Dasar Ketidakaktifan Akaun Instagram: Cara Mengelakkan Akaun anda Dipadamkan

110

Instagram ialah platform media sosial yang sangat popular, dan salah satu cara ia kekal sedemikian adalah dengan memastikan pengguna aktif dan terlibat. Untuk mengekalkan pangkalan pengguna aktif, Instagram menggunakan dasar memadam semua akaun tidak aktif yang memenuhi kriteria tertentu.

Dasar Ketidakaktifan Akaun Instagram: Cara Mengelakkan Akaun anda Dipadamkan

Ini bermakna anda mesti berhati-hati dengan profil Instagram anda, kerana anda mungkin kehilangan semua siaran anda kerana gagal log masuk dengan cukup kerap. Dasar ini memberi kesan kepada semua orang, tidak kira betapa popular akaun mereka atau berapa banyak siaran yang mereka ada.

Tetapi berapa lama masa yang diperlukan untuk Instagram mengisytiharkan akaun tidak aktif? Apakah sebenarnya yang diambil kira oleh Instagram semasa menentukan sama ada akaun perlu dipadamkan atau tidak? Artikel ini akan menyelami lebih dalam dasar Ketidakaktifan Instagram.

Bagaimanakah Instagram Menandakan Akaun sebagai Tidak Aktif?

Instagram mempunyai banyak dasar yang ketat dalam perjanjian pengguna yang dibekalkan semasa penciptaan akaun. Pengguna yang gagal mematuhi dasar akan menghadapi pelbagai penalti.

Ramai orang tidak menyedari betapa mudahnya untuk ditangkap melanggar peraturan. Instagram menjalankan algoritma kompleks yang mencari dan mengimbas kandungan, aktiviti dan lain-lain pengguna mereka. Contohnya, Instagram boleh memadamkan siaran jika ia menunjukkan kandungan yang tidak sesuai. Walaupun anda memadamkan kandungan yang bermasalah, Instagram menyimpan semua data anda untuk kegunaan kemudian. Mereka juga boleh memadamkan mana-mana akaun atas sebarang sebab.

Akaun Instagram boleh dibenderakan sebagai tidak aktif berdasarkan beberapa faktor, termasuk yang berikut:

 • Tarikh akaun anda dibuat
 • Kali terakhir anda log masuk ke akaun anda
 • Sama ada akaun anda telah berkongsi sebarang foto, video atau cerita
 • Sama ada akaun anda telah menyukai foto lain
 • Sama ada akaun anda mempunyai pengikut, dsb.

Kekerapan Instagram Memadam Akaun Tidak Aktif

Bilakah Instagram Akan Memadamkan Akaun Tidak Aktif?

Meta akan memadamkan akaun yang tidak aktif. Tetapi syarikat itu sangat tenang mengenai perkara itu. Selain daripada pernyataan berikut yang terkubur jauh di dalam Syarat Penggunaan:

Mengikut tangkapan skrin di atas, Instagram menyatakan akaun yang tidak aktif layak untuk dipadamkan selepas 90 hari tidak aktif. Tetapi syarikat itu jarang memadamkan akaun itu tidak lama lagi.

Walau bagaimanapun, kakitangan menggalakkan pengguna mereka untuk log masuk dan menggunakan platform mereka sekali-sekala untuk mengelakkan risiko akaun mereka dipadamkan. Anda boleh membaca tentangnya di Dasar nama pengguna tidak aktif Instagram.

Walaupun tiada kenyataan rasmi yang menyokong ini, sesetengah pengguna percaya bahawa Instagram memadamkan akaun jika mereka tidak aktif sepenuhnya untuk mana-mana dari 1 hingga 2 tahun.

Bagaimana untuk Mengelakkan Akaun Anda Dipadamkan?

Jika anda tidak begitu menyukai Instagram dan anda tidak menggunakannya setiap hari, tetapi anda masih mahu mengekalkan akaun anda, anda perlu melibatkan diri dalam beberapa bentuk aktiviti.

Cara paling mudah untuk mengelakkan akaun anda dipadamkan adalah dengan log masuk dari semasa ke semasa.

Instagram Padamkan Akaun Tidak Aktif

Sebagai contoh, anda boleh log masuk ke Instagram sekali setiap bulan, dan kemungkinan besar akaun anda tidak akan ditandakan sebagai tidak aktif.

Jika anda terus berinteraksi dengan siaran lain dalam apa jua cara, akaun anda pada dasarnya kebal terhadap bendera tidak aktif.

Bolehkah Anda Mengambil Nama Pengguna Tidak Aktif?

Orang sering tidak boleh memilih nama pengguna yang mereka mahu kerana pengguna lain telah menuntut nama tersebut. Ia boleh menjadi sangat mengecewakan apabila anda tidak boleh menggunakan nama panggilan kegemaran anda tanpa menambah aksara tambahan.

Walau bagaimanapun, ia juga merupakan senario biasa bahawa nama pengguna yang diambil itu sebenarnya tidak aktif. Adakah itu bermakna anda boleh mengambilnya?

Jika anda perasan bahawa akaun yang tidak aktif sudah memegang nama pengguna yang anda inginkan, anda hanya boleh melaporkannya kepada Instagram. Setelah kakitangan Instagram menyemak laporan anda, mereka akan memutuskan sama ada akaun itu perlu dipadamkan atau tidak. Anda mungkin akan mendapat nama pengguna yang anda inginkan selama ini.

Tetapi ia boleh mengambil masa yang agak lama untuk Instagram menyemak laporan anda. Selain itu, mereka mungkin memutuskan bahawa akaun yang anda laporkan tidak aktif dan ia tidak sepatutnya dipadamkan.

Jika anda menjumpai nama pengguna yang telah diambil dan anda mahu gunakan, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Cari akaun itu dan semak statusnya
 2. Semak bilangan siaran, pengikut dan orang yang diikuti oleh akaun tersebut
 3. Semak gambar profil
 4. Semak gambar yang ditag (jika akaun dibuka)

Jika akaun itu tidak mempunyai gambar profil, sebarang siaran atau pengikut, dan jika akaun itu tidak mengikuti pengguna lain, anda akan mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat kes yang kukuh apabila anda melaporkannya.

Akaun Tidak Aktif Instagram

Jika akaun itu mempunyai beberapa siaran, tetapi bilangannya agak rendah, anda masih boleh meneruskan ke langkah seterusnya.

Langkah seterusnya memerlukan anda menghantar e-mel kepada Pasukan Instagram. Tulis e-mel yang menerangkan situasi anda dan sebab anda ingin melaporkan akaun tertentu. Hantar e-mel ke [email protected].

Ia mungkin mengambil sedikit masa, tetapi anda harus menerima maklum balas daripada mereka dan nama pengguna anda boleh ditukar secara automatik.

Bagaimana Jika Saya Tidak Boleh Log Masuk?

Jika anda telah kehilangan akses kepada akaun Instagram anda sama ada kerana anda tidak lagi mempunyai bukti kelayakan log masuk atau ia telah dirampas, anda mempunyai beberapa pilihan. Untuk yang terakhir, anda perlu melaporkan dan mengesahkan akaun Instagram anda untuk mendapatkannya semula. Jika anda tidak lagi mempunyai akses kepada e-mel atau kata laluan anda, cuba ini supaya anda boleh log masuk:

 • Cuba log masuk dengan nombor telefon anda
 • Cuba untuk log masuk dengan Facebook – jika akaun dipautkan, ini akan membawa anda masuk semula
 • Gunakan pilihan ‘Perlukan Bantuan Log masuk’ daripada Instagram – Isi laporan untuk akaun yang terjejas dan tunggu respons e-mel, yang mungkin mengambil masa beberapa jam.
 • Cuba dapatkan semula akses ke akaun e-mel anda
 • Minta rakan mencari nama pengguna anda daripada akaun mereka

Langkah keselamatan akaun Instagram boleh menyebabkan masalah jika anda terlupa bukti kelayakan log masuk anda atau anda tidak lagi mempunyai akses kepada kaedah pengesahan yang anda tambahkan pada akaun anda. Walaupun Sokongan Instagram mendapat rap yang teruk (tiada nombor telefon yang boleh anda hubungi dan melibatkan menunggu e-mel balasan), anda patut menghubungi mereka untuk mendapatkan bantuan mendapatkan semula akaun anda.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang akaun Instagram yang tidak aktif.

Berapa banyak masa yang saya ada untuk mendapatkan semula akaun saya selepas memadamkannya?

Adalah penting untuk diingat bahawa terdapat perbezaan antara menyahaktifkan dan memadam akaun Instagram anda. Menyahaktifkan akaun Instagram anda bermakna anda boleh kembali dan memulihkannya kemudian. Tetapi pemadaman akaun anda bermakna akaun itu hilang selama-lamanya.

Walau bagaimanapun, Instagram akan membersihkan semua maklumat anda dalam masa 30 hingga 90 hari. Catatan, ulasan, pengikut, dsb., semuanya akan hilang dalam masa ini. Tetapi Instagram berhak untuk menyimpan beberapa maklumat anda selama-lamanya untuk tujuan undang-undang. Malangnya, walaupun Instagram menyimpan beberapa data akaun anda, anda tidak boleh memulihkan akaun anda selepas pemadaman.

Apa yang boleh saya lakukan jika Instagram memadamkan akaun saya?

Semua harapan tidak hilang jika Meta memadamkan salah satu akaun anda. Tetapi anda memerlukan sedikit bantuan untuk mendapatkannya kembali atau memfailkan rayuan. Jika anda menyedari akaun anda tidak lagi wujud, hubungi Pusat Bantuan Instagram dan minta pengembalian semula.

Ingat untuk Log Masuk

Jika anda tidak mahu kehilangan akaun Instagram anda, ingat nasihat daripada artikel ini. Pendek kata, jangan lupa log masuk ke akaun Instagram anda sekali-sekala dan suka beberapa siaran. Jika anda ingin mengambil nama pengguna akaun yang tidak aktif dan menetapkannya sebagai nama pengguna anda sendiri, peluang anda lebih baik jika akaun tersebut tidak aktif, dan akaun anda agak aktif dan mempunyai ramai pengikut.

Ada sebarang petua, helah atau soalan tentang dasar ketidakaktifan akaun Instagram? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.