Galaxy S24 Boleh Debut dengan Pemesejan Satelit Dua Hala

37
Pemesejan 2 hala sambungan satelit Samsung Galaxy S24
© nextpit

Kesambungan berasaskan satelit telah menjadi ciri baharu sejak iPhone 14 dan telah dipertingkatkan lagi pada iPhone 15 (ulasan). Bagi Samsung, ia tidak dapat menambah ciri yang setanding pada Galaxy S23nya dan juga pada telefon boleh lipat terbarunya. Nampaknya mereka akhirnya boleh menarik satu pada Galaxy S24 2024 dan itu mungkin lebih baik daripada versi Apple.

  • Baca juga: Cara menggunakan SOS kecemasan melalui satelit pada Apple iPhone 14 dan iPhone 15

Awal tahun ini telah pun dibayangkan bahawa Samsung telah menguji cip jalur lebar Exynos dalaman yang akan membolehkan perkhidmatan komunikasi satelit pada telefon pintarnya. Tetapi selepas itu, tiada perkembangan mengenai ketersediaan sebenar teknologi itu. Kini, eksekutif Samsung sendiri telah mengesahkan bahawa sambungan satelit akan datang ke telefon Galaxy menjelang 2024.

Kesambungan berasaskan Satelit Samsung pada telefon pintar Galaxy boleh muncul pada Galaxy S24

Kesambungan satelit Samsung untuk telefon pintar menggunakan rangkaian bukan daratan 5G. / © Samsung

Dalam pembentangan baru-baru ini kepada media, Ketua Pegawai Eksekutif bahagian LSI Samsung Park Yong-in menyatakan bahawa mereka sudah merancang untuk membolehkan komunikasi satelit pada telefon pintarnya tahun depan. Walaupun ia tidak secara langsung mengesahkan sama ada ini akan tiba pada Galaxy S24, adalah sangat selamat untuk mengatakan bahawa perdana yang akan datang adalah yang pertama memanfaatkannya.

Bagaimana komunikasi satelit Samsung lebih baik daripada komunikasi pada iPhone

Lebih penting lagi, ciri berasaskan satelit yang ditambahkan oleh Samsung mungkin yang telah mereka tunjukkan sebelum ini, iaitu sambungan satelit dua hala menggunakan modem Exynos baharu. Tidak seperti versi iPhone yang hanya membenarkan pertukaran mesej ringkas dan koordinat, Samsung boleh menggunakan rangkaian bukan daratan.

Terutamanya, kaedah ini membolehkan pertukaran fail seperti foto dan video dalam sistem pemesejan dua hala. Selain itu, penggunaan ini sangat meningkatkan ketepatan pencarian lokasi kerana ia mengurangkan kesan Doppler dan faktor merendahkan lain yang mempengaruhi penghantaran antara telefon bimbit dan satelit yang mengorbit.

Ia juga tidak jelas sama ada ciri itu akan percuma atau hanya boleh diakses sebagai perkhidmatan tambahan pada telefon pintar Galaxy. Walau bagaimanapun, Samsung mungkin mengambil halaman daripada pembuat iPhone dan menjadikan perkhidmatan itu percuma untuk beberapa tahun pertama.

Adakah anda fikir perkhidmatan satelit akan berguna pada Galaxy S24? Adakah anda sanggup membayar untuk menggunakannya? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda.

Sumber:
Jurnal Sisa

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya