Foto Google akan membawa foto dan video peribadi ke awan dengan pilihan ini

92
gambar google 02
© NextPit

Foto Google setakat ini telah menerima segelintir penambahbaikan sepanjang bertahun-tahun ia wujud. Ini termasuk penambahan Folder Berkunci, yang membolehkan anda menyembunyikan foto dan video peribadi atau sensitif. Walau bagaimanapun, bahagian tersebut telah tiada sokongan untuk sandaran atau penyegerakan awan, tetapi Google akhirnya dapat menangani isu ini tidak lama lagi. Begini cara ia boleh berguna.

Folder Berkunci Photos ialah ciri eksklusif untuk telefon Pixel sebelum ia dikembangkan kepada versi utama Android dan iOS. Seperti kebanyakan pengurus fail privasi, Folder Berkunci melindungi foto atau video pilihan anda yang hanya boleh diakses menggunakan PIN atau pengesahan biometrik. Satu-satunya kelemahan ialah folder ini tidak mempunyai pilihan untuk sandaran ke awan jika anda merancang untuk membawa fail peribadi anda dalam talian merentas peranti lain.

  • Jangan ketinggalan: Cara mudah menyembunyikan foto dan video melalui Lock Folder pada Android atau iOS

Sandarkan Folder Berkunci dalam Google Photos

Kini, tangkapan skrin yang dikatakan ciri tersebut telah dikongsi dalam sembang kumpulan Telegram. Ia menunjukkan togol baharu yang dipanggil sandaran Folder Berkunci dalam tetapan dalam versi apl Foto yang akan datang. Di bawah profil akaun terdapat nota bahawa foto dan video yang tidak disandarkan tidak akan disimpan jika pengguna melakukan tetapan semula kilang, memadamkan apl Foto atau bertukar kepada mudah alih baharu.

Folder Berkunci Foto Google menambah sandaran pada awan

Foto Google menambah pilihan untuk membuat sandaran Folder Berkunci ke awan / © Telegram/u/Google

Belum ada sebarang butiran yang disertakan lagi didedahkan seperti apa yang boleh menjadi kawalan pengguna lanjutan yang dibentangkan pada peranti dan web lain jika memang ini akan ditambah. Begitu juga, kami menganggap ia akan mencerminkan fungsi asas yang terdapat dalam mudah alih seperti alih dan padam.

Walaupun ciri ini kelihatan agak berisiko kerana anda akan membawa fail luar talian anda ke awan, ia mungkin memberi manfaat kepada pengguna dalam mengurus foto dan video selamat dalam persediaan berbilang peranti. Dan mengikut rupanya, pilihan itu dilumpuhkan secara lalai, menjadikan anda sekurang-kurangnya kurang cemas mengetahui fail peribadi anda tidak disandarkan secara automatik ke awan.

Adakah anda akan mempercayai Google dalam meletakkan kandungan Folder Berkunci anda ke awan? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar sisi anda.