Facebook Marketplace tidak berfungsi pada iPhone? 9 Cara untuk memperbaikinya!

92
Bagaimana untuk membetulkan Facebook Marketplace tidak berfungsi pada iPhone

Facebook Marketplace boleh menjadi sumber pendapatan dan tempat untuk membeli barangan berkualiti pada harga berpatutan jika anda boleh bergerak dengan lancar. Walau bagaimanapun, beberapa kecacatan di sana sini boleh menghalang anda daripada mengakses ciri tersebut. Saya faham kekecewaan anda, kerana saya pernah ke sana. Begini cara anda boleh menyelesaikan masalah ini dan membetulkan Facebook Marketplace tidak berfungsi pada iPhone atau iPad.

1. Semak sama ada anda layak menggunakan Facebook Marketplace

Menurut Facebook, Marketplace belum lagi tersedia di beberapa wilayah. Jadi anda mungkin tidak dapat mengaksesnya jika anda termasuk dalam salah satu wilayah dengan akses terhad.

Facebook Marketplace tidak berfungsi

Anda mungkin ingin melihat sama ada wilayah anda boleh mengakses Facebook Marketplace dari Pusat Bantuan Perniagaan Meta. Selain itu, ambil perhatian bahawa Marketplace hanya tersedia kepada pengguna yang berumur 18 tahun ke atas.

2. Kemas kini apl Facebook

Komponen Marketplace apl Facebook anda mungkin rosak semasa pemasangan atau disebabkan oleh sebab asas dalam apl yang lain.

Walaupun tiada sebab khusus untuk mewajarkan mengapa mengemas kini apl Facebook anda membetulkan isu pasaran, ia berfungsi dalam kebanyakan keadaan. Selain itu, anda mungkin menggunakan apl Facebook lapuk yang tidak memenuhi spesifikasi versi iOS anda.

Syukurlah, mengemas kini apl Facebook adalah serupa dengan mengemas kini mana-mana apl pada iPhone anda.

3. Nyahpasang dan pasang semula Facebook

Kadangkala, jika mengemas kini apl Facebook anda tidak berfungsi, menyahpasang dan memasang semula mungkin berjaya. Mengalih keluar apl Facebook memadamkan data berkaitan pada storan setempat iPhone anda.

Selain itu, menyahpasang apl Facebook ialah cara terbaik untuk mengosongkan cache Facebook pada iPhone. Walaupun cache Facebook membantu mempercepatkan aplikasi, ia mungkin menyumbat RAM telefon anda atau menyebabkan komponen apl gagal jika ia diisi. Cache ialah memori sementara yang membantu anda memulihkan keadaan aplikasi sebelumnya. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan apl gagal jika ia dimuatkan dengan tidak betul.

Memasang semula apl memberikannya permulaan yang baharu. Untuk memasang semula apl Facebook:

 1. Pergi ke App Store pada iPhone anda.
 2. Cari Facebook melalui ikon carian.
 3. Pilih Facebook apabila anda melihatnya → ketik pasang untuk memasang semula Facebook.

  Pasang semula apl Facebook pada iPhone

Setelah dipasang semula, lancarkan apl Facebook dan cuba akses semula Facebook Marketplace untuk melihat sama ada ia berfungsi.

4. Lumpuhkan VPN dan proksi

VPN dan rangkaian Proksi menukar lokasi anda. Ini mungkin menghalang Facebook Marketplace daripada berfungsi, kerana Facebook mengehadkan sesetengah wilayah daripada mengakses Marketplacenya.

Pastikan anda mematikan semua VPN aktif pada iPhone atau iPad anda dan mematikan semua rangkaian proksi. Tutup dan lancarkan semula apl Facebook. Kemudian buka Marketplace untuk melihat sama ada ia berfungsi.

5. Mulakan semula iPhone anda

Jika helah sebelumnya gagal, memulakan semula iPhone anda menyegarkan semua apl dan memulakan sambungan rangkaian peranti anda. Ini boleh membantu memulihkan Pasaran Facebook sama sekali.

6. Log keluar dan log masuk semula

Apl Facebook kadangkala secara naif menyekat akaun anda daripada mengakses Marketplace. Walaupun pepijat ini di luar kawalan anda sebagai pengguna, log keluar dan kembali ke apl Facebook mungkin membetulkannya.

Untuk log keluar daripada apl Facebook anda pada iPhone, ketik ikon profil anda di bahagian bawah sebelah kanan apl → ketik Log keluar. Anda juga mungkin mahu menutup apl Facebook pada ketika ini.

Log keluar Facebook pada iPhone

Ketik apl Facebook daripada pustaka apl anda untuk melancarkannya semula. Kemudian log masuk semula dan cuba gunakan Facebook Marketplace untuk melihat sama ada ia berfungsi.

7. Cuba akses Facebook melalui pelayar

Jika semuanya gagal, cuba akses akaun Facebook anda melalui pelayar web kegemaran anda pada iPhone anda. Ketik bar menu di bahagian atas sebelah kanan. Kemudian pergi ke Marketplace untuk melihat sama ada ia berfungsi. Jika ia berlaku, maka akaun anda bersih. Anda boleh cuba menyahpasang dan memasang semula Facebook beberapa kali lagi agar ia berfungsi.

8. Pastikan Facebook tidak membatalkan akses Marketplace anda

Facebook memberi amaran bahawa ia memegang hak untuk mengalih keluar akses anda kepada Marketplace jika anda menggunakannya bertentangan dengan dasar perdagangan atau standard komunitinya. Semak Dasar Perdagangan Facebook untuk melihat sama ada anda telah melanggar mana-mana dasarnya.

Jika anda tidak menemui ikon Marketplace dalam apl Facebook anda, cuba aksesnya melalui Pautan Facebook Marketplace. Jika ia menyatakan Facebook telah membatalkan akses anda, anda boleh cuba mengalih keluar sekatan jika anda rasa anda telah ditipu:

 1. Ketik ikon menu di bahagian bawah sebelah kanan apl Facebook.
 2. Pergi ke Marketplace. Kemudian ketik Minta semakan untuk meminta akses kepada Marketplace. Facebook mungkin mempertimbangkan rayuan anda jika ia sah.

Sentiasa ingat untuk menyemak anda Peti Masuk Sokongan Facebook untuk kemas kini tentang permintaan anda.

Untuk mengakses Peti Masuk Sokongan anda melalui apl iOS, klik ikon menu di bahagian bawah sebelah kanan. Tatal ke bawah dan ketik Peti Masuk Sokongan.

9. Hubungi sokongan Facebook

Menghubungi sokongan Facebook membantu mempercepatkan penyelesaian masalah dan anda mungkin mendapat akses lancar ke Marketplace tidak lama lagi. Sokongan Facebook boleh memberitahu sama ada ketidakupayaan anda untuk mengakses Marketplace disebabkan oleh wilayah anda, akses yang dibatalkan atau pepijat berkaitan akaun. Dan mereka boleh membantu anda membetulkan isu itu dari pihak mereka.

Untuk menghubungi Sokongan Facebook:

 1. Ketik ikon menu di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Bantuan & Sokongan → pilih Laporkan masalah.

  Ketik Manu, Bantuan dan sokongan serta laporkan masalah dalam apl Facebook

 3. Seterusnya, pilih Teruskan untuk melaporkan.
 4. Ketik Sertakan dalam Laporan untuk memasukkan log lengkap masalah.
 5. Pilih Marketplace.
 6. Taipkan mesej laporan anda dalam medan kosong.
  Pilihan: Ketik Ambil Tangkapan Skrin. Berhijrah ke menu Marketplace. Kemudian ketik Ambil tangkapan skrin untuk menyerahkannya bersama laporan.
 7. Akhir sekali, ketik Hantar di bahagian atas sebelah kanan untuk menyerahkan laporan anda.

  Ketik pada Teruskan melaporkan, sertakan dalam laporan, taip masalah dan ketik hantar dalam apl Facebook

Log keluar!

Itu sahaja! Salah satu penyelesaian yang dicadangkan berfungsi jika anda tidak boleh mengakses Facebook Marketplace. Walau bagaimanapun, satu penutup tidak sesuai untuk semua. Jika anda telah mencuba penyelesaian yang tidak berkesan, beralih kepada penyelesaian yang lain. Atau anda mungkin mahu mencuba beberapa pembetulan serentak.

Beritahu saya perkara yang sesuai untuk anda di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menyembunyikan suka di Facebook pada tahun 2023
 • Bagaimana untuk menyesuaikan suapan Facebook anda pada iPhone dan iPad
 • Cara menambah muzik pada profil dan cerita Facebook anda pada iPhone dan Android