Fitbit membunuh aplikasi pihak ketiga untuk Sense 2 dan Versa 4

79
Kajian Fitbit Versa 4 NextPit 9
© NextPit

Tidak dapat dielakkan bahawa Google akhirnya akan menyepadukan kebanyakan jam pintar dan ciri penjejak kecergasannya daripada peranti Fitbit ke dalam barisan Pixel selepas ia melengkapkan pemerolehan syarikat. Malangnya, ini termasuk menghentikan perkhidmatan secara berperingkat untuk menyelaraskan pengalaman antara kedua-dua ekosistem kerana ia terus wujud.

Perubahan paling ketara berlaku pada penutupan Fitbit Studio pada 20 April seperti yang dilihat oleh 9to5Google. Pembangun pihak ketiga menggunakan alat berasaskan pelayar web untuk membangunkan apl dan muka jam tangan untuk peranti Fitbit. Sebaliknya, mereka kini dinasihatkan untuk menggunakan SDK baris perintah semasa. Selain itu, Fitbit menggandakan bahawa Sense 2 dan Versa 4 tidak akan menerima sokongan untuk apl pihak ketiga manakala ia akan membenarkan penggunaan muka jam tangan pihak ketiga.

  • Jangan ketinggalan: Manakah jam tangan pintar atau penjejak Fitbit terbaik untuk dibeli pada tahun 2023?

Kurang Fitbit, Lebih Banyak Google

Fitbit juga mengumumkan bahawa mulai 27 Mac dan seterusnya, ia akan menamatkan sokongan untuk beberapa perkhidmatan dalam aplikasinya dan penjejakan aktiviti berasaskan maya. Kedua-dua Pengembaraan dan Cabaran akan tidak lagi wujud selepas tarikh tersebut, tetapi pengguna yang mendaftar dengan mana-mana ciri boleh memuat turun data lama mereka serta berinteraksi dengan rakan dan kenalan lain yang dibuat menggunakan program ini.

Bagi komuniti dan forum, penciptaan dan pengendalian kumpulan terbuka akan dialih keluar. Pengguna masih mempunyai pilihan untuk membuat kumpulan peribadi, tetapi ahli yang berhasrat untuk menyertai akan memerlukan jemputan daripada rakan. Sebaliknya, Fitbit menyebut mereka tidak menyimpan atau memperkenalkan perubahan pada forum Kesihatan dan Kesejahteraan.

Kajian Fitbit Sense 2

Fitbit Sense 2 mempunyai butang fizikal sebenar! / © NextPit

Penyingkiran beberapa perkhidmatan untuk peranti Fitbit tidak bermakna jenama itu semakin berkurangan. Dalam kes Google, ia melancarkan Wallet dan Maps to the Sense 2 dan Versa 4 pada bulan Disember. Hanya pada bulan Januari, Peta Google berfungsi sepenuhnya walaupun ditangguhkan, menjadikannya tambahan yang besar untuk sama ada jam tangan pintar.

Adakah anda lebih suka jika Fitbit dan Google wujud dalam pasaran boleh pakai? Atau adakah anda fikir Google harus menjenamakan semula Fitbit sebagai sub-jenama seperti Pixel? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: 9to5Google