Eye on the Metaverse: Syarikat TikTok melancarkan gogal Realiti Maya baharu

115
Pelancaran set kepala Pico 4 VR
© Pico

Anak syarikat ByteDance, Pico, sedang mengembangkan tawaran Realiti Campuran (MR) hari ini. Syarikat itu baru sahaja mengumumkan Pico 4 baharu, set kepala VR semua-dalam-satu yang paling ringan setakat ini. Boleh pakai daripada syarikat induk TikTok disertakan dengan pengawal baharu dan kandungan VR.


TL;DR

  • Pico 4 diumumkan sebagai alat dengar VR paling ringan syarikat.
  • Ia dikuasakan oleh Snapdragon XR2 dan menampilkan paparan LCD 4K+.
  • Pico 4 berharga €429 (sekitar $425) di Eropah dan dihantar pada bulan Oktober.

Pico 4 mendapat set kepala yang direka semula sepenuhnya berbanding Pico Neo Link 3. Bahagian hadapannya menyerupai gogal ski futuristik dengan set kamera dan penderia yang boleh dilihat. Bercakap tentang kamera, anda mempunyai empat ikan mata ikan dan penderia RGB utama 16MP. Menurut syarikat itu, Pico 4 adalah peranti VR paling ringan yang mereka buat, kerana ia hanya seberat 295 gram tanpa tali.

  • Jangan ketinggalan: Harga set kepala Meta’s Quest Pro VR telah didedahkan

Di belakang kaca hadapan kami mempunyai paparan LCD dwi 4K+ dengan kadar penyegaran 72/90Hz bersamaan dan 1200 ppi setiap mata. Ini disertakan dengan kanta pancake yang menawarkan bidang pandangan 105 darjah. Selain itu, paparan mendapat pensijilan TÜV Rheinland Low Blue Light seperti kebanyakan set kepala VR yang telah dilancarkan tahun ini.

Pengawal Pico 4 VR

Pico 4 VR dilengkapi dengan pengawal serba baharu / © Pico

Sistem pengendalian dan chipset Pico 4

Pico 4 berjalan pada OS Pico berdasarkan Android dan dikuasakan oleh cipset Snapdragon XR2 okta-teras dengan grafik Adreno 650, 8 GB RAM dan storan sehingga 256 GB. Peranti ini mempunyai bateri 5,300 mAh yang dipasang di belakang yang bertindak sebagai pengimbang. Jumlah jus ini bertahan 3 jam antara caj. Pico tidak menyatakan kelajuan pengecasan sebenar, tetapi syarikat itu cukup murah hati untuk memasukkan Caj Pantas 3.0.

Pengawal Pico 4

Pengawal Pico 4 menampilkan penderia inframerah dan reka bentuk arka berputar / © Pico

Diperkenalkan di sepanjang Pico 4 ialah sepasang pengawal yang menampilkan reka bentuk lajur arka berputar. Setiap menyokong 6DoF (darjah-kebebasan) dan dibekalkan oleh bateri AA. Ini juga mempunyai motor Hypersense untuk output haptik di atas penderia inframerah untuk kesedaran spatial dan pengesanan pukulan. Akhir sekali, Pico merancang untuk menghantar Pico Worlds dengan interaksi yang realistik dan lebih banyak kandungan pada tahun 2023.

Ketersediaan dan harga Pico 4 VR

Pico 4 datang dengan semua loceng dan wisel yang anda boleh bayangkan daripada peranti VR yang berkebolehan pada tahun 2022. Tetapi yang paling menonjol ialah harga set kepala. Ia bermula pada €429 di Eropah atau £379 di UK dan tersedia untuk prapesanan pada 23 September. Set kepala ini dirancang untuk dikeluarkan ke pasaran lain seperti Jepun, Korea Selatan, Singapura, Malaysia kemudian.