Dua kali ganda kelajuan: iPhone 15 akhirnya boleh menampilkan Wi-Fi 6E

91
Ikon penunjuk peratusan bateri iPhone Apple kembali
© Nextpit

Walaupun harga iPhone 14 (Pro) sama seperti alternatif telefon utama Androidnya, barisan itu masih kehilangan beberapa ciri premium seperti sambungan Wi-Fi 6E yang lebih pantas berbanding Galaxy S22 Ultra dan Pixel 7 Pro. Apple nampaknya menebus kekurangan ini dalam iPhone 15.

Wi-Fi 6E menggunakan jalur 6 GHz baharu di atas jalur 2.4 GHz dan 5 GHz semasa yang ditemui dalam generasi wayarles yang lebih lama. Antara kelebihan ini ialah kependaman yang lebih rendah dan rangkaian yang kurang sesak jika terdapat berbilang peranti menggunakan penghala yang sama. Di samping itu, ketersambungan yang lebih baharu juga boleh menyampaikan sehingga dua kali ganda kelajuan berbanding Wi-Fi 6 standard.

Kedua-dua iPad Pro 2022 Apple 12.9-inci (ulasan) dan tablet 11-inci tiba dengan Wi-Fi 6E tetapi bukan model iPhone 14 (ulasan) atau iPhone 14 Pro. Malah MacBook Pro M2 Pro dan Mac Mini M2 yang dilancarkan baru-baru ini dihantar dengan standard yang sama.

Apple iPad Pro

Apple iPad Pro 2022 dikuasakan oleh SoC M1 dengan standard Wi-Fi 6E / © NextPit

Menurut penyelidikan bebas yang disokong oleh penganalisis terkenal Ming-Chi Kuo, Apple boleh memanfaatkan Wi-Fi 6E pada iPhone 15 tahun ini. Tiada sumber memberitahu sama ada teknologi ini akan eksklusif untuk iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max atau model Ultra yang dikhabarkan.

Selain daripada ciri wayarles yang dinaik taraf, iPhone 15 akan datang dengan reka bentuk USB-C dan Dynamic Island juga. Model Pro juga boleh berbangga dengan sistem cip A17 serta bingkai titanium, butang keadaan pepejal dan RAM yang lebih besar.

Apple sedang membuat cip wayarles dalaman sendiri

Selama bertahun-tahun, Apple telah menggunakan cip Wi-Fi dan Bluetooth Broadcom pada iPhone. Tetapi kini dilaporkan bahawa firma Cupertino sedang mempertimbangkan untuk mereka bentuk dan membangunkan cipset wayarles semua-dalam-satu termasuk penyelesaian 5G. Walau bagaimanapun, ini tidak dijangka akan debut sehingga penghujung 2024 atau awal 2025 meninggalkan Broadcom sebagai pilihan utama untuk Apple.

Apakah ciri iPhone 15 lain yang paling anda ingin lihat? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: MacRumors