Dapatkan lebih banyak wang untuk jumlah kerja yang sama pada tahun 2023

78
pendapatan jobbio
© fizkes/Shutterstock.com

Adakah anda mahukan lebih banyak wang? Soalan bodoh kan? Di peringkat global kita menghadapi krisis kos sara hidup terbesar selama 40 tahun. Semasa musim panas di AS, kadar inflasi adalah yang tertinggi sejak November 1981.

Akibatnya, semua orang ingin mendapatkan lebih banyak wang. Tetapi adakah anda duduk secara pasif dan menunggu kenaikan gaji, atau adakah anda proaktif dan keluar dan mendapatkannya?

Walaupun perniagaan menghadapi masa yang mencabar, bidang tertentu, terutamanya dalam bidang teknologi, terus berkembang. Permintaan untuk mereka yang mempunyai keselamatan siber dan kemahiran AI terus berkembang, manakala jurutera perisian, arkitek penyelesaian dan mereka yang berpengalaman dalam fintech menikmati rasa keselamatan yang lebih tinggi daripada sektor lain.

Malah, menjelang 2025 pakar menjangkakan akan ada 3.5 juta keselamatan siber peluang pekerjaan. Jadi bagaimana anda boleh mendapatkan lebih banyak wang sekarang untuk jumlah kerja yang sama seperti dahulu?

Minta duit lebih

Ya, ia kedengaran memukau, tetapi jika anda tidak bertanya maka anda tidak akan mendapat. Pastikan anda bukan sahaja meminta pampasan yang lebih tinggi. Adakah kenaikan caruman pencen juga akan membantu? Bolehkah pengurangan minggu bekerja membantu dengan kos penjagaan anak atau komitmen keluarga yang lain? Tentukan tempat anda boleh mendapat manfaat daripada pampasan bukan kewangan, dan satukan kes perniagaan.

Upskill dan melatih

Ingin mendapatkan lebih banyak wang? Kemudian anda perlu membawa lebih nilai kepada syarikat anda, dan jika itu tidak mungkin dalam peranan semasa anda, maka mungkin sudah tiba masanya untuk meningkatkan kemahiran. Bolehkah majikan anda membiayai latihan tambahan atau adakah terdapat langkah mendatar yang boleh anda buat ke dalam jabatan dengan lebih banyak kemungkinan?

Industri terus maju, dan set kemahiran yang telah berkhidmat dengan baik kepada anda sehingga kini mungkin memerlukan sedikit penggilap. Selain itu, perniagaan boleh terperangkap dalam kebiasaan––adakah terdapat peluang pendapatan baharu yang boleh anda pimpin kepada syarikat anda? Memberi impak kepada keuntungan secara langsung akan meletakkan anda pada kedudukan yang lebih kukuh apabila ia datang untuk mendapatkan pampasan tambahan.

Bergeraklah

Jika majikan anda tidak boleh, atau tidak, membincangkan pakej pampasan anda, maka anda mungkin berhadapan dengan tiada alternatif selain meneruskan. Walau bagaimanapun, sebelum anda melompat ke kapal, lakukan penyelidikan anda. Adakah majikan lain akan memberi anda gaji yang anda fikir anda layak, atau adakah syarikat semasa anda mempunyai alasan untuk tidak meningkatkan pakej anda? Pertimbangkan tanggungjawab yang anda ada sekarang dan perkara yang perlu anda pikul dengan majikan baharu untuk mewajarkan peningkatan.

Buat kajian anda

Lanjutan dari titik terakhir, selidiki industri anda dan nilai anda di dalamnya. Adakah orang lain mendapat gaji lebih kerana mereka mempunyai kemahiran atau pendidikan tambahan, dan adakah anda ikan kecil di kolam besar mencari wang ikan besar?

Lihat juga jangka hayat sektor anda dan kenal pasti sekarang jika terdapat kawasan yang anda lihat berkembang dalam tempoh 10-15 tahun akan datang, yang akan memberikan peluang berterusan. Dataran tinggi industri, jadi memahami arah halatuju sektor anda akan membantu anda mengenal pasti cara untuk mendapatkan lebih banyak wang. Begitu juga, mengetahui nilai anda boleh membantu anda memutuskan sama ada anda perlu memindahkan syarikat, memindahkan sektor atau meningkatkan kemahiran.

Kami telah menyerlahkan tiga syarikat yang sedang merekrut di bawah, dan terdapat banyak lagi yang ingin mengisi kekosongan jawatan, jadi pastikan anda menyemak imbas.

Gabungan

Coalition ialah syarikat insurans aktif pertama di dunia, yang menghentikan penipuan sebelum ia berlaku melalui perisian yang ditempah khas yang membolehkan syarikat mengurangkan faktor risiko, menjadikannya pilihan kerjaya yang menarik bagi mereka yang berminat dalam insurtech. Gabungan sedang mengambil beberapa peranan di semua jabatan, termasuk Jurutera Keselamatan Kanan dan a Ketua Reka Bentuk Produk dan UX. Terokai semua peranan yang tersedia di Gabungan.

OpenSea

Pasaran dalam talian pertama di dunia untuk NFT dan koleksi kripto, OpenSea dikenali sebagai majikan yang murah hati yang menawarkan faedah kakitangan termasuk insurans kesihatan, cuti ibu bapa yang murah hati dan jadual yang fleksibel. OpenSea kini sedang merekrut untuk beberapa peranan termasuk Pereka Produk Kanan, Jurutera perisian dan Peguam Kanan untuk Hal Ehwal Kawal Selia. Semak imbas semua peranan yang tersedia di OpenSea.

Pasukan jualan

Secara rasminya platform CRM terkemuka dunia, Salesforce mempunyai tenaga kerja global lebih 73,000 yang mungkin menjelaskan sebahagiannya mengapa ia telah diundi #4 dalam senarai majikan dunia Forbes dengan faedah termasuk caruman pencen, insurans kesihatan dan skim yang meliputi segala-galanya daripada perjalanan ke senaman. Salesforce sedang mengupah beberapa peranan untuk pejabat ASnya, termasuk Arkitek Penyelesaiandan a Arkitek Teknikal. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Pasukan jualan.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.