Data selular iPhone tidak berfungsi? 11 Cara untuk memperbaikinya!

42
Data selular iPhone tidak berfungsi

Adakah anda bosan kerana sentiasa bergelut dengan data selular iPhone anda tidak berfungsi? Ia boleh mengecewakan apabila anda tidak boleh menggunakan Internet, membuat panggilan atau menghantar mesej semasa dalam perjalanan. Tetapi jangan risau! Di sini saya akan berkongsi sebab yang berpotensi mengapa data selular tidak berfungsi pada iPhone anda dan penyelesaian untuk membetulkannya.

 1. Matikan atau hidupkan data selular
 2. Pastikan pelan data yang sah
 3. Semak kawasan liputan anda
 4. Pastikan data selular tidak dihadkan
 5. Matikan Wi-Fi dan Panggilan Wi-Fi
 6. Togol hidupkan atau matikan mod Pesawat
 7. Kemas kini tetapan Pembawa
 8. Keluarkan dan masukkan semula kad SIM anda
 9. Matikan VPN
 10. Cari rangkaian secara manual
 11. Sahkan gangguan internet

1. Matikan atau hidupkan data selular

Mula-mula, pastikan anda telah mendayakan data selular pada iPhone anda. Jika ia dihidupkan dan tidak berfungsi, cuba matikan dan hidupkan sekali lagi untuk menghapuskan sebarang pepijat yang mengganggu mewujudkan sambungan internet.

 1. Buka Pusat Kawalan → Ketik ikon data mudah alih.

  ketik data selular di pusat kawalan

 2. Tunggu beberapa saat sebelum anda menghidupkannya semula.

Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke Tetapan → Pilih Selular → Togol matikan Data Mudah Alih dan hidupkannya.

2. Pastikan pelan data yang sah

Kadangkala iPhone anda berfungsi dengan baik, tetapi pelan data anda telah tamat tempoh, atau anda telah menghabiskan had data untuk hari atau bulan itu. Jadi, anda mesti mengesahkan anda mempunyai elaun data yang sah. Anda boleh menghubungi sokongan pelanggan pembawa anda untuk mengetahui baki data anda dan menambah nilai seperti yang diperlukan.

3. Semak kawasan liputan anda

Anda boleh menyemak kekuatan isyarat yang ditunjukkan oleh bar rangkaian dalam Pusat Kawalan. Jika tiada bar dipaparkan, anda tidak mempunyai sebarang rangkaian selular. Jadi, cuba gerakkan dan semak sama ada iPhone anda menangkap isyarat.

Jika anda melancong, anda mungkin melihat rangkaian mudah alih tidak tersedia. Jadi, pastikan anda berada dalam kawasan liputan rangkaian pembawa anda untuk mengakses internet. Saya cadangkan mendayakan perayauan data semasa dalam perjalanan untuk sentiasa disambungkan ke internet.

4. Pastikan data selular tidak dihadkan

Anda mungkin telah menyekat data selular secara tidak sengaja pada iPhone anda untuk mengelakkan penggunaan data yang berlebihan. Ia tidak membenarkan anda menggunakan data mudah alih anda apabila didayakan. Jadi, anda mesti melumpuhkan sekatan.

 1. Pergi ke Tetapan → Masa Skrin → Sekatan Kandungan & Privasi.

  ketik masa skrin, kandungan dan sekatan privasi dalam tetapan

 2. Ketik Perubahan Data Selular.
  Masukkan kod laluan anda jika digesa.
 3. Pilih Benarkan.

  ketik perubahan data selular, pilih benarkan dalam tetapan

Selain itu, kadangkala apl tertentu tidak mempunyai akses data selular. Oleh itu, jika anda menghadapi data selular iPhone tidak berfungsi hanya untuk apl tertentu, pastikan kebenaran yang betul diberikan.

5. Matikan Wi-Fi dan Panggilan Wi-Fi

Ciri Panggilan Wi-Fi dalam iPhone memastikan anda mendapat kejelasan yang jelas dalam panggilan anda. Jadi, jika rangkaian Wi-Fi yang kukuh tersedia, ia bertukar daripada selular kepada Wi-Fi. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengganggu data selular iPhone anda. Oleh itu saya cadangkan untuk mematikan kedua-dua Wi-Fi dan Panggilan Wi-Fi. Anda boleh melumpuhkan Wi-Fi daripada Pusat Kawalan.

6. Togol hidupkan atau matikan mod Pesawat

Menghidupkan/mematikan mod Pesawat ialah helah yang terkenal untuk menyegarkan rangkaian, kerana ia melumpuhkan semua sambungan wayarles.

 1. Buka Pusat Kawalan → Ketik ikon Pesawat.
 2. Tunggu selama 10 saat → Ketik ikon Pesawat untuk mematikannya.

  Ketik ikon Pesawat, tunggu selama 5 saat, dan ketik ikon Pesawat sekali lagi.jpg

7. Kemas kini tetapan Pembawa

Apple akan berasa cemas jika kebanyakan pengguna iPhone menghadapi masalah data mudah alih yang tidak berfungsi. Jadi, pembekal pembawa mungkin menolak kemas kini perisian untuk menyelesaikan pepijat sambungan rangkaian. Oleh itu, kerap semak dan kemas kini Tetapan Pembawa.

8. Keluarkan dan masukkan semula kad SIM anda

Siri iPhone 13 dan model terdahulu mempunyai slot SIM fizikal. Kadangkala kad SIM mungkin terlupus atau berdebu di dalam dan dengan itu tidak berfungsi. Jadi, penyelesaian terbaik ialah mengeluarkan SIM daripada dulang, lap dengan kain mikrofiber bersih dan masukkan semula kad SIM anda. Jika anda mendapat SIM tidak sah atau isu “Tiada SIM” pada iPhone anda, ia harus diselesaikan.

9. Matikan VPN

Jika anda mengakses internet melalui pelayan VPN, ia mungkin menyekat isyarat data selular. Jadi, cuba putuskan sambungan dan semak sama ada isu itu telah diselesaikan.

 1. Buka apl VPN → Putuskan sambungan daripada pelayan.
 2. Pergi ke Tetapan → Umum → VPN & Pengurusan Peranti.
 3. Pilih VPN dan lumpuhkan semua profil.

  ketik umum, vpn dan pengurusan peranti, pilih vpn dalam tetapan

Selepas itu, anda boleh memulakan semula iPhone anda dan menghidupkan data selular untuk mengakses Internet.

10. Cari rangkaian secara manual

iPhone anda sentiasa mencari rangkaian yang kukuh untuk menyediakan sambungan yang lebih baik. Tetapi kadangkala, ia gagal mengesan pembawa anda dan menunjukkan Tiada Perkhidmatan dalam kawasan status rangkaian. Dalam kes itu, pergi untuk carian rangkaian manual.

 1. Buka Tetapan → Selular → Pemilihan Rangkaian.
 2. Togol matikan Automatik → Pilih nama pembawa anda yang disenaraikan di bawah.

  ketik selular, pemilihan rangkaian, matikan automatik, pilih pembawa dalam tetapan

11. Sahkan gangguan internet

Pada masa kini kerajaan menutup perkhidmatan internet tempatan kerana insiden ganas atau protes. Jadi, semak berita untuk sebarang gangguan selular AS dan teruskan kemas kini tentang masa perkhidmatan akan dipulihkan. Tiada apa-apa yang perlu dilakukan daripada akhir anda daripada menunggu!

Mengapa rangkaian 3G tidak berfungsi pada iPhone anda?

Memandangkan 4G dan LTE telah menjadi rangkaian standard untuk panggilan dan data, kebanyakan penyedia perkhidmatan pembawa menutup perkhidmatan 3G mereka. Oleh itu, jika anda menggunakan iPhone lama dengan hanya sokongan rangkaian 3G, anda boleh menaik taraf kepada iPhone baharu dengan keserasian 4G.

Model iPhone baharu telah didayakan 4G secara lalai. Namun, anda boleh menyemaknya dan mengesahkan anda tidak bertukar kepada 3G secara kebetulan.

 1. Pergi ke Tetapan → Celluar → Pilihan Data Selular → Dayakan 4G.
 2. Pilih Suara & Data.

5G tidak berfungsi pada iPhone anda; Bagaimana untuk membetulkannya?

Rangkaian 5G telah mula dilancarkan, dan semua model selepas siri iPhone 12 menyokongnya. Jika anda menghadapi 5G tidak berfungsi pada iPhone anda dan tidak dapat mengakses internet berkelajuan tinggi, ia mestilah masalah perkakasan atau perisian. jangan risau! Anda boleh menyelesaikan masalah dengan melakukan langkah-langkah yang dinyatakan dalam panduan ini.

Pembetulan asas lain yang anda patut cuba

Jika masalah data iPhone tidak berfungsi disebabkan oleh sebarang pepijat perkakasan atau gangguan kecil iOS, anda boleh mengikut arahan di bawah:

 • Mulakan semula iPhone anda: Memulakan semula iPhone anda menyelesaikan banyak pepijat sementara yang menyebabkan masalah penggunaan.

 • Kemas kini iOS: Sentiasa pastikan iPhone anda dikemas kini untuk mengelakkan ancaman keselamatan dan kerosakan yang jelas. Pergi ke Tetapan → Umum → Perihal → Kemas Kini Perisian. Jika sebarang kemas kini baharu tersedia, ketik Muat turun dan Pasang.

 • Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian: Jika tiada apa-apa yang berfungsi, anda boleh menetapkan semula tetapan rangkaian anda dan mendapatkan konfigurasi lalai. Buka Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian. Kemudian masukkan kod laluan anda dan ketik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian untuk mengesahkan.

 • Hubungi Sokongan Apple: Proses penyelesaian masalah mungkin menakutkan anda. Oleh itu, cara terbaik untuk menyelesaikan isu adalah dengan menghubungi Sokongan Apple. Mereka akan memberikan nasihat yang betul untuk menghilangkan masalah tersebut.

Dapatkan kembali rock and roll internet anda semula!

Tidak dapat mengakses data selular pada iPhone anda sememangnya mengecewakan, terutamanya jika anda berada di luar dan tidak mempunyai sambungan Wi-Fi untuk bergantung. Saya memberi jaminan bahawa penyelesaian yang disebutkan di atas akan berjaya. Selain itu, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan pembawa anda untuk menyemak sama ada terdapat sebarang pertikaian daripada pihak mereka.

Terokai lagi…

 • Bagaimana untuk membetulkan isu “SOS Sahaja” pada iPhone
 • Bagaimana untuk meningkatkan kelajuan data selular pada iPhone
 • Sebab untuk menggunakan iPhone dwi SIM

Profil Pengarang


Ava

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama-sama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.