Emoji Messenger & Kesan Perkataan – Panduan

35

Jika anda ingin meningkatkan komunikasi Mesej anda dan menjadikannya lebih dinamik dan menyeronokkan, Messenger mempunyai ciri hebat yang dipanggil Word Effects. Dengan Word Effects, apabila anda menaip sebarang perkataan atau frasa tertentu dalam mesej sembang, animasi dengan emoji muncul. Emoji menandakan apa sahaja perkataan atau frasa yang disebut atau bermakna.

Emoji Messenger & Kesan Perkataan - Panduan

Artikel ini akan menerangkan cara anda boleh mencipta atau memadam Kesan Word dan cara ia berfungsi.

Menambah Kesan Perkataan dalam Sembang Pengutus Mesej

Tiada cara untuk menambah Word Effects (kesan emoji) pada semua sembang yang anda hantar dalam Messenger pada masa yang sama. Untuk menggunakan kesan ini, anda perlu menambahkan ini pada menu maklumat kenalan tertentu. Anda boleh melakukan ini pada apl Messenger untuk kedua-dua Android dan iPhone. Sila ambil perhatian bahawa anda tidak boleh melakukannya pada versi tapak web Messenger.

Berikut ialah cara untuk mencipta Kesan Word yang menyeronokkan untuk sembang kenalan anda dalam Messenger:

 1. Pada peranti anda, lancarkan apl Messenger.
 2. Pilih perbualan yang anda ingin tambahkan Word Effects.
 3. Pilih nama rakan anda.
 4. Buka “Kesan Word.”
 5. Di bahagian bawah Word Effects, masukkan frasa atau perkataan.
 6. Ketik pada ikon “Emoji” di sebelah frasa atau perkataan, kemudian pilih emoji yang anda ingin gunakan sebagai kesan. Ketik pada “Hantar” untuk menambahkannya.
 7. Semua kesan yang anda cipta akan dilihat di bahagian atas dan anda boleh menambah seberapa banyak frasa dan perkataan yang anda mahu.

Semua kesan yang anda buat akan dilihat dalam halaman Word Effects anda. Anda boleh mencipta dan menyimpan sehingga 50 frasa atau kesan perkataan.

Tambah Kesan Kata dalam Kumpulan Pengutus

Anda tidak terhad untuk menggunakan Word Effects semata-mata dalam sembang Messenger individu. Anda juga boleh menikmatinya dalam sembang kumpulan Messenger anda.

Begini cara anda boleh menggunakan Word Effects dalam sembang kumpulan Messenger:

 1. Buka kumpulan yang anda ingin cuba Word Effects dalam apl Messenger anda.
 2. Pilih “Kesan Perkataan.”
 3. Taip frasa atau perkataan yang anda ingin tambahkan kesan emoji dan pilih kesan daripada menu.
 4. Semua peserta sembang akan dapat melihat perkataan usaha yang telah anda buat.
 5. Masukkan frasa atau perkataan anda dan lihat kesan langsung.

Mengalih keluar Kesan Word dalam Messenger

Semua kesan perkataan dan frasa yang anda cipta kekal disimpan dalam sembang anda dan tidak akan tamat tempoh. Sekiranya anda bosan dengan beberapa dan ingin memadamkannya, berikut ialah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka perbualan sembang tempat anda menyimpan Kesan Word yang anda ingin alih keluar.
 2. Ketik pada butang “I”.
 3. Buka “Menu” untuk “Kesan Word.”
 4. Lakukan tekan kekunci lama pada kesan, kemudian pilih “Alih keluar.”

Gunakan Banyak Kesan Perkataan Pada Masa yang Sama dalam Messenger

Anda boleh mempunyai beberapa kesan perkataan pada masa yang sama. Jika anda ingin menggunakan kesan untuk dua frasa berbeza pada masa yang sama, contohnya, ‘Terima kasih’ dan ‘Jaga diri’, cuma taipkan frasa ini ke dalam satu mesej dan hantarkannya. Semua Kesan Word yang disimpan untuk frasa tersebut akan bernyawa serentak.

Sebab Kesan Word Tidak Berfungsi pada Messenger

Anda mungkin telah cuba menambah Word Effect, tetapi ia tidak berfungsi. Terdapat beberapa sebab mengapa Word Effects mungkin tidak berfungsi dalam sembang yang dipilih, atau secara umum.

1. Frasa atau perkataan tertentu telah dihantar daripada web

Ciri Word Effects tidak tersedia di web, (Messenger.com) atau peti masuk halaman tapak web Facebook. Anda hanya boleh menggunakan ciri ini dalam apl Messenger pada Android atau iPad/iPhone. Anda boleh menaip frasa atau perkataan pencetus, tetapi jika ia berada di web dan bukan apl, Word Effect tidak akan diaktifkan.

2. Anda telah disekat

Jika anda telah disekat, anda tidak akan dapat mengakses sebarang tetapan Word Effect atau mencipta sebarang frasa atau perkataan baharu.

3. Pengguna lain mungkin telah mengalih keluar frasa atau kesan perkataan yang anda buat

Kedua-dua pengguna Messenger dalam sembang boleh mengalih keluar atau menambah Kesan Word. Jika pengguna sembang lain memadamkan kesan daripada senarai, apabila anda menaip frasa, anda akan melihat ia tidak bersemangat dan tidak mempunyai kesan animasi apabila dihantar.

4. Anda membuat kesilapan ejaan atau kesilapan menaip dalam frasa atau perkataan

Jika anda telah menaip frasa atau perkataan tetapi ia tidak berani dan tiada animasi dicetuskan semasa dihantar, pastikan anda tidak tersilap mengeja apa-apa atau tiada kesilapan menaip.

5. Anda mungkin telah menggunakan had 50 perkataan

Anda terhad kepada 50 perkataan dalam sembang Messenger untuk Word Effects. Jika anda telah mencapai had ini dan anda cuba menambah perkataan baharu, ia tidak akan berjaya.

6. Gangguan, pepijat atau sambungan internet yang lemah

Anda mungkin cuba mencipta Word Effect dalam Messenger dan ia tidak berfungsi. Atau, anda cuba menggunakan kesan dan tiada animasi apabila frasa atau perkataan dihantar. Ini mungkin disebabkan oleh gangguan atau pepijat dalam apl Messenger anda yang menghalang anda daripada menggunakan ciri Kesan Word.

Berikut ialah beberapa cara mudah untuk menyelesaikan masalah ini dan mula menggunakan ciri Word Effect dengan mudah:

 • Cuba kemas kini apl Messenger
 • Nyahpasang dan pasang semula apl Messenger
 • Kosongkan cache anda
 • Jika anda disambungkan kepada perkhidmatan internet yang cerdik, cuba tukar kepada data
 • Mulakan semula peranti anda
 • Log keluar daripada Messenger dan log masuk

Kesan Sembang Messenger Funky

Sambungkan mana-mana frasa atau perkataan dengan animasi emoji yang hebat menggunakan Ciri Kesan Word pada Facebook Messenger. Setiap kali mana-mana frasa atau perkataan ini digunakan dalam urutan sembang Messenger, animasi akan dimainkan dan menunjukkan emoji yang anda inginkan terapung dalam skrin sembang. Menambah atau mengalih keluar kesan animasi emoji hebat ini pada sembang Messenger anda ialah proses yang mudah.

Jika anda mendapati bahawa ciri Word Effects tidak berfungsi lagi, terdapat banyak cara untuk membetulkannya, termasuk: mengemas kini apl Messenger anda, mengosongkan cache apl, menyahpasang dan memasang semula apl, log keluar dan masuk, menukar sambungan internet anda atau memulakan semula peranti anda.

Adakah anda menggunakan Kesan Word Messenger? Apakah kesan emoji kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.