Dapatkan Senarai Semua Perisian yang Dipasang pada PC Windows atau Mac

98

Pada satu ketika, anda boleh memasang begitu banyak program pada komputer anda sehingga anda mungkin terlupa kira-kira separuh daripadanya. Mempunyai senarai program dan apl yang dipasang boleh sangat membantu apabila anda merancang untuk membeli komputer baharu dan ingin memasang perisian yang sama. Perkara yang sama berlaku untuk memasang semula sistem pengendalian anda atau menaik taraf kepada yang baharu. Ia juga boleh membantu dalam menjimatkan ruang cakera keras pada PC yang lebih lama.

Dapatkan Senarai Semua Perisian yang Dipasang pada PC Windows atau Mac

Dalam artikel ini, kami akan meneliti semua kaedah untuk mendapatkan senarai atur cara yang dipasang pada komputer Windows dan Mac. Di samping itu, kami akan membincangkan cara anda boleh menyimpan dan mencetak senarai itu.

Cara Mendapatkan Senarai Semua Perisian yang Dipasang pada Windows

Menjana senarai perisian yang dipasang berguna untuk beberapa situasi. Anda mungkin cuba menjimatkan ruang dan memadamkan apl dan program yang tidak digunakan. Anda mungkin terjumpa program yang tidak pernah anda gunakan.

Jika Windows anda ranap dan anda perlu memasang semula OS, mengetahui apl yang perlu anda pasang kemudian akan menjimatkan banyak masa anda. Begitu juga, jika anda telah membeli komputer baharu dan anda sedang dalam proses memasang perisian, senarai ini boleh memberitahu anda jika anda terlupa tentang sesuatu.

Terdapat beberapa cara untuk menjana senarai program yang dipasang pada komputer Windows anda. Semua kaedah ini akan memberi anda hasil yang sama, jadi terpulang kepada anda yang mana yang akan anda gunakan. Satu-satunya perbezaan ialah beberapa kaedah mungkin memberi anda senarai yang lebih terperinci daripada yang lain.

Gunakan Tetapan Komputer Anda

Cara paling mudah untuk mendapatkan senarai semua perisian yang dipasang pada Windows anda ialah melalui Tetapan. Ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Klik pada ikon Windows di sudut kiri bawah skrin.
 2. Navigasi ke ikon Tetapan di bar sisi kiri.
 3. Pilih “Apl” pada menu Tetapan.
 4. Pilih “Apl & Ciri” di sebelah kiri.

Anda akan melihat bilangan apl yang dipasang di atas senarai. Anda boleh mengisih apl mengikut nama, saiz, tarikh pemasangan dan lokasi. Terdapat bar carian di atas senarai, yang berguna jika anda ingin menyemak apl tertentu.

Walaupun kaedah ini tidak memberikan anda banyak butiran, ia sudah memadai jika anda hanya mahukan senarai program yang dipasang.

Pergi ke Panel Kawalan

Satu lagi kaedah cepat dan mudah untuk melihat senarai semua program yang anda pasangkan ialah ke Panel Kawalan. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara mencari senarai:

 1. Masukkan “Panel Kawalan” dalam bar carian di sudut kiri bawah.
 2. Buka “Panel Kawalan.”
 3. Klik pada pilihan “Program”.
 4. Teruskan ke “Program dan Ciri.”

Anda akan menemui senarai semua program yang anda pasang di sini. Senarai ini memberi anda lebih banyak maklumat daripada senarai dalam Tetapan. Sebagai contoh, anda boleh melihat siapa yang menerbitkan program, tarikh ia dipasang pada peranti anda, berapa banyak ruang yang diperlukan, versi, dsb.

Selain itu, anda boleh melihat bilangan program yang dipasang pada masa ini dan jumlah ruang cakera keras yang digunakan secara keseluruhan pada bar bawah.

Gunakan Prompt Perintah

Anda juga boleh menggunakan Prompt Perintah untuk menjana senarai perisian yang dipasang. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan:

 1. Taip “cmd” dalam bar carian.
 2. Klik “jalankan sebagai pentadbir”.
 3. Salin arahan berikut:
  wmic /output:C:\Installed Software List.txt produk dapatkan nama,versi
 4. Tampalkannya ke dalam tetingkap Prompt Perintah dan tekan “Enter.”
  Perintah ini menjana fail teks dalam folder C: dengan semua maklumat yang tersedia, yang mungkin berbeza daripada kaedah lain.

WMIC mungkin tidak berfungsi pada edisi pelayan Windows OS tanpa kebenaran pentadbiran yang berasingan.

Cara Mendapatkan Senarai Semua Perisian yang Dipasang pada Mac

Mendapatkan senarai perisian yang dipasang adalah agak mudah pada komputer Mac. Jika anda ingin menukar kepada peranti baharu, mengemas kini sistem pengendalian anda atau membuat sandaran mudah, mempunyai senarai semua program yang dipasang akan menjimatkan banyak masa apabila tiba masanya untuk memasang semula semuanya. Terdapat beberapa cara untuk menjana senarai program yang dipasang pada Mac anda. Kaedah yang anda pilih harus bergantung pada seberapa terperinci yang anda mahu senarai itu.

Pergi ke Folder Aplikasi

Sama seperti folder Tetapan pada Windows, semua apl anda akan disenaraikan dalam folder Aplikasi pada Mac anda. Prosesnya mudah, dan anda akan mengambil masa beberapa saat. Inilah yang anda perlu lakukan:

 1. Pergi ke menu Finder anda dan klik pada “Pergi.”
 2. Cari “Aplikasi” pada senarai pilihan.
 3. Buka folder “Aplikasi”.
  Nota: Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci “Cmd + Shift + A” untuk membuka folder “Aplikasi”.
 4. Klik pada tab “Lihat” di bahagian atas folder.
 5. Pilih “sebagai Senarai.”

Anda akan melihat senarai semua apl anda pada Mac anda, termasuk apl prapasang dan apl yang anda pasang. Walau bagaimanapun, jika anda memasang apl menggunakan tapak web pihak ketiga, ia tidak akan berada dalam folder “Aplikasi”. Sebaliknya, ia akan berada dalam folder “Muat Turun” anda. Anda juga akan dapat melihat kali terakhir apl itu digunakan, saiznya dan jenis apl itu. Perlu diingat bahawa sesetengah apl akan dipaparkan sebagai subfolder. Untuk mengembangkan senarai dan melihat semua apl anda, anda hanya perlu klik pada segitiga kecil di sebelah setiap folder dalam senarai.

Senaraikan Semua Program Dengan Terminal

Jika anda ingin menjana senarai apl yang lebih terperinci pada Mac anda, anda juga boleh menggunakan Terminal. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka folder “Aplikasi” pada Dok anda.
 2. Pergi ke “Utiliti.” Anda juga boleh menekan kekunci “Cmd” dan “Ruang” pada masa yang sama.
 3. Navigasi ke pilihan “Terminal”.
 4. Salin arahan ini:
  ls -la /Applications/ > /Users/[USERNAME]/InstalledApps/InstalledAppsTerminal.txt
 5. Tampalkannya ke dalam Terminal.

Nota: Daripada “USERNAME”, pastikan anda menaip nama pengguna tepat peranti anda.

Melakukan ini akan menghasilkan senarai aplikasi dalam folder Aplikasi. Jika anda ingin membuat senarai lebih terperinci, anda boleh menambah “-la” di sebelah nama pengguna anda. Atribut ini bukan sahaja memberitahu Terminal untuk memberikan anda lebih banyak maklumat tentang perisian yang dipasang, tetapi anda juga akan melihat sebarang fail tersembunyi.

Anda juga boleh menampal arahan berikut:

sudo find / -iname ‘*.app’> /Users/[USERNAME]/InstalledApps/InstalledAppsOnSystemTerminal.txt Perintah ini akan menyenaraikan semua fail APP pada komputer anda, bukan hanya folder Applications.

Cara Simpan dan Cetak Senarai Perisian yang Dipasang

Anda mungkin mahu menyimpan dan mencetak senarai semua atur cara yang dipasang supaya anda boleh menggunakannya sebagai senarai rujukan kemudian.

Jika anda ingin melakukan ini pada Windows anda, anda boleh menekan kekunci Skrin Cetak terbina dalam.

Ambil perhatian bahawa kekunci Skrin Cetak tidak kelihatan sama pada semua papan kekunci. Ia boleh membaca PrntScrn, PrtSc, PrtScn atau SysRq. Sesetengah papan kekunci atau binaan memerlukan anda menekan “Alt” dengan kekunci Skrin Cetak kerana ia adalah fungsi kedua.

Selepas itu, buka dokumen Word kosong dan tekan “Ctrl + V” untuk menampal tangkapan skrin. Dari sudut ini, anda boleh mencetak senarai itu seperti dokumen Word biasa. (Pergi ke tab “Fail” di penjuru kiri sebelah atas dan pilih pilihan “Cetak”.”

Perlu diingat bahawa senarai program mungkin tidak sesuai dengan satu skrin, jadi anda mungkin perlu menggunakan pilihan Skrin Cetak lebih daripada sekali. Anda juga boleh memasang apl pihak ketiga untuk mengambil satu tangkapan skrin panjang bagi keseluruhan senarai.

Pilihan lain ialah menukar senarai teks yang dijana ke dalam jadual Excel menggunakan pembatas tab. Ini akan membantu anda melihat senarai dengan cara yang lebih teratur dan anda boleh menyimpan dokumen dalam talian dan memuat turunnya pada peranti lain. Gunakan pilihan Import dalam Excel dan pilih “Pembatas” apabila menerangkan fail anda kepada Wizard Import Teks untuk hasil terbaik.

Jika anda mempunyai Mac, anda boleh menyimpan dan mencetak senarai apl dengan menyalin dan menampal senarai ke dalam dokumen TextEdit. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan:

 1. Buka senarai apl yang dipasang dalam folder Aplikasi. Pastikan ia berada dalam paparan “Senarai”.
 2. Tekan kekunci “Arahan” dan “A” pada masa yang sama untuk memilih semua aplikasi.
 3. Gunakan pintasan papan kekunci “Perintah” dan “C” untuk menyalin senarai.
 4. Pergi ke TextEdit dan buka dokumen baharu.
 5. Klik pada tab “Edit”.
 6. Pilih “Tampal dan Padankan Gaya.”
 7. Format senarai dengan bulet atau nombor.
 8. Pilih tab “Fail” di atas dan pilih “Cetak.”

Itu sahaja yang ada. Mempunyai senarai bercetak menjadikan keseluruhan proses pemasangan semula lebih mudah. Dan anda akan tahu anda tidak lupa apa-apa.

Ketahui Perisian Apa yang Perlu Dipasang Semula

Sama ada anda membeli komputer baharu, mengemas kini sistem pengendalian anda atau cuba mencipta lebih banyak ruang pada peranti semasa anda, mempunyai senarai perisian yang dipasang benar-benar boleh membantu. Apatah lagi berapa banyak masa yang anda akan jimatkan dengan tidak perlu meneka program yang anda telah lupakan. Pernahkah anda cuba menjana senarai semua program yang anda pasang sebelum ini? Apakah kaedah yang anda gunakan untuk menjana senarai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.