Facebook memperkenalkan foto 3D baharu: berikut cara melakukannya

121
Ikon Facebook AndroidPIT
© NextPit

Facebook telah mengumumkan ketibaan foto 3D di portal realiti mayanya. Boleh dilihat pada apl, PC dan cermin mata VR seperti Oculus Go, foto 3D boleh diambil terus daripada telefon pintar anda menggunakan foto yang diambil dalam mod potret. Hasilnya sangat menakjubkan!

  • Bagaimana untuk log keluar dari Facebook Messenger
  • Bagaimana untuk melihat aplikasi menjejaki anda di Facebook dan menghentikannya

Teknologi baharu yang dipersembahkan oleh Facebook 360 akan membolehkan anda berkongsi dengan rakan dan kenalan jenis imej 3D baharu. Imej, yang dibuat daripada tangkapan yang diambil dalam mod potret, mengekalkan pemisahan yang jelas antara subjek di latar depan, tingkat dua dan latar belakang. Apabila suapan mengalir atau telefon pintar dicondongkan, imej ini menunjukkan kesan yang dipanggil paralaks untuk memberikan siaran lebih mendalam.

Cara membuat foto 3D di Facebook

Untuk menyiarkan foto 3D pada rangkaian sosial yang terkenal, ikuti langkah mudah ini:

  1. Ambil gambar dalam mod potret dengan telefon pintar anda yang serasi.
  2. Buat siaran baharu di Facebook.
  3. Dalam senarai fungsi yang terdapat aktiviti, pelekat, GIF, daftar masuk (dan banyak lagi) mulai hari ini anda akan menemui item Foto 3D.
  4. Pilih foto, pilih butang Kongsi dan Facebook akan menguruskan selebihnya!

Foto 3D boleh dilihat serta-merta oleh semua orang melalui telefon pintar, penyemak imbas desktop atau penonton Oculus VR manakala keupayaan untuk mencipta foto 3D sedang dilancarkan secara beransur-ansur. Jika anda belum mempunyai pilihan yang sesuai, jangan risau, tidak lama lagi ciri baharu akan datang kepada anda!

Lihat sebagai contoh pada imej cantik ini yang diambil oleh pemaju Leonardo Pirro yang telah menerima fungsi tersebut dan membenarkan kami berkongsi gambarnya. Gambar ini, sebagai contoh, diambil dengan iPhone X, tanda bahawa peranti iOS boleh menjadi yang pertama menerima fungsi tersebut.

Apakah pendapat anda tentang fungsi Facebook baharu? Adakah anda sudah menerimanya? Kongsi gambar 3D terbaik anda dalam ulasan!

Sumber:
Facebook 360