Fast Pair boleh memudahkan pemindahan data pada telefon Galaxy dan Android baharu

86
kamera nextpit google pixel 7 pro
© NextPit

Google terus memanfaatkan ciri Fast Pairnya. Malah dilaporkan bahawa mereka akan mengembangkannya melangkaui peranti boleh pakai untuk memasukkan aksesori seperti stylus dan teg pintar berjenama Pixel pertama yang dikhabarkan. Google tidak lama lagi boleh menambah sokongan Fast Pair untuk telefon pintar, yang boleh muncul pertama kali pada Samsung Galaxy S23.

Fast Pair ialah alat Android tersuai yang memanfaatkan sambungan Bluetooth LE (Tenaga Rendah). Selain daripada menyelaraskan persediaan atau berpasangan antara peranti, ia juga membolehkan makluman pintar dan penjejakan lokasi. Bukti baharu yang tidak ditemui daripada aplikasi yang dikompilasi menunjukkan bahawa ia juga boleh sampai pada telefon dan mungkin pada tablet juga.

  • Bagaimana untuk memindahkan data dari telefon pintar lama ke telefon pintar baharu anda

Sambungan Fast Pair pada Samsung Galaxy dan Google Pixel

Berdasarkan penemuan yang dikongsi oleh 9to5Google, kesan kod menerangkan arahan asas untuk menyediakan Samsung Galaxy S23 Ultra diikuti dengan gesaan yang mana anda perlu mengimbas kod QR yang dipaparkan pada peranti serba baharu itu. Walaupun tiada talian tambahan diberikan, ini mungkin menunjukkan keserasian Fast Pair dengan telefon pintar Android yang disertakan dengan Bluetooth LE.

Seperti pada telefon bimbit Galaxy, ciri ini hanya boleh digunakan dalam memulakan pasangan apabila perkakasan baharu telah dikesan. Tambahan pula, ia memerlukan pengguna memuat turun aplikasi yang diperlukan seperti alat Samsung Smart Switch dalam menyelesaikan pemindahan data daripada telefon lama ke telefon baharu. Begitu juga, versi untuk telefon Android dan Pixel lain mungkin berkongsi proses yang sama.

Samsung masih belum melancarkan siri Galaxy S23 pada 1 Februari, oleh itu, kami hanya boleh mengesahkan pada tarikh tersebut jika ciri ini akhirnya akan berakhir pada peranti Android sebenar. Mungkin, ini mungkin dihantar bersama OS Android 14.

Adakah anda fikir Fast Pair perlu diperlukan dalam semua peranti Android dan Wear OS? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: 9to5Google