiba diprapasang pada setiap telefon pintar Android secara lalai:

 • Tutup semua tab: Jika anda mengklik pada pengurusan tab di bahagian atas sebelah kanan paparan, anda boleh mengakses submenu lain. Anda boleh menutup semua tab dari sana sekali gus.

 • Gunakan mod ringkas: Jika anda tidak mahu mengisi telefon pintar anda dengan data tapak web atau menyimpan volum data anda, anda harus menyemak sama ada mod ringkas diaktifkan. Pergi ke Tetapan dan pilih “Mod ringkas” di bawah “Lanjutan”.

 • Kongsi halaman melalui kod QR: Adakah anda mahu membuka halaman Chrome dengan cepat pada desktop anda daripada telefon pintar anda? Jika ya, pergi ke bar alamat pada ikon kongsi dan buat kod QR. Anda kemudian boleh mengimbasnya dengan mudah dengan telefon pintar anda
 • Petua lain untuk pengguna PC – buka semula tab tertutup: Pada PC, anda boleh menggunakan kombinasi kekunci “Ctrl + Shift + T” untuk membuka semula tab terakhir yang ditutup. Pada Mac, anda boleh menggunakan “Command + Shift + T”.

 • Benarkan zum pada mana-mana halaman web: Sesetengah tapak web tidak mahu anda mengezum masuk pada kandungan mudah alih. Mudah alih Chrome, bagaimanapun, menawarkan ciri yang sentiasa memaksa zum. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan dan pilih “Kebolehaksesan”. Anda menetapkan tanda semak untuk mengezum di sana.

Itu sahaja untuk petua percuma buat masa ini! Lagipun dan saya perlu mencipta kod QR untuk akaun PayPal saya. Hanya bergurau! Apakah pendapat anda tentang gerak isyarat leret untuk menukar tab? Adakah ia membantu atau adakah anda sudah tahu mengenainya?