Dikhabarkan Butang Baharu pada Apple iPhone 16 Boleh Meningkatkan Kawalan Kamera

48
Nextpit Butang Tindakan iPhone 15 Pro Max
© nextpit

Apple mungkin menggunakan reka bentuk yang tidak konvensional pada barisan iPhone 16 yang akan datang dengan menambah satu lagi kunci fizikal baharu selain daripada Butang Tindakan yang diperkenalkan pada iPhone 15 Pro tahun ini (semakan). Laporan baharu kini mendakwa apakah butang itu dan bagaimana ia akan berfungsi sebagai pengawal.

Cara kekunci “Tangkap” baharu seharusnya beroperasi dalam iPhone 16

Menurut penerbitan The Information, butang “Tangkap” dalam iPhone 16 dan iPhone 16 Pro ialah kunci pengatup kamera khusus dan pengawal dalam satu. Lebih penting lagi, ia akan datang dalam bentuk mekanikal dan bukannya dibina sebagai kunci kapasitif, bercanggah dengan khabar angin sebelum ini. Walau bagaimanapun, permukaan butang tangkap ini sensitif sentuhan dan akan menyokong input melalui sentuhan mudah atau leretan jari.

Selain melancarkan apl kamera, ciri utama kunci tangkap yang lain dikatakan termasuk mencetuskan tindakan kamera yang berbeza seperti mengambil foto dengan menekan separuh atau memulakan/menghentikan rakaman video dengan menekan lama. Ia juga diterangkan bahawa ia berfungsi sebagai pembesar untuk melaraskan tahap zum dan pengguna hanya perlu meleret jari mereka pada permukaan.

Modul kamera Apple iPhone 15 Pro Max diserlahkan

Kunci kuasa iPhone 15 Pro Max Apple. Butang kamera khusus dijangka akan ditambah dalam iPhone 16. / © nextpit

Mengikut khabar angin, kunci tangkapan digambarkan diletakkan di sebelah kanan dan betul-betul di bawah kekunci kuasa dalam semua model iPhone 16. Bahagian kiri masih akan menempatkan rocker kelantangan dan Butang Tindakan. Untuk makluman sedemikian, yang kedua juga akan diterima pakai dalam iPhone 16 dan iPhone 16 Plus biasa selepas eksklusif dengan iPhone 15 Pro.

Butang baharu sepatutnya membantu Apple meletakkan julat iPhone 16 dengan lebih baik sebagai telefon kamera, yang serupa dengan cara Sony memasarkan telefon pintar Xperianya, seperti Xperia 1 V (ulasan) dan Xperia Pro-I (ulasan)—keduanya mempunyai dua- kunci pengatup langkah.

Sebagai tambahan kepada dua butang baharu dalam iPhone 16 dan iPhone 16 Plus, ada spekulasi bahawa Apple membolehkan rakaman video spatial pada kedua-duanya. Ciri itu dipercayai menyebabkan Apple menukar orientasi kamera belakang iPhone 16.

Sementara itu, Apple iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max bersedia untuk mendapatkan spesifikasi kamera yang dipertingkatkan, terutamanya dengan sensor utama yang lebih besar dan kamera ultralebar 48 MP menggantikan 12 MP.

Adakah anda akan melihat mempunyai lebih banyak butang atau kekunci pada telefon pintar idea yang berguna? Adakah anda fikir Apple kehabisan idea setiap tahun? Kongsi dengan kami pemikiran anda dalam komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Maklumat