Galaxy A55 Samsung Mungkin Menjadi Kuasa Permainan dengan GPU AMD

27
nextpit Paparan Samsung Galaxy A54
© nextpit

Sebagai tambahan kepada Galaxy S24 yang akan datang, Samsung mungkin menguji Galaxy A55 jarak pertengahan yang dijadualkan tiba pada Q1 2024 dan pengganti adalah kepada Galaxy A54 (semakan). Selepas kewujudan peranti pertama kali ditemui, rrpoert baharu telah menambah butiran lanjut tentang cip dan GPU rekaan AMDnya.

  • Baca juga: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli dengan harga kurang daripada $400

Galaxy A55 pertama kali didedahkan oleh outlet berita Belanda Galaxy Club bulan lepas. Selain daripada kamera dan pemproses, banyak butiran tidak diketahui pada masa itu. Kini, sumber yang sama telah berkongsi hasil penanda aras yang didakwa bagi cipset Exynos 1480 dalaman Samsung yang membawa nama kod Rose yang akan menggerakkan peranti bersama maklumat penting tentang GPU cip itu.

Bagaimanakah GPU AMD akan memberi manfaat kepada Samsung Galaxy A55?

Keputusan penanda aras GeekBench mengesahkan spesifikasi cip utama, termasuk cipset grafik Samsung Xclipse 530 yang tidak diumumkan. Tidak banyak lagi yang perlu diketahui tentang GPU, tetapi selamat untuk mengatakan ia berdasarkan seni bina RDNA AMD seperti yang ditunjukkan oleh nama unit.

Untuk tujuan rujukan, Samsung telah menggunakan GPU Xclipse dengan cip peringkat perdananya seperti Exynos 2200 pada Galaxy S22 dan Exynos 2400 baharu yang sepatutnya menjanakan model Galaxy S24 terpilih. Oleh itu, Xclipse 530 berkemungkinan boleh menjadi GPU peringkat pertengahan yang Samsung merancang untuk digunakan dalam set cip pertengahannya.

Samsung Galaxy A55

Penanda aras Samsung Galaxy A55 / © Galaxy Club

Menarik juga untuk mengetahui mengapa Samsung beralih daripada grafik Mali ARM kepada AMD walaupun untuk barisan pertengahannya. Berkemungkinan mereka mungkin memasarkan Galaxy A55 sebagai peranti tertumpu kepada permainan, atau mungkin ia merancang untuk menyelitkan keupayaan AI yang dinaik taraf yang disokong oleh GPU baharu.

Bagi SoC Exynos 1480, hasilnya juga menunjukkan bagaimana skor teras tunggal dan berbilang teras adalah setanding dengan Exynos 1380. Tetapi jika anda melihat dengan lebih dekat, dua kluster teras CPU pada cip Exynos 1480 kelihatan mempunyai kelajuan jam yang lebih cepat. Jadi, ada kemungkinan kami mendapat markah yang lebih tinggi dalam ujian kemudian dan pada peranti sebenar.

Spesifikasi dan tarikh keluaran Samsung Galaxy A55 yang lain

Selain daripada chipset, Galaxy A55 dikatakan mengekalkan kamera utama 50 MP daripada pendahulunya. Tidak diketahui sama ada akan ada peningkatan dalam optik dan saiz penderia atau pengoptimuman perisian tambahan.

Galaxy A54 Samsung telah dilancarkan pada Mac tahun ini. Ini menunjukkan Galaxy A54 boleh memecahkan perlindungan pada Mac 2024 atau mungkin lebih awal memandangkan Galaxy S24 dikhabarkan akan diumumkan beberapa minggu lebih awal daripada keluaran Galaxy S23.

Adakah anda fikir GPU baharu pada Exynos 1480 akan membawa prestasi seperti perdana kepada telefon pintar dan tablet jarak pertengahan Samsung? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda.

Melalui: Kelab Galaxy


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya