Crazy Xiaomi Foldable: Mix Fold 3 Menjadikan Z Fold 5 Samsung Nampak Jinak

27
xiaomi mix fold 3 hero
© Xiaomi

Xiaomi melancarkan ultra boleh lipat baharunya di China hari ini. Xiaomi Mix Fold 3 didatangkan dengan Snapdragon 8 Gen 2, bateri 4,800 mAh, pengecasan pantas 67 W dan kamera quad. nextpit mempunyai semua butiran untuk anda!

Tahun lepas, dalam ulasan Mix Fold 2 kami, kami menyatakan bahawa ia adalah alternatif terbaik untuk Galaxy Z Fold 4. Beberapa hari selepas kami mengeluarkan ulasan Galaxy Z Fold 5, Xiaomi turut membawa siri boleh lipatnya ke generasi akan datang dengan Mix Fold 3. Anda boleh memilih antara dua bahan berbeza untuk Mix Fold 3: gentian kaca atau kaca.

Apabila ditutup, model gentian kaca adalah 10.86 mm tebal, dan menurut pengeluar, ia masih 5.26 mm tebal apabila dibuka. Itu sangat nipis—dan sekurang-kurangnya sedikit tertipu jika anda membuat pengiraan pantas di kepala anda. Model kaca adalah 0.1 mm lebih tebal dan sentuhan lebih berat pada 259 berbanding 255 g. Sekadar perbandingan: Galaxy Z Fold 5 mempunyai ketebalan 13.4 mm pada 253 g.

Imej produk Xiaomi Mix Fold 3

Xiaomi Mix Fold 3 boleh didapati dengan bahagian belakang kaca—atau dengan gentian kaca seperti yang ditunjukkan di sini dalam gambar. / © Xiaomi

Xiaomi Mix Fold 3: Paparan Megafull

Kemuncak Xiaomi Mix Fold 3 ialah paparan. Di bahagian luar, anda akan menemui panel OLED 6.56 inci dengan resolusi FHD+ dan Gorilla Glass Victus 2. Paparan dalaman 8.03 inci hampir bersaiz mini iPad. Ia menampilkan panel OLED 120 Hz dengan LTPO, 120 Hz dan diharapkan salutan UTG kalis calar. Malangnya, Xiaomi tidak mendedahkan penarafan IP-Samsung dan Google lebih jauh ke hadapan dengan Pixel Fold (ulasan), yang kedua-duanya menawarkan penarafan IPX8.

Xiaomi juga mengiklankan engsel sebagai baharu dalam Mix Fold 3. Ia kini boleh dikunci antara sudut 45 dan 135 darjah dan dengan itu menawarkan mod flex yang hampir sama seperti Samsung dalam model Foldnya. Ini bermakna anda boleh menggunakan telefon pintar seperti buku nota mini di atas meja.

Kemas kini perkakasan untuk Mix Fold 3

Di bawah hud, boleh lipat Xiaomi juga mendapat beberapa kemas kini mewah, walaupun tiada kejutan di sini. Sebagai contoh, Mix Fold 3 mendapat Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 baharu dengan sama ada 12 atau 16 GB memori berfungsi.

Di samping itu, bateri adalah 300 mAh lebih tinggi pada 4,800 mAh dan sekali lagi 67 W berwayar dan 50 W pengecasan pantas tanpa wayar. Sekadar peringatan: Samsung hanya mempunyai 4,400 mAh serta 25 dan 15 W. Bercakap tentang kelebihan Xiaomi berbanding Samsung…

Xiaomi boleh dilipat dengan empat kamera

Jika anda mahukan kamera boleh lipat dengan empat kamera, anda perlu menggunakan Huawei dan Mate X3 (ulasan). Kini, bagaimanapun, Xiaomi entah bagaimana berjaya memasukkan kamera Periscope ke dalam selongsong kompak. Intinya ialah: satu sudut ultra lebar, satu kamera utama dan dua kamera telefoto. Malangnya, tidak ada ruang yang mencukupi untuk persediaan empat kamera yang hebat daripada Xiaomi 13 Ultra (ulasan) dengan empat kamera 50 MPnya.

Sebaliknya, terdapat kamera sudut ultra lebar 12 MP dan dua kamera telefoto dengan 10 MP setiap satu dan pembesaran 3.2x dan 5x sebagai tambahan kepada kamera utama 50 MP (IMX800 daripada Xiaomi 13). Kamera swafoto tersedia dalam dua versi, satu di dalam dan satu di luar paparan. Di sana sini anda mendapat resolusi 20 MP.

Xiaomi Mix Lipat 2

Xiaomi Mix Fold 2 sudah jauh lebih nipis daripada boleh lipat Samsung. / © nextpit

Malangnya, belum ada maklumat tentang pelancaran pasaran di AS. Harga untuk Xiaomi Mix Fold 3 di China ialah 8,999 yuan untuk model dengan 12 GB RAM dan storan 256 GB, dan 10,999 yuan untuk kapasiti 16 GB dan 1 TB. Itu bersamaan dengan $1.239 dan $1.515, masing-masing.

  • Baca lebih lanjut: Foldables terbaik 2023 dalam ujian

Boleh lipat mana yang memenangi hati anda: Xiaomi Mix Fold 3 atau Samsung Galaxy Z Fold 5? Saya ingin tahu tentang pendapat anda dalam komen!