EcoFlow Delta Pro Ultra: Sandaran Bateri Suria Serbaguna untuk Rumah

10
wira ultra ecoflow delta pro
© EcoFlow

Pada CES 2024, EcoFlow melancarkan stesen janakuasa baharu yang boleh dikonfigurasikan sebagai sistem storan tenaga rumah modular. Dalam konfigurasi minimumnya, Delta Pro Ultra menawarkan kapasiti 6 kWj dan kuasa output 7,200 W. Menggunakan Panel Rumah Pintar 2 baharu, anda boleh menyepadukan tiga stesen janakuasa ini ke dalam grid elektrik rumah anda, memberikan anda sehingga tiga kali ganda kuasa dan kapasiti sehingga 90 kWj. Ketahui mekanisme perlindungan pintar yang ditawarkan oleh sistem dan berapa kosnya!

EcoFlow Delta Pro Ultra itu sendiri pada mulanya “hanya” penyongsang bateri. Kotak 69 x 48 x 21 cm tidak mengandungi sebarang kapasiti bateri, tetapi bergantung pada bateri bersambung tambahan. Modul bateri individu ini mempunyai saiz yang serupa dengan penyongsang dan setiap satu mempunyai kapasiti 6,144 Wj.

Anda boleh menyambung sehingga maksimum lima bateri bagi setiap penyongsang, memberikan anda 30 kWj yang stabil. EcoFlow bergantung pada lithium iron phosphate (LFP) untuk teknologi baterinya. Selepas 3,500 kitaran pengecasan, sel masih harus menawarkan 80% daripada kapasiti awalnya.

EcoFlow Delta Pro Ultra: Kapasiti sehingga 30 kWj

Kembali ke modul penyongsang Delta Pro Ultra. Ini menukarkan arus terus daripada bateri kepada arus ulang alik. Anda mempunyai enam soket 240 V yang tersedia di sini, memberikan jumlah kuasa keluaran yang mungkin sebanyak 7,200 W. Walau bagaimanapun, kuasa output setiap soket, sudah tentu, terhad kepada 3,600 W.

Terdapat juga dua output USB-C dan dua USB-A serta output 12 V DC. Walau bagaimanapun, yang lebih menarik ialah sambungan proprietari yang boleh anda gunakan untuk menyambungkan Delta Pro Ultra ke Panel Rumah Pintar 2. Kami akan kembali kepada perkara itu sebentar lagi.

Delta Pro Ultra juga menawarkan pelbagai input untuk mengecas bateri. Kedua-dua input MPPT, yang menawarkan julat voltan berbeza, menarik minat pemilik sistem berkuasa solar. Input MPPT pertama direka untuk voltan tinggi dan menerima maksimum 15 A pada 80 hingga 450 V.

Ini menghasilkan kuasa solar 4,500 W. Input MPPT kedua sudah aktif pada 30 V dan boleh menerima maksimum 150 V. Dengan 15 A, maksimum 1,600 W adalah mungkin. Oleh itu penyongsang menawarkan fleksibiliti yang luas untuk sistem PV kecil dan besar.

Sudah tentu, anda juga boleh mengecas Delta Pro Ultra melalui grid kuasa. Jika anda mempunyai tarif elektrik dinamik dengan harga berubah-ubah, anda boleh mengecaj sistem storan apabila harga rendah untuk memanfaatkan sepenuhnya situasi tersebut. Kami akan mengetahui sama ada EcoFlow menawarkan pilihan automatik di sini, seperti melalui API Tibber! Dalam keadaan kecemasan, anda juga boleh mengecas stesen janakuasa menggunakan penjana gas.

EcoFlow Delta Pro Ultra ialah peranti yang sangat fleksibel dengan reka bentuk modularnya.

EcoFlow Delta Pro Ultra mempunyai reka bentuk modular dan oleh itu sangat fleksibel. / © EcoFlow

Apakah yang boleh dilakukan oleh Panel Rumah Pintar EcoFlow 2?

Panel Rumah Pintar 2 berfungsi sebagai jambatan antara sistem storan tenaga dan rangkaian rumah anda. Anda menyambungkan Delta Pro Ultra terus ke kotak kuasa anda melalui peranti dan boleh menyalurkan tenaga yang disimpan dalam Delta Pro Ultra ke dalam isi rumah anda.

Anda boleh menyambungkan sejumlah tiga Delta Pro Ultra kepada satu Panel Rumah Pintar 2. Jika anda ingin memaksimumkan penggunaan unit storan kuasa, ini akan menghasilkan tiga kali ganda kuasa output 7,200 W, iaitu 21.6 kW! Anda boleh membahagikan kuasa kepada dua belas litar beban melalui panel.

Sudah tentu, ini juga terpakai kepada kapasiti maksimum yang mungkin. Sistem dengan Delta Pro Ultra menyokong sejumlah 15 modul bateri dengan 6,144 Wj setiap satu, iaitu 92 kWj.

Sudah tentu, anda juga boleh bermula dari kecil dengan hanya satu penyongsang dan satu bateri sebelum mengembangkan sistem secara beransur-ansur. Kami akan mengetahui ASAP sama ada anda boleh membekalkan ketiga-tiga fasa dengan kuasa melalui Panel Rumah Pintar 2 dengan hanya satu Delta Pro Ultra atau sama ada tiga penyongsang diperlukan.

EcoFlow Delta Pro Ultra boleh dipasang secara diam-diam untuk dijauhkan daripada mata yang mengintip.

Anda boleh menggunakan Panel Rumah Pintar 2 (di atas) untuk menyepadukan EcoFlow Delta Pro Ultra ke dalam rangkaian rumah anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin akan menyembunyikan sistem di dalam bilik utiliti daripada memasangnya di ruang tamu. / © EcoFlow

Memperbaiki semula EcoFlow Delta Pro Max sebagai sistem storan PV

Jika anda kini memiliki bukan hanya satu, tetapi dua atau tiga Delta Pro Max di rumah anda, anda juga boleh menggabungkan input solar dan mempunyai dua, empat atau enam rentetan. Kuasa input PV maksimum yang mungkin bagi setiap Delta Pro Max ialah 6,100 W.

Menurut EcoFlow, Panel Rumah Pintar seharusnya mudah untuk disepadukan ke dalam rangkaian rumah di mana mana-mana juruelektrik boleh menjalankan kerja ini tanpa sebarang latihan EcoFlow khas. Ini sepatutnya menjadikan Delta Pro Ultra ideal sebagai sistem storan PV untuk pemasangan semula yang tidak rumit. Penyongsang yang sedia ada kemudiannya boleh bersara (atau dijual di eBay).

Kedua-dua Delta Pro Ultra berkomunikasi dengan rumah pintar anda melalui WLAN dan Bluetooth, manakala Panel Rumah Pintar 2 juga menawarkan sambungan Ethernet untuk sambungan yang lebih dipercayai. Dengan Panel Rumah Pintar 2, EcoFlow Delta Pro Ultra juga berfungsi sebagai bekalan kuasa sandaran tanpa gangguan.

Menurut EcoFlow, kotak itu menukar seluruh isi rumah anda daripada operasi utama kepada operasi bateri dengan kelewatan maksimum 20 ms. Anda juga boleh menyambungkan peranti yang sangat penting terus ke Delta Pro Ultra mengikut pengilang, dengan masa penukaran 0 ms.

Akhirnya, fungsi keselamatan yang dipanggil “Storm Guard” juga merupakan ciri yang menarik. Di sini, Delta Pro Ultra mendapatkan semula data cuaca semasa daripada Weatherbit dan menyediakan dirinya untuk menghampiri ribut. Khususnya, sistem storan tidak meninggalkan sebarang ruang dalam modul bateri untuk tenaga suria, tetapi mengisinya sehingga maksimum untuk mempunyai tenaga tersimpan sebanyak mungkin sekiranya berlaku pemadaman.

  • Juga menarik: Kajian Ecoflow Delta 2 Max

EcoFlow Delta Pro Ultra: Bilakah ia akan tiba?

EcoFlow Delta Pro Ultra pada mulanya akan dilancarkan di pasaran AS dan Jepun, dengan sistem storan rumah juga tiba di Eropah akhir tahun ini. Di Amerika Syarikat, Delta Pro Ultra dengan bateri berharga $5,799 semasa pelancaran, manakala Smart Home Panel 2 berharga $1,599. Sehingga 9 Februari, anda boleh mengambil satu berkas dengan harga $7,199.

  • Baca ulasan kami: Ulasan Bluetti AC500+B300s