Ciri kesihatan Apple Watch terbaik untuk meningkatkan kesejahteraan anda

10

 • Apple Watch menawarkan set lengkap ciri kesihatan yang memenuhi keperluan kesihatan fizikal dan mental.
 • Beberapa ciri kesihatan Apple Watch terbaik termasuk pemantauan kadar jantung, ECG, pemantauan tahap Oksigen Darah, Pengesanan Jatuh, Penjejakan Tidur dan Penjejakan Kitaran, antara lain.
 • Ciri yang disenaraikan di sini tersedia pada semua model Apple Watch melainkan dinyatakan sebaliknya. Pastikan anda menjalankan versi terkini watchOS.

Sebagai pemilik Apple Watch, anda sudah tahu bahawa peranti boleh pakai menawarkan pelbagai ciri yang hebat. Anda boleh menjawab panggilan, menghantar e-mel, menandakan tugasan, mengawal lagu anda dan, sudah tentu, menyemak masa. Tetapi apa yang ramai tidak sedar ialah set ciri kesihatan teguh yang tersedia pada Apple Watch.

Daripada kesihatan fizikal anda kepada kesejahteraan mental anda, mari lihat ciri kesihatan Apple Watch terbaik yang mungkin anda terlepas tetapi patut gunakan.

1. Penjejakan dan Makluman Kadar Jantung

Adakah anda tahu bila kadar denyutan jantung anda meningkat, rendah atau normal? Kerana ia turun naik sepanjang hari dan berbeza apabila anda aktif atau berehat, kadar denyutan jantung anda boleh menunjukkan tanda-tanda jantung yang sihat atau kemungkinan masalah.

Menggunakan Apple Watch anda, anda boleh menyemak kadar denyutan jantung anda pada bila-bila masa, menjejaki bacaan dalam apl Kesihatan dan menerima makluman untuk kadar denyutan jantung yang tinggi atau rendah.

 1. Buka apl Degupan Jantung pada Apple Watch anda. Tunggu beberapa saat, dan anda akan melihat kadar denyutan jantung semasa anda dalam degupan seminit (BPM).

  Buka apl Degupan Jantung dan lihat kadar denyutan jantung semasa anda dalam degupan seminit

 2. Anda boleh menatal ke bawah untuk melihat Julat anda untuk hari itu, bersama-sama dengan Kadar Rehat dan Purata Berjalan anda.

  Lihat Julat untuk hari itu, bersama-sama dengan Kadar Rehat dan Purata Berjalan anda

Apabila anda mula-mula membuka apl Kadar Jantung pada Apple Watch, anda akan melihat pilihan untuk menghidupkan pemberitahuan. Sebagai alternatif, buka apl Tonton pada iPhone anda → Pilih Jantung pada tab Jam Tangan Saya → Pilih degupan seminit untuk makluman Kadar Jantung Tinggi dan Rendah.

Pilih degupan seminit untuk Denyutan Jantung Tinggi dan Denyutan Jantung Rendah pada apl Denyutan Jantung iPhone

2. Elektrokardiogram (ECG)

Untuk kesihatan jantung, anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan Apple Watch daripada menjejaki kadar denyutan jantung anda. Anda boleh menggunakan aplikasi ECG untuk merakam degupan jantung dan irama anda dan kemudian berkongsi bacaan tersebut dengan doktor anda jika anda melihat ketidakteraturan.

 1. Selepas menyediakan ECG pada iPhone anda → Buka apl ECG pada Apple Watch anda.
 2. Letakkan jari telunjuk anda pada Digital Crown, berhati-hati untuk tidak menekan butang.
 3. Berdiam diri semasa bacaan diambil, dan anda akan melihat kira detik dari 30 saat.
 4. Setelah selesai, anda akan melihat irama dan rentak anda seminit.

  Buka apl ECG, Pegang jari pada Digital Crown selama 30 saat, dan anda akan melihat irama dan rentak seminit

 5. Anda boleh tatal ke bawah ke Tambah Gejala atau hanya ketik Selesai.

  Tatal ke bawah dan Tambah Gejala atau Tekan Selesai

Apl ECG tersedia pada Apple Watch Series 4 atau lebih baru dan model Apple Watch Ultra.

3. Tahap Oksigen Darah

Kebanyakan orang tidak terlalu memikirkan tahap oksigen darah mereka. Tetapi, jika anda menghidap asma, COPD, atau keadaan paru-paru yang lain, ia mungkin sesuatu yang sangat biasa kepada anda. Ini bermakna anda boleh mendapat manfaat daripada ciri tahap oksigen darah Apple Watch.

Dengan itu, anda boleh melihat tahap semasa anda dengan cepat dan jika anda berada dalam julat normal atau mempunyai sebab untuk dibimbangkan.

 1. Buka apl Oksigen Darah pada Apple Watch anda.
  Jika anda tidak mengenali ikon apl, cuba Paparan Senarai.
 2. Pilih Mula dan tahan lengan anda semasa bacaan diambil. Anda akan melihat kira detik dari 10 saat.

  Buka apl Oksigen Darah, ketik Mula dan tahan lengan selama 10 saat

 3. Setelah selesai, anda akan melihat tahap oksigen darah anda sebagai peratusan. Anda juga boleh mengetik Ketahui Lebih Lanjut untuk mendapatkan butiran.

  Lihat skor Oksigen Darah anda dan anda boleh mengetik Ketahui Lebih Lanjut untuk mendapatkan butiran

  Ciri paras oksigen darah tersedia pada Apple Watch Series 6 atau lebih baru dan model Apple Watch Ultra.

  4. Pengesanan Jatuh

  Anda mungkin mengalami keadaan perubatan di mana keseimbangan adalah isu atau sedang pulih daripada keadaan perubatan yang sukar untuk berjalan atau berdiri.

  Dengan mendayakan pengesanan jatuh pada Apple Watch anda, anda boleh berasa selamat apabila mengetahui bahawa jika anda terjatuh, perkhidmatan kecemasan akan dimaklumkan.

  1. Untuk mendayakan pengesanan jatuh pada Apple Watch anda, buka apl Tetapan → Pilih SOS.
  2. Pilih Pengesanan Jatuh → Togol pada Pengesanan Jatuh.
  3. Pilih jika anda mahu ciri Sentiasa hidup atau Hanya hidup semasa bersenam.
  4. Gunakan anak panah belakang (<) di bahagian atas untuk keluar. Buka Tetapan, Pilih SOS, Dayakan Pengesanan Kejatuhan, dan ketik anak panah belakang untuk keluar

  Ciri pengesanan jatuh tersedia pada Apple Watch Siri 4 atau lebih baru, Apple Watch SE dan model Apple Watch Ultra.

  5. Penjejakan Tidur

  Tidur yang mencukupi memainkan peranan penting dalam kesihatan yang baik. Dan walaupun anda mungkin jenis orang yang “tidur awal, bangun awal”, tidur yang anda dapat mungkin tidak memenuhi keperluan minda dan badan anda.

  Dengan penjejakan tidur pada Apple Watch, anda boleh melihat berapa lama anda tidur, bila (dan jika) anda memasuki pelbagai peringkat tidur dan corak bintik yang boleh membantu anda meningkatkan tidur anda.

  1. Buka apl Tonton pada iPhone anda → Pilih Tidur pada tab Jam Tangan Saya.
  2. Dayakan Track Sleep dengan Apple Watch, dan kemudian pakai Apple Watch anda ke katil supaya ia boleh menjejaki tidur anda.

   Dayakan Track Sleep dengan Apple Watch dalam tab My Watch pada iPhone

  3. Untuk melihat data tidur anda, buka apl Tidur pada Jam Tangan anda. Anda akan melihat peringkat anda, masa tidur, tempoh sepanjang 14 hari lalu dan jadual seterusnya.

   Buka apl Tidur, lihat data tidur seperti Peringkat Tidur, Tempoh masa dan Jadual Seterusnya

  4. Anda juga boleh melihat data dan graf tambahan dalam bahagian Tidur apl Kesihatan pada iPhone anda.

  Ciri penjejakan tidur tersedia pada Apple Watch Siri 3 atau lebih baru, Apple Watch SE dan model Apple Watch Ultra.

  6. Penjejakan Aktiviti

  Adakah anda cukup bergerak sepanjang hari? Adakah anda berdiri untuk jumlah masa yang betul? Adakah anda mempunyai rutin senaman harian?

  Apple Watch memudahkan untuk menjejaki jenis tindakan ini setiap hari. Dengan cincin visual untuk setiap aktiviti – bergerak, berdiri dan bersenam – anda boleh mencapai matlamat kesihatan dan kecergasan anda dengan lebih baik dengan melakukan yang terbaik untuk menutup setiap cincin.

  1. Buka apl Aktiviti pada Apple Watch anda.
  2. Anda akan disambut dengan tiga deringan anda, yang akan terus bergerak ke kedudukan tertutup sepanjang hari.
  3. Anda boleh mengetik ikon di sudut untuk melihat Ringkasan Mingguan, yang anda kongsikan dan anugerah yang telah anda perolehi.

   Buka apl Aktiviti untuk melihat tiga deringan, ketik ikon di sudut untuk melihat ringkasan mingguan

  4. Tatal ke bawah skrin untuk melihat data Pergerakan, Senaman dan Berdiri anda, bersama-sama dengan bilangan langkah yang telah anda ambil, jarak yang anda telah berjalan dan tangga yang telah anda panjat.
  5. Anda juga boleh menukar matlamat Bergerak, Bersenam dan Berdiri dengan mengetik butang tambah/tolak di bahagian bawah sebelah kanan bahagian yang sepadan.

   lihat data Bergerak, Bersenam dan Berdiri, bersama dengan bilangan langkah yang diambil, jarak berjalan dan tangga yang dinaiki

  Petua: Jika anda menghadapi masalah menggunakan ciri ini, lihat panduan kami untuk mendapatkan bantuan dengan apl Aktiviti pada Apple Watch dan iPhone.

  7. Senaman

  Walau apa pun senaman pilihan anda: berjalan, berlari, berbasikal, berenang, mendayung, yoga atau sesuatu yang lain, Apple Watch anda ialah rakan senaman yang ideal.

  Anda hanya memilih senaman dan mulakan senaman anda. Kemudian, perhatikan kadar denyutan jantung anda, lihat jumlah kalori yang anda bakar, jamkan tempoh senaman anda dan banyak lagi.

  1. Buka apl Senaman pada Apple Watch anda.
  2. Pilih senaman yang ingin anda lakukan atau pilih Tambah Latihan jika anda tidak melihat perkara yang anda mahu dalam senarai.

   Buka apl Senaman, Pilih Senaman dan ketik Tambah Senaman

  3. Anda akan melihat kira detik tiga saat, dan kemudian senaman anda bermula.
  4. Bergantung pada senaman yang anda pilih, anda akan melihat pelbagai metrik semasa senaman anda. Ini boleh termasuk perkara seperti kadar denyutan jantung, kalori dan jarak anda.
  5. Leret dari kanan ke kiri untuk mengawal muzik senaman anda atau cara yang bertentangan untuk menjeda atau membahagikan senaman dan pilih Tamat apabila anda selesai.

   Lihat data seperti kadar denyutan jantung, kalori dan jarak dan pilih Tamat untuk selesai

  8. Penjejakan Kitaran

  Sebagai seorang wanita, anda tahu bahawa pengetahuan tentang kitaran haid adalah penting. Anda mungkin cuba hamil, mengalami kelainan, atau ingin melihat sama ada diagnosis perubatan baru-baru ini menjejaskan kitaran bulanan anda.

  Anda boleh menggunakan ciri penjejakan kitaran pada Apple Watch untuk menjejak dengan satu ketikan.

  1. Buka apl Kesihatan pada iPhone anda → Pilih Penjejakan Kitaran, dan ikut gesaan untuk menambah butiran anda dan menyediakan sebarang pemberitahuan yang anda ingin terima.
  2. Untuk menambah tarikh atau gejala, buka apl Penjejakan Kitaran pada Apple Watch anda.
  3. Ketik Log untuk merekod data untuk hari itu dan kemudian sertakan sebarang gejala tambahan, keputusan ujian atau item lain menggunakan tanda tambah.

   Pilih Penjejakan Kitaran dalam apl Kesihatan, gejala, dan ketik Log

  9. Peringatan ubat

  Sama ada satu atau beberapa ubat, mudah lupa untuk mengambil preskripsi atau suplemen vitamin anda setiap hari. Dan jika anda mengambil beberapa pada masa yang berbeza dalam sehari, ia boleh menjadi lebih sukar.

  Dengan peringatan ubat pada Apple Watch anda, anda boleh kekal mengikut jadual dan tidak terlepas sebarang dos.

  1. Mulakan dengan menyediakan ubat anda dalam apl Kesihatan pada iPhone anda.
  2. Anda kemudian boleh membuka apl Ubat pada Apple Watch untuk menyemak senarai anda. Anda akan menerima peringatan secara automatik pada Jam Tangan anda berdasarkan jadual yang anda buat dalam apl Kesihatan.
  3. Pilih pemberitahuan, dan anda boleh log ubat sebagai diambil atau dilangkau. Anda juga boleh menunda peringatan selama 10 minit atau mengetepikan peringatan itu sepenuhnya.

   Buka apl Ubat, Pilih peringatan Ubat, dan pilih Log Semua sebagai Diambil atau Log Semua sebagai Dilangkau

  10. Kesejahteraan Mental

  Kesihatan mental anda sama pentingnya dengan kesihatan fizikal anda. Dengan mengelog perasaan anda, anda boleh melihat kesan keadaan fikiran anda dari semasa ke semasa.

  Sama ada tekanan kerana wang, kekecewaan kerana dating, atau kegembiraan kerana kenaikan pangkat baru-baru ini, anda boleh sedar tentang perkara yang memainkan peranan dalam kesejahteraan mental anda.

  Daripada emosi semasa anda kepada mood keseluruhan anda, anda boleh menjejaki semuanya dengan Apple Watch anda.

  1. Buka apl Kesedaran pada Apple Watch anda → Pilih Keadaan Fikiran.
  1. Pilih sama ada anda ingin mencatat perasaan anda sekarang (emosi) atau perasaan anda secara keseluruhan hari ini (mood).

   Buka apl Kesedaran, Pilih Keadaan Fikiran, dan pilih log perasaan anda sekarang (emosi) atau perasaan anda secara keseluruhan hari ini (mood)

  1. Putar Digital Crown untuk memilih daripada pelbagai pilihan “menyenangkan”, daripada sangat menyenangkan kepada sangat tidak menyenangkan, dan ketik tanda semak.
  1. Secara pilihan, pilih emosi yang menggambarkan perasaan anda dan kemudian perkara yang paling memberi kesan kepada anda.
  1. Ketik tanda semak apabila anda selesai, dan anda akan melihat maklumat dilog.

   Pilih daripada pelbagai pilihan Menyenangkan, Pilih emosi anda mengikut soalan, dan tekan Tanda Semak

  Ini untuk kesihatan yang baik!

  Nasib baik, Apple terus membawa ciri kesihatan baharu dan dipertingkatkan kepada boleh pakainya. Jadi, apa sahaja yang anda fokuskan dari segi kesihatan, kemungkinan Apple Watch boleh membantu dalam beberapa cara. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh melihat aplikasi kesihatan Apple Watch yang lain ini.

  Ciri kesihatan Apple Watch yang manakah menjadi kegemaran anda? Adakah terdapat yang tertentu yang telah membuat perbezaan dalam kesihatan anda? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat atau pengalaman anda dalam komen!

  Baca lebih lanjut:

  • Kali Apple Watch menyelamatkan nyawa: Ciri-ciri manakah yang menyelamatkannya?
  • Sebab mengapa anda perlu membeli Apple Watch
  • Perkara yang boleh dilakukan oleh Apple Watch tanpa iPhone

  Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.