E-basikal terpakai tanpa kebimbangan? Beginilah cara Upway menyampaikan e-basikal yang telah diperbaharui!

110
Semakan Teknologi Upway NextPit 2
© NextPit

Walaupun anda masih boleh membuat anggaran kasar kualiti basikal terpakai dengan baik, ia adalah lebih sukar dengan e-basikal! Upway permulaan Perancis menawarkan e-basikal terpakai yang dilengkapi dengan alat ganti baharu, jaminan baharu dan jika perlu, bateri baharu. Kami berada di lokasi di Speckgürtel di Berlin dan melihat bagaimana model ini berfungsi!

Sebagai seorang kanak-kanak yang sentiasa bergantung kepada kenderaan roda dua untuk ke sekolah, saya didedahkan dengan pembaikan basikal sejak kecil. Walaupun pembaikan saya tidak rumit dan tidak selalu berjaya, jauh di dalam hati, terdapat daya tarikan DIY tertentu dengan basikal. Kebanyakannya adalah mekanikal, dengan hanya lampu disambungkan ke dinamo melalui dua kabel. Tetapi pada tahun 2023, anda perlu mempunyai beberapa bakat yang serius untuk menangani “mekatronik” yang boleh didapati pada banyak basikal.

Sementara itu, saya tidak akan mempercayai diri sendiri untuk menilai keadaan e-basikal sebelum membeli model terpakai. Bagaimana jika bateri kehilangan kuasa selepas beberapa ratus batu? Apakah kemungkinan berlaku kegagalan elektronik esok kerana kabel tidak dipateri dengan buruk? Dan sejauh manakah brek berfungsi apabila saya menunggang menuruni bukit pada kelajuan 25 km/j pada basikal seberat 30 kilogram?

Trend yang diperbaharui melimpah kepada e-basikal

Upway yang baru bermula dari Perancis telah menyedari masalah ini dan telah pun bertapak di Perancis dan Belanda sebagai pembekal e-basikal yang telah diperbaharui. Upway membeli e-basikal terpakai daripada individu persendirian, syarikat, penyedia perkhidmatan sewa dan lain-lain, melakukan semua pemeriksaan yang diperlukan pada komponen penting sebelum menawarkannya untuk dijual dalam talian dengan jaminan tambahan setahun.

Seperti biasa, apabila ia datang kepada produk yang diperbaharui, ini cenderung untuk dijual pada harga diskaun yang ketara berbanding dengan harga runcit yang disyorkan.

Pasukan upway

Pengurus bengkel Dario König dan pengasas bersama Stéphane Ficaja. / © NextPit

Berbanding dengan membeli e-basikal baharu, ini bukan sahaja lebih murah tetapi anda juga mengetepikan laluan penghantaran rentas benua dan, dalam banyak kes, pembuatan bateri baharu. Bagaimanakah harga basikal yang diperbaharui berbanding dengan MSRP? Saya memutuskan untuk membuat beberapa kajian tentang model terpilih untuk mengetahui sendiri. Dengan berbuat demikian, saya berdasarkan MSRP pada harga dalam talian dan bukannya bergantung pada maklumat yang disediakan oleh Upway sendiri.

Perbandingan harga basikal upway yang telah diperbaharui

Model Harga yang diperbaharui MSRP Simpanan
Cube Nuraroad Hybird C:62 E-basikal jalan raya €3,499.00 €4,499.00 33 %
Misai Jumaat 28:7 E-basikal jalan raya €3,399.00 €5,599.00 40%
Lapierre E-Explorer 6.5 €2,249.00 €3,199.00 49 %
KTM Macina Lycan 27.1 €2,749.00 €5,299.00 49 %
Babboe Pro Cargo €2,549.00 €3,149.00 20%
Kargo Hibrid Kiub €4,799.00 €5,199.00 8%
Winora Sinus 9 €2,299.00 €3,599.00 46 %
Fischer Viator 4.0i €1,399.00 €2,499.00 45 %

Berapa kilometer basikal masing-masing telah mencatat masa yang sangat berbeza di Upway. Anda harus memberi perhatian kepada perkara ini apabila membeli jika anda ingin membeli basikal yang mempunyai perbatuan paling rendah, sama seperti kereta. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, agak menarik untuk melihat berapa banyak penurunan harga memandangkan jarak tempuh kurang daripada 50 kilometer.

  • Berkaitan: Hanya untuk membandingkan: Beginilah cara telefon pintar “diperbaharui” berfungsi

Kelebihan lain ialah bagaimana kemampanan e-basikal dikatakan jauh lebih tinggi daripada basikal baharu menurut Upway. Dari segi kualiti, e-basikal itu sama sekali tidak kalah dengan yang baharu, selain daripada sedikit calar dan kecacatan kosmetik lain. Tetapi bagaimana model perniagaan berfungsi?

Untuk mengetahuinya, saya melawat Upway beberapa minggu lalu di lokasi baharunya di Berlin. Pengurus bengkel Dario König dan pengasas bersama Stéphane Ficaja memulakan saya ke dalam seni pengubahsuaian e-basikal. Memandangkan kamera saya juga berminat, anda boleh menonton tera saya dalam video. Saya harap anda menikmati gurauan di sebalik tabir.

Apakah pendapat anda tentang idea membeli e-basikal yang telah diperbaharui? Adakah anda cukup berani untuk mengambil risiko atau adakah ia semestinya baru untuk anda?