Ecovacs melancarkan mesin pemotong rumput robotik Goat G1 yang bergantung pada kamera dan GPS

183
Mesin pemotong rumput robotik Ecovacs Goat G1
© Ecovacs

Ecovacs terus memanfaatkan kepakarannya dalam pembersih vakum robot dengan mengumumkan mesin pemotong rumput robotik Goat G1 dilengkapi dengan dwi kamera dan banyak penderia. Ecovacs Goat G1 tidak akan tersedia sehingga awal 2023 untuk harga yang tidak diketahui, tetapi kini ia membuat pemotongan sebagai salah satu mesin pemotong rumput robot tercanggih yang diperkenalkan.

TL;DR

  • Mesin pemotong robotik Goat G1 Ecovacs yang baharu menggunakan kamera 360 darjah dan banyak penderia.
  • Goat G1 mempunyai kedudukan GPS dan sehingga 600 meter persegi kawasan pemotongan dalam sehari.
  • Ecovacs berkata Goat G1 akan dikeluarkan awal tahun depan dengan harga yang tidak diketahui.

Jenama robot China itu melengkapkan Goat G1 dengan kamera 360 darjah yang diletakkan di atas dan kamera mata ikan 150 darjah menghadap ke hadapan. Sepasang ikan kakapnya boleh mengimbas persekitaran sehingga 100 meter dengan kadar tangkapan 25 fps. Terdapat juga penderia yang digunakan dalam pemetaan 3D dan pengelakan halangan, yang sama digunakan pada vakum robot syarikat.

  • Jangan ketinggalan: Mesin pemotong rumput robot terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Oleh kerana ciri pengawasan Ecovac Goat G1, syarikat itu menggandakan perkara keselamatan dan privasi. Ia menyatakan bahawa data yang dikumpul disimpan mengikut pensijilan TÜV Rheinland.

Mesin pemotong rumput robot Ecovacs Goat G1

Mesin pemotong robotik Goat G1 baharu Ecovacs adalah kalis air IPX6 / © Ecovacs

Roda besar Ecovacs Goat G1 dan sambungan wayarles

Pemotong robotik Kambing G1 Ecovacs disepadukan dengan pembawa UWB (jalur ultra lebar) untuk meningkatkan penghantaran isyarat walaupun ketika ia sedang menavigasi di kawasan yang mempunyai ketumpatan tinggi pokok dan dinding. Penyetempatan GPS digunakan untuk kedudukan yang tepat di samping navigasi inersia. Ia juga menyokong tetapan sempadan wayarles. Pengguna boleh menyesuaikan kawasan menggunakan aplikasi mudah alih Ecovacs.

Mesin pemotong rumput robot Ecovacs Goat G1

Ecovacs Goat G1 menggunakan penyetempatan UWB dan GPS semasa menavigasi / © Ecovacs

Berkenaan dengan fungsi pemotongan, mesin pemotong rumput robotik mempunyai lebar pemotongan 22 cm dan ketinggian pemotongan boleh laras 3-6cm. Tambahan pula, ia didatangkan dengan roda semua rupa bumi 22 cm yang boleh menyokong tempat mendaki cerun dengan kecondongan 45 peratus. Bateri Goat G1 dinilai pada 5.2 Ah. Ecovacs berkata robot GOAT G1 ​​boleh memangkas kawasan seluas 600 meter persegi dalam sehari.

Berapakah harga Ecovacs Goat G1 dan bilakah ia akan dikeluarkan

Walaupun harganya belum didedahkan, Ecovacs menyasarkan Goat G1 untuk keluaran Mac 2023. Mereka menambah bahawa mesin pemotong rumput robot Kambing G1 akan tersedia pertama di China dan Eropah. Malangnya, mereka tidak mendedahkan sebarang petunjuk tentang ketersediaan AS. Pada masa yang sama, Toro Kanada melancarkan mesin pemotong robot pada garis masa yang sama.

Apakah pendapat anda tentang pembersih rumah pintar yang mendapat lebih banyak kamera? Adakah anda fikir syarikat mempunyai langkah yang mencukupi untuk mengelakkan pelanggaran keselamatan dan privasi? Kami ingin mendengar pandangan anda tentang perkara ini di bahagian komen.

Sumber:
Evovacs, PRNewsWire