Galaxy S23 (Ultra) Samsung mungkin lebih baik dengan sarung pelindung

86
Kajian NextPit Samsung Galaxy S23 9
© NextPit

Galaxy S23 Samsung ialah model perdana pertama yang menampilkan Gorilla Glass Victus 2 Corning. Seperti yang diiklankan oleh pembuat kaca, piawaian perlindungan baharu sepatutnya membawa rintangan pecah yang lebih baik melibatkan kejatuhan tidak sengaja berbanding generasi Gorilla Glass sebelumnya. Walau bagaimanapun, ulasan pihak ketiga terkini mencadangkan bahawa mungkin terdapat sedikit peningkatan yang dibuat.

Kedua-dua Galaxy S23 Plus dan Ultra tertakluk kepada percubaan ketahanan oleh saluran Youtube PBKReviews. Walaupun ujian itu tidak setanding dengan piawaian saintifik atau dalam lingkungan makmal, ia masih memberikan sedikit gambaran tentang cara peranti itu akan berfungsi dalam penggunaan harian, termasuk faktor luaran seperti benjolan, terjatuh dan calar yang tidak disengajakan.

  • Jangan terlepas ini: Ulasan Samsung Galaxy S23+

Apa yang kebanyakan orang akan ingin tahu khususnya ialah bagaimana Gorilla Glass Victus 2 dalam dua model Galaxy S23 (ulasan). Galaxy S23 Ultra pertama kali dilihat telah lulus ujian calar biasa dengan warna cemerlang. Yang ketara, panel pelindung hadapan dan belakang menunjukkan calar yang kurang ketara daripada paras pilihan khas yang lebih tinggi yang digunakan. Walau bagaimanapun, ia adalah ujian penurunan sebenar yang peranti itu gagal untuk bertahan.

Daripada anggaran ketinggian 1 meter (yang biasanya sekitar paras pinggang), Galaxy S23 Ultra (ulasan) dijatuhkan menghadap ke bawah pada konkrit pepejal. Bahagian hadapan menunjukkan bahawa kerosakan lebih kelihatan di sekeliling tepi melengkung manakala retakan menembusi hampir keseluruhan panel kaca. Ini adalah kes yang sama untuk bahagian belakang telefon bimbit, menampilkan garisan yang menonjol.

Daripada ketinggian penurunan yang sama, kerosakan kurang ketara pada Galaxy S23 Plus. Jelas sekali, paparan rata dan kaca belakang kemungkinan besar merupakan faktor utama untuk rintangan pecah yang lebih baik berbanding reka bentuk melengkung. Kedua-dua Galaxy S23 Plus dan Ultra kekal boleh digunakan walaupun skrin retak.

Perdebatan tentang sama ada perlu menggunakan sarung pelindung pada telefon pintar telah berlangsung selama bertahun-tahun sekarang. Walaupun tiada jawapan langsung untuk ini, pembangunan Corning’s Gorilla Glass memberitahu kami bahawa telefon bimbit berharga kami masih lebih baik dengan kes silikon. Begitu juga, adakah anda biasanya menggunakan sebarang aksesori pelindung untuk telefon pintar anda?

Sumber:
PBKReviews