Ciri keselamatan baharu: Papan keratan baharu Android dipadamkan secara automatik selepas sejam

34
Gambar Wira Papan Klip Android 13
© NextPit

Dalam setiap kemas kini sistem pengendalian, terdapat perubahan kecil yang menjadi ciri penting dalam penggunaan telefon pintar setiap hari. Android 13 tidak berbeza, ini mungkin papan keratan baharu yang menawarkan lebih banyak pilihan kepada anda. Pada masa yang sama, Google turut membuat tajuk utama dengan ciri keselamatan yang pasti anda perlu beri perhatian.

Google memperkenalkan papan keratan baharu dalam Android 13. Memandangkan sistem pengendalian telah dikeluarkan untuk telefon pintar Google sendiri, kami juga dapat mencuba sistem salin dan tampal baharu. Di bawah, saya akan menunjukkan kepada anda semua keupayaan baharu papan keratan Android 13. Sebelum itu, terdapat dua perubahan asas yang perlu anda perhatikan selepas mengemas kini telefon bimbit anda kepada Android 13.

Ngomong-ngomong, berikut ialah cara anda mengetahui telefon pintar yang akan menerima kemas kini kepada Android 13. Pada masa ini, anda boleh memasang versi beta OneUI 5.0 pada peranti Samsung S22 selain telefon pintar Pixel Google sendiri. Oppo juga telah memperkenalkan penyesuaian dalaman Android 13 dengan ColorOS 13.

Autopadam dan penyegerakan

Word telah memberitahu dalam talian bahawa papan keratan baharu akan muncul pada pelancaran Android 13, dan itu terbukti benar. Google secara automatik memadamkan kandungan sensitif yang telah anda salin selepas sejam. Ini sepatutnya melindungi data anda daripada perisian hasad yang secara khusus mengintip papan keratan anda. Adalah jelas bahawa anda juga boleh kehilangan maklumat penting sebagai kelemahan, jadi lebih berhati-hati apabila menyalin kata laluan dan kunci keselamatan.

Isu lain yang mempengaruhi papan keratan secara lebih langsung ialah penyegerakan antara peranti Android. Jika anda menyalin kandungan pada tablet Android anda, petikan teks atau imej boleh ditampal pada tablet yang dijalankan pada akaun Google yang sama. Apple menawarkan ciri yang serupa antara iPad, iPhone dan MacBook – jadi saya boleh memberi jaminan kepada anda bahawa ciri itu sangat berguna.

Cara papan keratan baharu Google berfungsi

Kandungan yang disalin akhirnya boleh diedit

Pada Android, anda menyalin teks dengan menahannya untuk masa yang lama. Pada Google Pixel 6, saya mendapat maklum balas bergetar yang menarik dan boleh memilih teks yang diingini menggunakan jari saya. Dari sana, anda memilih “Salin” dalam dialog di atas teks yang diserlahkan, yang merupakan perubahan pertama. Dalam Android 12, penyerlahan hilang begitu sahaja dan anda boleh melihat teks yang disalin dalam Gboard.

Tangkapan skrin der neuen Zwischenablage dalam Android 13.

Anda kini boleh mengedit kandungan yang disalin. / © NextPit

Mekanik yang serupa digunakan untuk menangkap tangkapan skrin, di mana anda kini boleh melihat pratonton pendek teks yang disalin di bahagian bawah sebelah kiri. Jika anda mengetiknya, anda boleh mengedit papan keratan anda sekali lagi. Adakah semuanya sesuai mengikut kesukaan anda? Jika ya, ketik pada “Selesai” dan anda boleh menampal teks seperti biasa. Untuk melakukan ini, ketik lama pada medan teks kosong dan pilih “Tampal”. Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih papan keratan dalam papan kekunci Google Gboard.

Majukan teks yang disalin dengan mudah

Kami akan bercakap tentang perubahan kecil di sini semasa kami masih menggunakan teks: Selepas menyalin kandungan, anda juga akan menemui butang Kongsi yang terletak di sebelah tetingkap kecil di bahagian bawah sebelah kiri skrin. Di sini, anda boleh mengaktifkan Nearby-Share atau memajukan teks kepada utusan pilihan anda. Anda tidak mempunyai pilihan tambahan di sini, tetapi ciri ini masih sangat berguna.

Neue Zwischenablage dalam Android 13 Petikan Skrin 2

Jika anda tidak mahu mengedit apa-apa, anda boleh mengetik ikon kongsi terus. / © NextPit

Salin imej dan tandainya sebelum memajukan

Sebagai tambahan kepada teks, anda juga boleh menyalin imej yang anda temui di Internet, contohnya. Untuk melakukan ini, pilih imej yang dikehendaki sekali lagi dan anda akan melihat dialog papan keratan di bahagian bawah sebelah kiri skrin. Jika anda mengetik imej di sini, ciri penanda Google dibuka. Ini ialah program imej mini yang membolehkan anda menandakan elemen pada imej atau menambah nota teks.

Tangkapan skrin der neuen Zwischenablage dalam Android 13 3

Imej diedit terus dalam Google Markup. / © NextPit

Seperti sebelum ini, pilih “Selesai” apabila anda selesai dan masukkan imej dengan menekan lama dalam Messenger atau e-mel anda , diikuti dengan memilih “Sisipkan.” Seperti teks, anda sekali lagi boleh memilih ikon Kongsi untuk berkongsi imej secara terus melalui apl lain.

Secara keseluruhannya, saya dapati papan keratan baharu dalam Android 13 adalah ciri yang sangat berguna. Apa pendapat anda tentangnya? Beritahu saya dalam komen!