Galaxy S23 Mungkin Dapatkan Kemas Kini One UI 6 Berasaskan Android 14 Tidak Lama Lagi

30
nextpit Semakan Paparan Samsung Galaxy S23 FE
© nextpit

Samsung mungkin hampir mengeluarkan kemas kini One UI 6 selepas ia mengesahkan mereka menamatkan ujian beta terakhir perisian minggu ini. Pengeluaran versi stabil dijangka akan bermula seawal minggu depan dan hanya jika tiada isu ketara yang timbul semasa fasa ujian akhir.

  • Jangan ketinggalan ini: Senarai telefon pintar yang layak untuk kemas kini Android 14

Kemas kini perisian utama, yang berasaskan Android 14, telah berada dalam fasa beta sejak Ogos. Ia juga telah memasuki beberapa lelaran beta, yang kini berada dalam keluaran beta ketujuh, sekurang-kurangnya untuk model Galaxy S23, Galaxy S23+ dan Galaxy S23 Ultra (ulasan) tahun ini.

Tarikh keluaran One UI 6 untuk Samsung Galaxy S23

Seperti yang disahkan oleh moderator kepada pengguna dalam forum komuniti Korea Selatan, pasukan yang bertanggungjawab untuk One UI 6 Beta untuk Galaxy S23 sedang menguji beta terbaharu minggu ini. Mereka juga merancang untuk menamatkan program beta apabila tiada isu utama ditemui.

Walaupun tarikh keluaran tepat One UI 6 untuk Galaxy S23 tidak dinyatakan oleh sumber, versi stabil dijangka akan dimulakan pada minggu berikutnya, iaitu sekitar minggu pertama bulan November.

Tambahan pula, senario ini hanya terpakai pada julat Galaxy S23. Keluaran dan ketersediaan One UI 6 untuk telefon pintar dan tablet Galaxy lain mungkin berbeza-beza, seperti dengan Galaxy Z Fold 5 baharu (ulasan), Galaxy Z Flip 5 (ulasan) dan tablet Galaxy Tab S9.

  • Baca juga: Petua dan kiat UI Teratas untuk dikuasai

Apakah yang baharu dalam One UI 6?

Perubahan utama dalam One UI 6 termasuk panel Pantas yang direka bentuk semula yang memberi lebih penekanan pada alat kebolehaksesan terpilih. Terdapat juga penyesuaian yang lebih meluas ditambah pada skrin kunci dan skrin utama, memberikan pengguna keupayaan untuk meletakkan semula widget jam dan menyepadukannya dengan profil atau mod.

Tetapan Pantas Samsung One UI 6 beta berubah

Perubahan Pantas Samsung One UI 6 beta / © nextpit

Mengenai ciri baharu yang lain, One UI 6 disertakan dengan langkah keselamatan yang dipertingkatkan melalui Auto Blocker. Selain itu, kini terdapat akses yang lebih mudah kepada tetapan bateri dengan mempunyai papan pemuka khusus dan metrik tambahan.

Pada masa yang sama, banyak penambahan juga terdapat dalam apl itu sendiri. Sebagai contoh, kamera Galaxy pihak pertama mendapat reka letak semula selain memperkenalkan pintasan kepada tetapan resolusi dan pilihan pengoptimuman kualiti imej baharu. Terdapat paparan baharu dan penyepaduan yang lebih baik dalam kalendar dan apl peringatan juga.

Sebagai alternatif, anda boleh menyemak ulasan awal Ruben tentang One UI 6 di sini yang memperincikan ciri baharu dalam perisian. Begitu juga, adakah anda ingin mengemas kini ke Android 14 dengan segera setelah ia tersedia?


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya