Fikirkan Jurang – Apa yang Dilakukan untuk Merapatkan Jurang Gaji di AS?

25
kalkulator
© stocker / AdobeStock

8 Mac ialah Hari Wanita Antarabangsa; hari yang ditujukan untuk meraikan pencapaian wanita dan mencari kesaksamaan jantina. Ia bertindak sebagai pemangkin kepada perubahan dengan memupuk dialog, menggalakkan perpaduan dan tindakan yang memberi inspirasi.

Tarikh ini menjadi peringatan tentang kemajuan yang dicapai dalam memperkasakan wanita dan cabaran yang berterusan. Jurang gaji jantina adalah contoh, walaupun di salah satu negara terkaya di dunia.

Wanita di Amerika Syarikat yang bekerja sepenuh masa, sepanjang tahun biasanya dibayar hanya 84 sen untuk setiap dolar yang dibayar kepada rakan lelaki mereka, menurut laporan yang disusun oleh Pusat Undang-undang Wanita Kebangsaan. Jurang pendapatan ini diterjemahkan kepada hampir $10,000 kurang setahun dalam pendapatan median.

Adalah penting untuk menunjukkan bahawa jurang gaji secara tidak seimbang mempengaruhi kebanyakan wanita kulit berwarna. Mengikut Pejabat Akauntabiliti Kerajaan AS, wanita kulit hitam membuat purata 63 sen untuk setiap dolar yang diperoleh oleh seorang lelaki kulit putih. Wanita asli Amerika membuat 60 sen untuk setiap dolar, dan wanita Hispanik atau Latina membuat 58 sen untuk setiap dolar.

Walaupun kemajuan telah dicapai – dengan kelulusan Akta Equal Pay dan undang-undang hak sivil lain serta undang-undang ketelusan gaji, jurang gaji itu sendiri tidak banyak berubah. dua dekad.

Analisis oleh Pusat Kemajuan Amerika tahun lepas mendapati ia mungkin mengambil masa 32 tahun lagi untuk menutup jurang gaji jantina, yang bermaksud menunggu sehingga sekurang-kurangnya 2056.

Dan pendidikan tidak meratakan padang permainan. Kerjaya dalam sains dan STEM memberi gaji yang baik untuk wanita, tetapi walaupun fakta ini, jurang gaji jantina masih wujud.

Pakar mencadangkan punca jurang gaji dalam teknologi ini termasuk pengasingan pekerjaan (wanita sering tertumpu pada peranan teknologi yang berpendapatan rendah); kekurangan rundingan dan ketelusan pembayaran; berat sebelah tersirat dan hukuman keibuan.

Menutup jurang gaji memerlukan lebih daripada sekadar mengiktiraf Hari Gaji Sama atau menggalakkan wanita untuk “meminta lebih” semasa merundingkan gaji mereka.

Advokasi untuk dasar yang menangani ketidaksamaan di tempat kerja (berurusan terlebih dahulu dengan program cuti ibu bapa yang saksama) dan inisiatif yang menggalakkan kepelbagaian dan keterangkuman kekal penting. Hari Wanita Antarabangsa berfungsi sebagai platform untuk menjelaskan isu-isu ini dan memberi inspirasi kepada perubahan positif.

Tumpuan kepada majikan

The Arahan Gaji dan Ketelusan EU Sama Rata berkemungkinan akan menjadi pelan tindakan untuk apa yang akan berlaku di seluruh dunia dan ia termasuk pendedahan jurang gaji median/min awam. Lebih 40 syarikat di AS sedang melaporkan atau telah komited untuk melaporkan jurang gaji median pada tahun hadapan.

Syarikat seperti Visa dan Microsoft telah mendahului dari 2022, diikuti oleh Adobe, American Express, BNY Mellon, Chipotle, Citi, Disney, The Home Depot, Mastercard, Pfizer, Starbucks dan Target, untuk menamakan beberapa.

Apa yang anda boleh lakukan

Dimaklumkan tentang perkara yang dibuat oleh seseorang dengan jawatan dan tahap pengalaman anda di tempat anda tinggal. Anda perlu tahu apa nilai anda.

Gunakan tapak yang mengumpulkan data gaji (seperti Glassdoor, Levels dan Scorecard) untuk mengumpulkan maklumat ini. Ketelusan gaji, atau bercakap tentang jumlah wang yang anda hasilkan, adalah kunci untuk menghilangkan jurang, kerana merahsiakan maklumat itu hanya menguatkan diskriminasi.

Terdapat banyak organisasi hebat yang komited terhadap ekuiti tempat kerja dan pariti gaji. Untuk terlibat, lihat Persatuan Wanita Universiti Amerikayang Pusat Kebangsaan Wanita dan Teknologi Maklumat atau Gaji Sama Hari Ini.

Walaupun kemajuan mungkin perlahan, ia masih merupakan kemajuan dan kemungkinan besar menanti di hadapan. Lawati nextpit Job Board untuk mencari langkah seterusnya yang sempurna.

Di Michigan, peneraju global dalam perkhidmatan kejuruteraan dan R&D, Capgemini sedang mencari untuk mengupah seorang Jurutera Prestasi ADAS. Anda akan bertanggungjawab untuk penanda aras kompetitif, penilaian kenderaan dan pengurusan keperluan teknikal untuk ciri ADAS pada pengeluaran dan aplikasi kenderaan masa hadapan. Ambil perhatian bahawa Capgemini menawarkan faedah pekerja super termasuk cuti ibu bapa berbayar, bantuan pengangkatan, surrogacy, cryopreservation dan penjagaan kanak-kanak/orang tua sandaran bersubsidi.

Berminat untuk menyertai masa depan penerbangan angkasa lepas? Lihat peluang di Blue Origin yang sedang mencari a Pemimpin Reka Bentuk, Perhimpunan dan Ujian Sistem Utama (SDAT). untuk mengusahakan Kapsul Kru Shepard Baharu. Pemohon mesti mempunyai ijazah BS dalam kejuruteraan aeroangkasa, mekanikal, perindustrian atau pembuatan dan sebaik-baiknya pengalaman 15 tahun atau lebih bekerja dalam program pembangunan aeroangkasa atau barisan pengeluaran. Julat pampasan untuk peranan ini ialah $174,585—$244,419.

Adakah idea untuk menolak sempadan penyelidikan dan pembangunan terkini menggembirakan anda? Jika ya, peneraju teknologi NVIDIA mempunyai pembukaan untuk a Jurutera Teknologi Pembangun Kanan – AI untuk mengkaji dan membangunkan teknik canggih dalam pembelajaran mendalam, graf, pembelajaran mesin dan analitik data, serta melaksanakan analisis dan pengoptimuman yang mendalam untuk memastikan prestasi terbaik yang mungkin pada seni bina GPU semasa dan generasi akan datang. Julat gaji asas untuk peranan ini ialah $176,000 – $333,500.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Suzie Coen.