Dalam Perbahasan Kerja Jauh VS Hibrid, Ternyata Sains Lebih Mengetahui

28
AdobeStock 330312916
© agcreativelab/Adobe Stock

Semasa kita mengharungi selat terakhir tahun 2023, pertimbangkan: di mana dan bilakah anda berada pada tahap paling produktif tahun ini. Adakah anda menghabiskan sebahagian besar masa di pejabat, bekerja dari rumah, atau di tempat lain? Di manakah anda berada pada tahap terbaik anda?

Tanya diri anda jika anda telah menghabiskan lebih banyak masa di pejabat, jika diberi peluang. Adakah anda iri hati dengan mereka yang mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia? Ini semua adalah soalan penting, dan jawapannya mungkin membuka jalan kepada evolusi kerja yang berterusan.

Satu aliran pemikiran adalah bahawa percubaan kerja jauh telah gagal. Pada bulan Mei, Sam Altman, pengasas OpenAI, berkata andaian bahawa semua orang boleh pergi “sepenuhnya terpencil selama-lamanya” adalah salah satu kesilapan terbesar industri teknologi, terutamanya dalam kes pemula.

Didalam jawatan berasingan di X (dahulunya Twitter), Altman berkata, “retak mula kelihatan.” Sementara itu, Google mengumumkan bahawa pekerja akan diminta untuk menghadiri pejabat sekurang-kurangnya tiga hari seminggu, dengan syarikat lain menerima pakai dasar yang sama.

Salah satu daripada beberapa sebab yang disebut untuk perubahan ini adalah untuk memanfaatkan kreativiti yang datang daripada kerjasama secara peribadi, dan bahawa dunia baharu kerja jauh menghalang golongan muda daripada peluang untuk pertumbuhan peribadi dan pengalaman hidup.

mengikut analisis oleh Galluptempat kerja dengan ikatan interpersonal yang kukuh menampilkan prestasi yang lebih baik dan pusing ganti kakitangan yang lebih rendah.

Kuasa rakyat

Terdapat hujah yang didokumentasikan dengan baik untuk dan menentang. Kerja jauh menjimatkan wang untuk berulang-alik dan perbelanjaan lain (termasuk kos kos syarikat), dan membolehkan lebih banyak masa untuk keluarga dan apa yang dipanggil “pentadbir kehidupan”.

Kerja dalam pejabat adalah lebih baik untuk kerjasama, inovasi dan rangkaian. Penyelidikan meluas oleh Gallup, sebelum dan selepas pandemik, memberikan pandangan berharga tentang cara tepat persekitaran kerja tertentu memberikan nilai.

Tiga puluh dua peratus pekerja percaya bahawa mesyuarat maya kurang bernilai berbanding secara bersemuka, berbanding 17% yang merasakan sebaliknya. Menariknya, 51% responden percaya tiada perbezaan.

Penyelidikan juga menemui jurang antara apa yang sebenarnya membentuk kerjasama. Hanya lebih enam daripada sepuluh pekerja bekerja secara bebas sebelum membawa kerja mereka kepada pasukan untuk semakan kolaboratif.

Dalam erti kata lain, bagi sesetengah orang, sebahagian besar kerja mereka dilakukan secara solo, jadi nilai kerjasama secara peribadi berkurangan dalam perspektif mereka.

Bagi pemimpin perniagaan, penglibatan pekerja adalah penting, sama ada individu itu menghargainya atau tidak. Penyelidikan mendedahkan bahawa dua hingga tiga hari di pejabat menghasilkan tahap penglibatan dan kesejahteraan terbaik, di samping membantu mengurangkan keletihan dan pusing ganti kakitangan.

Seharusnya tidak mengejutkan bahawa hari Selasa, Rabu dan Khamis adalah hari yang paling disukai oleh orang ramai.

Mungkin perkara yang paling menarik di sana, dari sudut pandangan pengurusan, ialah penglibatan pekerja bagi mereka yang menghadiri pejabat lima hari seminggu adalah sama atau lebih rendah daripada penglibatan pekerja selama tiga hari. Dengan kata lain, model hibrid benar-benar berfungsi.

Berikut ialah beberapa petua tentang cara membangunkan model hibrid dengan cekap untuk manfaat semua orang.

Komited untuk kerja hibrid untuk pekerja jauh

Mungkin terdapat keengganan atau tolak balik daripada pasukan terpencil sepenuhnya. Tetapi dengan bertemu mereka separuh jalan, menerangkan kebaikan hibrid dan menangani kebimbangan mereka, mereka akan datang.

Seragamkan hari wajib dalam pejabat

Sebarang ketidakpastian tentang masa akan membawa kepada penurunan dalam penglibatan, baik dari segi produktiviti dan ikatan sosial. Hari wajib boleh menjadi sesuatu yang dinanti-nantikan, jika ada sesuatu di dalamnya untuk semua orang.

Melatih pengurus dalam konsep kepimpinan baharu

Meningkatkan penglibatan di peringkat pengurus akan memperkasakan pasukan, dan membantu mencipta matlamat dan objektif baharu.

Jika dasar jauh dan hibrid tempat kerja anda tidak berfungsi untuk anda dan sudah tiba masanya untuk meneruskan, lawati nextpit Job Board untuk mencari penempatan sempurna anda.

perunding perkhidmatan IT Booz Allen Hamilton mempunyai pelbagai peranan yang diiklankan di seluruh rangkaian pangkalan ASnya, termasuk a Jurutera NetApp untuk menyertai pasukan di San Diego. Peranan yang diberi ganjaran yang baik ini memberikan peluang yang menarik untuk membentuk sistem digital yang membantu pasukan Tentera Laut AS di lapangan. Anda bukan sahaja akan mereka bentuk dan membangunkan sistem ini, tetapi juga mengembangkannya dengan teknologi canggih untuk memastikan sistem mematuhi kerangka kerja perlindungan dan privasi data yang berkaitan, serta mematuhi amalan terbaik industri.

Di New York, penyedia perkhidmatan IT yang lain, eClerxmenyasarkan untuk meningkatkan produktiviti merentas keseluruhan rangkaiannya dengan mengupah seorang Ketua Scrum. Peranan yang menarik dan sangat berpengaruh ini, ditujukan kepada pemimpin berpengalaman dalam pelbagai disiplin, akan melihat anda menerajui dasar syarikat dalam perancangan suku tahunan dan pecut, memenuhi sasaran dan perancangan ke hadapan. Jika anda seorang penginjil untuk tempat kerja Agile dan Scrum, peranan ini mungkin merupakan peluang yang mendebarkan untuk anda.

Peluang unik boleh didapati di Universiti Negeri Arizona di Phoenix, iaitu Animator 3D utama. Jabatan EdPlus universiti memberi tumpuan kepada reka bentuk dan penyampaian model pengajaran dan pembelajaran digital yang boleh skala, dan dalam peranan ini anda akan mencipta dan menyampaikan produk dan penyelesaian pendidikan termaju, merangkumi realiti maya, kecerdasan buatan dan teknologi baru muncul.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya