Dikhabarkan Harga Google Pixel 8 Mungkin Tidak Membahagiakan Peminat

26
NextPit Google Pixel 7a lwn Pixel 7 lwn Pixel 7 Pro Camera
© nextpit

Google sudah pasti salah satu syarikat yang tidak melakukan yang terbaik dalam hal menyembunyikan perantinya yang tidak diumumkan. Selepas kebocoran dan penggoda yang meluas bagi duo Google Pixel 8, bahan pemasaran yang kelihatan rasmi bagi duo tersebut telah agak bocor, membayangkan kenaikan harga untuk model yang lebih kecil—sekurang-kurangnya di AS.

  • Baca juga: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli dengan harga kurang daripada $600

Hanya Google Pixel 8 akan lebih mahal

Berdasarkan imej yang dikongsi oleh Kamilia Wojciechowska, yang juga merupakan punca kebocoran perkakasan Pixel baru-baru ini, Pixel 8 bersedia untuk tiba dengan tanda harga yang lebih tinggi. Model asasnya dengan 8 GB RAM dan storan tidak diketahui dilihat dijual pada harga $699, iaitu $100 lebih berbanding harga Pixel 7 yang diminta $599.

Jelas sekali, kenaikan harga ini akan meletakkan Pixel 8 di wilayah OnePlus 11 (ulasan) pada $699 satu pop. Pada masa yang sama, perdana Google masih akan lebih murah daripada Samsung Galaxy S23 (ulasan) yang dijual pada harga $799 untuk konfigurasi yang sama. Ia masih tidak jelas sama ada harga AS juga akan menjejaskan kawasan lain.

Perbandingan harga dan spesifikasi Google Pixel 8 Pro

Perbandingan harga dan spesifikasi Google Pixel 8 Pro lwn. Pixel 7 Pro. / © X/u/Za_Raczke

Sementara itu, Pixel 8 Pro Google yang lebih besar dikhabarkan akan membawa harga permulaan yang tidak berubah sebanyak $899 berbanding Pixel 7 Pro. Memori yang disenaraikan untuk kedua-dua generasi Pro kekal sama pada 12 GB RAM. Mungkin, storan on-board Pixel 8 Pro serta Pixel 8 bukan pro boleh bermula pada 128 GB seperti yang dicadangkan oleh khabar angin sebelum ini.

Kemungkinan sebab Google menaikkan harga Pixel 8

Kenaikan harga Pixel 8 mungkin disebabkan oleh inflasi yang berterusan sebagai tambahan kepada komponen baharu yang digunakan seperti yang dinyatakan dalam bahan tersebut. Menariknya, ini tidak terpakai untuk Pixel 8 Pro yang lebih premium walaupun mempunyai peningkatan dalam spesifikasi.

Bagi perubahan spesifikasi yang diketahui, barisan Pixel 8 akan menerima cipset Tensor G3 manakala entri yang lebih kecil mempunyai paparan yang dikemas kini dengan kadar penyegaran berubah-ubah 120 Hz, meningkat daripada 90 Hz pada pendahulunya. Begitu juga, penderia kamera disebut-sebut akan dipertingkatkan dengan kamera utama diterajui oleh penderia Samsung Isocell GN2 50 MP. Walaupun begitu, penembak Pro juga harus menerima kamera ultra lebar dan sensor suhu 48 MP baharu.

Google Pixel Watch 2, Pixel 8 dan Pixel 8 Pro

Google menggoda Pixel Watch 2, Pixel 8 dan Pixel 8 Pro. / © Google Store

Terdapat lelaran yang boleh dilihat di bahagian luar serta Google menggabungkan tepi yang lebih bulat dan visor kamera yang disegarkan. Selain itu, kedua-dua telefon bimbit Pixel 8 akan dilancarkan dengan warna baharu. Kita boleh melihat kemasan kelabu dan merah jambu baharu untuk model standard dan kerja cat biru untuk Pixel 8 Pro.

Sungguh membingungkan mengapa Pixel 8 adalah satu-satunya model yang dipengaruhi oleh pelarasan harga dan bukannya Pixel 8 Pro. Walau apa pun, kita tidak perlu menunggu terlalu lama untuk mengetahui harga akhir Google kerana gergasi carian internet bersedia untuk mengumumkan katalog Pixel bersama-sama dengan jam tangan pintar Pixel Watch 2 pada 4 Oktober.

Adakah anda fikir Pixel 8 yang lebih mahal akan meletakkan Google dalam kedudukan yang tidak menguntungkan? Walau bagaimanapun, mengetahui ciri dan spesifikasi utama baharu, adakah wajar kenaikan harga? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
X/u/Za_Raczke


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya