Dwi kamera pada telefon pintar: semua jenis yang berbeza dijelaskan

142
AndroidPIT samsung galaxy s9 plus 1002
© NextPit oleh Irina Efremova

Dwi kamera ialah salah satu trend telefon pintar masa kini, bersama-sama dengan paparan tanpa bezel 18:9. Tetapi terdapat lebih daripada satu jenis kamera dwi. Jenis telefon pintar anda bergantung pada objektif pengeluar. Kami akan melihat pelbagai jenis set kamera dwi dan menerangkan perbezaan penting

  • Apakah kelebihan sebenar dwi kamera?
  • Adakah kamera dwi pada Samsung Galaxy S9+ membuat perbezaan?

Seperti kebanyakan fesyen yang dikatakan moden, kamera dwi pada telefon pintar telah wujud lebih lama daripada yang anda fikirkan. Pada tahun 2011 HTC melancarkan EVO 3D dengan dua kamera. Kemudian, pada tahun 2014, HTC One M8, model lain dengan kamera dwi. Apple, yang sepatutnya menjadi penentu arah aliran, hanya mempunyai kamera dwi daripada iPhone 7 Plus pada 2016, selepas LG G5 telah pun menjadi lebih suka dengannya.

Berminat dengan jenis set kamera dwi tertentu? Anda boleh melompat ke hadapan untuk:

AndroidPIT lg g5 rakan 0461

LG G5 dengan dwi kamera. / © NextPit

Kamera dengan sensor kedalaman

Ia adalah salah satu sensor yang paling mudah dan oleh itu salah satu yang paling kurang digunakan. Seperti namanya sendiri, ia adalah penderia khusus untuk menyerlahkan kedalaman foto. Ya, kita bercakap tentang mod potret terkenal yang jarang digunakan, atau bokeh (siapa yang anda tahu siapa yang sebenarnya menggunakan mod ini?).

Dalam set ini, salah satu penderia membuat bacaan tiga dimensi di tempat kejadian, menentukan apa yang di hadapan dan apa yang di belakang. Sensor kedua mengesahkan maklumat dan bersama-sama mereka boleh membentuk imej dengan latar belakang kabur. Ini adalah kesan yang dilakukan oleh kanta kamera DSLR yang baik secara semula jadi, terima kasih kepada set kanta yang mengintegrasikannya.

Pada telefon pintar, set ini disimulasikan, dan walaupun kami mempunyai dua kamera, mereka tidak menangkap objek tiga dimensi dengan tepat, jadi kami sering melihat foto dalam mod ini yang mempunyai telinga, rambut dan cermin mata dengan bahagian kabur. Kesan kabur ini juga tidak terlalu tepat, kerana ia mengaburkan latar belakang imej secara sama, sesuatu yang tidak dilakukan oleh kanta DSLR.

  • Cara mengambil potret yang lebih baik dengan mod bokeh pada telefon pintar anda

Sebagai penderia yang melakukan perkara itu dan tidak lebih, ia boleh dikatakan tidak lagi digunakan dalam telefon pintar, kecuali pada model yang lebih ringkas. Penderia lain, lebih berkuasa, boleh meniru kedalaman dan masih menawarkan fungsi yang berbeza.

AndroidPIT motorola moto z2 force 8085

Moto Z2 Force mempunyai salah satu penderia monokrom, / © NextPit

Kamera dengan penderia monokrom

Sensor ini adalah ciri yang disukai oleh telefon Motorola. Moto Z2 Force dan Moto G5S Plus mempunyai sensor biasa, berwarna dan monokromatik. Penderia ini selalunya sama dengan warna yang setara, dengan spesifikasi yang sama walaupun apertur dan megapiksel.

Perbezaan besar ialah kekurangan penapis RGB pada sensor ini, yang menyebabkan ia kehilangan sebarang maklumat warna, tetapi juga mempunyai lapisan penapis yang kurang, membolehkan lebih banyak cahaya masuk. Jadi, penderia ini akhirnya mempunyai dua utiliti: foto hitam dan putih yang lebih baik (kononnya hitam dan putih sebenar, kerana anda tidak perlu mempunyai foto berwarna dan mengeluarkan warna secara digital) dan foto dengan kualiti yang lebih tinggi dan input yang lebih terang.

AndroidPIT huawei p9 1410

Huawei P9 dengan kanta Leica. / © NextPit

Penderia ini juga boleh digunakan untuk menawarkan mod potret, seperti yang dilakukan oleh telefon bimbit Motorola yang disebutkan di atas, tetapi ia boleh digunakan untuk lebih banyak kelebihan. Salah satu contoh terbaik aplikasi sensor ini adalah dalam Huawei P9, terima kasih kepada kanta Leica.

Kamera sudut lebar (atau super lebar).

Apabila anda melihat bahagian belakang telefon pintar dan setiap kamera kelihatan agak berbeza, salah satu daripadanya berkemungkinan besar bersudut lebar. Dengan kamera dwi jenis ini anda mendapat foto yang paling luar biasa, yang boleh menangkap lebih banyak imej daripada kamera biasa.

Kamera dwi yang terdapat dalam LG G5 ialah sudut lebar (atau sudut super lebar, seperti yang kadang-kadang dipanggil). Walaupun salah satu daripadanya mempunyai sensor 16MP, 29mm dengan apertur f / 1.8, yang kedua agak berbeza, menampilkan sensor 8MP, 12mm dan apertur f / 2.4. Kamera kedua ini, walaupun kelihatan lebih rendah, adalah yang memberikan sudut yang lebih terbuka dengan 12 milimeternya.

AndroidPIT LG G6 9324

LG G6 menambah baik kanta sudut lebar / © NextPit

Secara amnya, kamera membolehkan anda mengambil tangkapan biasa dan sudut terbuka dengan sentuhan butang atau zum masuk pada antara muka. Kamera G5 adalah salah satu yang pertama dan mempunyai banyak herotan, tetapi yang terbaru sudah melakukan kerja yang hebat, termasuk LG G6.

Contoh lain termasuk Moto X4 dan Zenfone 4, kedua-duanya dengan set sudut lebar (dengan telefoto, seperti yang akan saya terangkan di bawah), dan sekali lagi kita perhatikan corak satu kamera utama yang unggul dan satu kanta pembantu yang lebih rendah, selalunya dengan fokus, yang menjadikan foto sudut lebar. Anda boleh mengambil gambar yang sangat menarik dengan persediaan ini.

Fail 002

Asus juga menggunakan dwi kamera. / © NextPit

Kamera telefoto

Inilah yang biasanya kami temui dalam telefon pintar kelas atas yang tersedia hari ini. IPhone yang lebih baharu, Galaxy Note 8, Galaxy S8+ dan S9+ mempunyai set ini, yang berfungsi dengan cara yang bertentangan dengan sudut lebar, membawa zum masuk yang lebih baik.

Tetapi bukan sahaja dalam zum lensa telefoto membawa kelebihan, dan itulah sebabnya set ini adalah yang paling serba boleh dan paling diterima pakai oleh telefon bimbit terbaik. Pertama sekali, ia jelas meningkatkan kualiti zum, yang biasanya pergi ke 2x. Zum optik 2x jauh lebih baik daripada zum digital, dan walaupun kamera berfungsi dengan zum digital, ia akan melakukannya lebih daripada 2x optik, meningkatkan kualiti secara keseluruhan.

AndroidPIT Samsung NOTE 8 GOLD 4391

Galaxy Note 8 mempunyai salah satu set kamera dwi terbaik. / © NextPit

Kedua, ini adalah set yang meningkatkan mod potret. Kamera telefoto yang bersekutu dengan kamera utama – yang dalam kes ini juga bertindak sebagai penderia kedalaman – boleh membawa hasil yang lebih memuaskan daripada kekaburan latar belakang (sudah tentu, seperti yang kita boleh lihat daripada telefon Pixel Google, adalah agak mungkin untuk melakukan perkara yang sama dengan hanya satu kamera, tetapi bagaimanapun …).

Dalam sesetengah kes, seperti dalam Moto X4, Samsung Galaxy Note 8, OnePlus 5T, Zenfone 3 Zoom, Xiaomi Mi A1 dan lain-lain, set ini akhirnya menjadi campuran dua set, mempunyai kamera telefoto dan sudut lebar, membawa lebih banyak lagi kemungkinan. Walau bagaimanapun, sudut lebar tidak sekuat dalam kes di mana hanya terdapat satu kamera biasa dan satu sudut lebar.

AndroidPIT oneplus 5t 2903

OnePlus telah membawa kamera dwi ke dalam generasi semasanya. / © NextPit

Mungkin dalam set hibrid inilah pengeluar akan melabur untuk meningkatkan fungsi dan kualiti kamera. Masih terdapat masalah dengan set ini, dan kamera telefoto masih lebih rendah daripada yang utama, membawa perbezaan besar gambar dalam satu peranti, tetapi ini sudah diperbaiki, dengan Galaxy Note 8 mempunyai penstabilan dalam kamera kedua, hanya seperti iPhone X.

  • Cara mengambil gambar yang menakjubkan menggunakan mod manual pada Android
  • Petua kamera terbaik untuk meningkatkan fotografi telefon pintar anda

Adakah dwi kamera adalah masa depan? Mustahil untuk mengatakan sekarang. Pada masa ini, banyak makmal R&D pengeluar telah merancang telefon bimbit mereka untuk dua atau tiga tahun akan datang, tetapi anda dan saya tidak tahu sama ada ia mengandungi set dwi atau tidak. Perlu diketahui bahawa Huawei P20 Pro dilengkapi dengan tiga kamera belakang, dan diharapkan itu akan berhenti di situ.

Adakah anda menggunakan peranti dwi-kamera? Apa pendapat anda tentang set itu?