Ciri iPadOS 16.2 untuk menjadikan iPad (Pro) anda lebih baik

77
Paparan NextPit Apple iPad Pro 2022
© NextPit

Apple telah mengeluarkan iOS 16.2 dan iPadOS 16.2 kepada umum hari ini. Kemas kini iPad terkini tidak sebesar iPadOS 16 yang dihantar pada bulan Oktober. Walau bagaimanapun, ia termasuk beberapa tambahan yang ketara termasuk aplikasi Freeform dan sokongan untuk paparan luaran dengan Pengurus Peringkat untuk menjadikan iPad anda lebih baik.

Sama seperti iPadOS 16, kemas kini baharu ini serasi dengan iPad generasi ke-5, iPad mini generasi ke-5, iPad Air generasi ke-3 dan model terkemudian mereka. iPadOS 16.2 menyokong semua model iPad Pro juga. Jika anda memiliki salah satu iPad yang disebutkan, anda boleh menyemak ketersediaan kemas kini dengan pergi ke Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian.

Apl Freeform serba baharu

Freeform diumumkan pertama kali dalam iPad OS 16, tetapi hanya hari ini ia telah tiba pada perkakasan yang serasi. Lebih daripada sekadar mencatat nota menggunakan Apple Pencil atau berfungsi sebagai kanvas digital untuk lukisan anda, apl itu membenarkan banyak ciri untuk menjadikan iPad anda lebih produktif.

Sebagai permulaan, pengguna boleh memuat naik pelbagai jenis fail semuanya daripada audio, video, dokumen, PDF dan foto. Terdapat juga perpustakaan bentuk dengan lebih daripada 700 pilihan yang boleh anda sesuaikan. Tambahan pula, apl ini dilengkapi dengan keupayaan drag-and-drop untuk apl lain seperti Finder dan Camera.

Apl kerjasama Apple Freeform

Apple Freeform untuk iPhone, iPad dan Mac / © Apple

Freeform mempunyai sokongan kerjasama silang masa nyata antara peranti iPhone, iPad dan Mac. Apple berkata sehingga 100 kolaborator boleh bekerja pada projek yang sama. Selain itu, papan ini disegerakkan dalam iCloud supaya anda tidak akan berisiko kehilangan perubahan anda.

Karaoke untuk tablet iPad

Apple telah melancarkan versi karaokenya yang dipanggil Apple Music Sing. Ia menampilkan lirik masa nyata dan vokal boleh laras. Syarikat itu juga memberikan Apple Music Sing duet dan fungsi berbilang penyanyi.

Ia adalah percuma untuk pelanggan Apple Music dan bersama-sama keluaran adalah senarai main baharu yang dipilih susun oleh Apple. Tetapi ciri ini hanya serasi dengan iPad generasi ke-9, iPad Air generasi ke-4, iPad Pro 11-inci generasi ke-3, iPad Pro 12.9-inci generasi ke-5 dan model terkemudian mereka. Selain itu, ia juga tersedia untuk iPad Mini terkini.

Ciri karaoke Apple Music Sing

Apple Music Sing menyokong iPhone, iPad dan Apple TV 4K / © Apple baharu

Pengurus Peringkat mendapat keupayaan paparan luaran

Apple kini hanya menambah sokongan paparan luaran untuk Pengurus Peringkat walaupun alat multitasking sudah tersedia pada bulan Oktober. Ini berfungsi pada model iPad Pro dengan cipset M1 atau lebih baru di mana pengguna boleh menggunakan monitor sebagai paparan tambahan atau kedua.

AirTag anti-penjejakan untuk iPad

Pertama kali diperkenalkan dengan iPhone, ciri anti-penjejakan membolehkan untuk mengesan Apple AirTags yang tidak diingini berdekatan sebelum memberitahu pengguna. Perisian tegar iPadOS 16.2 menjadikan ini didayakan pada iPad juga di mana pengguna boleh dimaklumkan tentang AirTag tidak diketahui yang dikesan.

Perubahan lain pada iPadOS 16.2

Di sebalik aplikasi dan ciri baharu, Apple sedang membetulkan beberapa kelemahan keselamatan dengan versi perisian sebelumnya. Lebih penting lagi, Perlindungan Data Lanjutan kini dihantar di AS dan dirancang untuk wilayah lain pada awal 2023. Akhir sekali, terdapat juga peningkatan dalam pengendalian dan pengurusan apl Home.