Galaxy S22 Ultra: Semua yang anda perlu tahu tentang S Pen Samsung

49
nextpit samsung galaxy s22 ultra s pen clr2
© nextpit

Samsung Galaxy S22 Ultra telah tiba dan, seperti pendahulunya, ia disertakan dengan stylus Samsung – S Pen. Apakah maksud stylus ini dan apa yang anda boleh lakukan dengannya? Ketahui di sini di NextPit.

Seperti yang dijangkakan, Samsung mempersembahkan barisan Galaxy S22nya kepada dunia pada awal minggu ini dengan meriah. Selain daripada Galaxy S22 dan Galaxy S22+ yang lebih besar sedikit, semua mata tertumpu pada Galaxy S22 Ultra yang serba baharu. Model premium sangat mengingatkan hari yang lebih baik apabila Galaxy Note ada. Selain daripada reka bentuk yang lebih edgier yang dikaitkan terutamanya dengan S Pen, kami berbesar hati untuk ambil perhatian bahawa S Pen boleh dimasukkan ke dalam slot khusus pada S22 Ultra, tidak seperti model tahun lepas yang kurang difikirkan. Magnet, Samsung. Betul ke?

Kami telah diperkenalkan kepada pen pintar Samsung pada tahun 2011 apabila Galaxy Note pertama dikeluarkan. Sejak itu, S Pen telah banyak belajar. Sebelum kami meneroka apa yang ada pada S Pen 2022, anda boleh melihat video langsung kami mengenai Galaxy S22 Ultra:

Anda boleh melihatnya dalam video: Stilus kembali ke tempat asalnya. Galaxy S21 Ultra sudah pun serasi dengan stylus Samsung, tetapi ia tidak mempunyai ruang untuk aksesori itu, apatah lagi perlu membelinya secara berasingan. Oleh itu, Samsung mempromosikan S Pen kali ini: Ia kini telah maju daripada sekadar aksesori kepada komponen kekal Galaxy S22 Ultra!

Kelebihannya adalah jelas: Anda tidak akan kehilangan S Pen semudah itu, dan anda tidak perlu membeli sarung khas dan ia dicas terus apabila dimasukkan ke dalam telefon pintar.

Sokongan Bluetooth, di sana anda berada!

Masih terngiang-ngiang kata-kata Antoine di telinga saya apabila dia mengadu tentang kekacauan S Pen tahun lepas. S Pen terpaksa dibeli secara berasingan, tidak boleh disimpan di dalam peranti dan telah dikunci secara berfungsi. Itu benar-benar permulaan yang buruk untuk S Pen pertama untuk barisan Galaxy S.

Stilus yang dihantar bersama Galaxy S22 Ultra berfungsi sepenuhnya dan setanding dengan apa yang mungkin dengan S Pen dalam Galaxy Note 20 Ultra. Ini bermakna model Ultra baharu mendapat manfaat daripada fungsi Bluetooth S Pen, yang dinafikan dalam S21 Ultra. Peminat Galaxy Note boleh mencatat nota, menterjemah teks dan melakukan lebih banyak lagi dengan alat kecil itu. Berikut ialah gambaran keseluruhan fungsi paling penting yang telah anda boleh gunakan untuk beberapa generasi S-Pen:

  • Cipta Nota: Mencipta nota dalam tetingkap timbul tanpa perlu mengakses “Samsung Notes” atau aplikasi nota lain.
  • Pilihan Pintar: Memilih kawasan menggunakan S Pen dan melakukan tindakan seperti berkongsi atau menyimpan.
  • Nota Tangkapan Skrin: Tangkap tangkapan skrin dan anotasikannya dengan nota atau lukisan.
  • Mesej Langsung: Buat dan hantar mesej anda sendiri dengan latar belakang pilihan anda. Anda boleh merakam apa yang anda tulis atau lukis dan simpan sebagai GIF.
  • Terjemah: Pegang S Pen di atas perkataan atau coretan teks untuk menterjemah perkara yang telah anda tulis.
  • Visi Bixby: Menggunakan ciri Bixby Vision untuk mencari imej, tempat atau maklumat yang serupa, atau untuk mengecam dan menterjemah teks.
  • Mengezum masuk: Pegang S Pen pada kawasan skrin untuk mengezum masuk.

Berikut ialah ciri lain yang boleh dibanggakan oleh Samsung: Anda boleh menukar nota tulisan tangan anda kepada teks dengan Samsung Notes, yang kemudiannya boleh anda kongsi secara langsung. Terima kasih kepada sokongan BLE, anda juga boleh mengendalikan Galaxy S22 Ultra anda menggunakan gerak isyarat. Contohnya, anda boleh melancarkan aplikasi kamera melalui “Air Action” dan tekan butang pengatup tanpa menyentuh skrin telefon pintar. Anda boleh menatal melalui aplikasi, mengezum ke dalam gambar, memanggil ciri “Pilih Pintar” atau meningkatkan kelantangan dalam pemain muzik.

1 14 Galaxy S22 Ultra Back1 Reka bentuk Phantom White HI

Inilah yang ditunggu-tunggu oleh peminat Note: S Pen sesuai dengan S22 Ultra! / © Samsung

Apakah yang baharu tentang S Pen untuk Galaxy S22 Ultra?

Sejujurnya, tidak banyak yang baru dari segi fungsi. Pada asasnya, telefon pintar mewarisi helah S Pen yang sudah diketahui. Walau bagaimanapun, itu tidak mengapa kerana, seperti yang dinyatakan, ia adalah peningkatan yang ketara berbanding edisi S21 Ultra. Samsung pada masa ini sangat berbangga dengan fakta bahawa kependaman telah dikurangkan dengan ketara sekali lagi! Berbanding dengan Nota 20, kependaman telah dikurangkan sebanyak 70 peratus lagi – menurunkannya kepada kurang daripada tiga milisaat.

Kependaman sembilan milisaat pendahulunya sudah terlalu rendah sehingga tulisan terasa agak semula jadi. Menurut Samsung, menulis pada paparan Galaxy S22 Ultra kini benar-benar terasa seolah-olah anda menggunakan pen dan sehelai kertas. Kami sudah tentu akan melaporkan tentang perasaan semula jadi dalam ulasan kami yang akan datang.

Satu lagi perkara yang penting untuk dikutip daripada Samsung pada acara Galaxy Unpacked: Kelestarian! Syarikat Korea Selatan itu menggunakan plastik marin kitar semula dalam beberapa komponennya. Atas sebab kualiti, ini hanya boleh digunakan pada tahap yang sangat terhad, tetapi Samsung menggunakan bahan ini untuk penggoncang kelantangan dan butang kuasa serta dulang kad SIM, contohnya. Samsung juga menggunakan plastik marin kitar semula untuk bahagian dalam pemegang S Pen.

Secara keseluruhannya, S Pen belum direka bentuk semula sepenuhnya atau dipertingkatkan dengan ketara. Tetapi ia kini boleh melakukan semua yang ia mampu pada telefon pintar. Baguslah, Samsung. Malah, anda boleh memikirkannya tahun lepas. Beritahu kami dalam ulasan pendapat anda tentang S Pen secara umum dan penggunaannya dalam S22 Ultra khususnya.