Cuba Lagi: Iridium Mengumumkan Kesambungan Satelit Berasaskan Piawaian

8
Buruj Iridium
© Iridium

Iridium terkenal dengan telefon satelitnya, dan pada tahun 2023 bergabung dengan Qualcomm pada Satelit Snapdragon yang telah dibatalkan. Hari ini pada CES 2024, syarikat itu mengumumkan dorongan baharu ke dalam sambungan satelit. Berbeza daripada inisiatif Snapdragon, Project Stardust adalah berdasarkan standard awam, yang mungkin meningkatkan peluangnya untuk mencapai telefon pintar biasa dan peranti bersambung gred pengguna lain.

Walaupun kerumitan proprietari Snapdragon Satellite memusnahkannya dari awal, Project Stardust adalah berdasarkan piawaian Narrowband Non-Terrestrial Network (NB-NTN) 3GPP yang disahkan pada pelepasan organisasi 17.

Iridium Project Stardust menampilkan maklumat grafik

Stardust boleh berfungsi dengan kedua-dua rangkaian terbuka dan tertutup, bergantung pada peranti dan segmen. / © Iridium

Iridium Stardust memanfaatkan konstelasi semasa syarikat 66 satelit Low-Earth Orbit (LEO, 500~1500 km orbit), yang sepatutnya melangkaui mesej kecemasan. Malah, Iridium meletakkan Stardust juga untuk peranti IoT. Tetapi buat masa ini, syarikat itu hanya mengiklankan ciri pemesejan yang lebih mudah seperti kawalan peranti jauh dan pemantauan.

  • Baca juga: Cara menggunakan ciri satelit Kecemasan iPhone

Walaupun berasaskan piawaian, ia tidak mungkin menggunakan telefon pintar semasa dengan Stardust. Seperti rangkaian Apple@Globalstar (atau malah Snapdragon@Iridium yang dibatalkan), komponen yang serasi (modem, antena) diperlukan.

Pasaran sambungan satelit juga mempunyai saingan daripada Bullitt@Inmarsat dan sistem pemesejan dua halanya yang digunakan dalam Pautan Satelit Motorola Defy dengan cip MT6825 MediaTek yang berkomunikasi dengan buruj GEO (Geosynchronous Equatorial Orbit, sekitar 36 km orbit) yang lebih jauh. Dan mungkin lebih mengagumkan, perkongsian T-Mobile dengan buruj LEO SpaceX.

Imej promosi untuk sambungan satelit SpaceX dan T-Mobile

Rangkaian T-Mobile@SpaceX serasi dengan banyak peranti LTE semasa untuk pemesejan dua hala (bukan data pada mulanya). / © T-Mobile

Berbeza daripada Starlink sedia ada, sistem baharu ini menjanjikan sambungan terus ke sel dan keserasian dengan telefon pintar sedia ada (sokongan jalur belum selesai) menggunakan satelit Starlink yang lebih baharu, pertama kali dilancarkan seminggu yang lalu.

Apakah pendapat anda tentang percubaan kedua Iridium pada sambungan satelit pasaran massa? Adakah anda fikir ia masih merupakan ciri khusus? Berapa banyak yang anda sanggup bayar untuk ciri pemesejan-di mana-mana sahaja?

Sumber:
Iridium