Galaxy S24 Dikuasakan Exynos Mungkin Dilancarkan di Lebih Banyak Negara

43
ujian nextpit samsung galaxy s23 02
© nextpit

Terdapat khabar angin sebelum ini bahawa pasaran Eropah dan Asia Tenggara terpilih akan menerima Samsung Galaxy S24 berkuasa Exynos 2400 manakala pasaran lain akan menerima varian Snapdragon 8 Gen 3. Walau bagaimanapun, kemas kini baru meramalkan bahawa syarikat Korea Selatan itu mungkin melancarkan versi Exynos di halaman rumahnya, menunjukkan keyakinan terhadap chipset tersuai mereka.

  • Jangan ketinggalan ini: Perbezaan SoC telefon pintar dijelaskan

Rangkaian Galaxy S23 (ulasan) tahun ini menyaksikan Samsung membuat peralihan eksklusif kepada SoC Snapdragon 8 Gen 2 di semua rantau. Alasannya adalah terutamanya disebabkan oleh prestasi Exynos 2200 sebelum ini, telah dilanda pelbagai isu yang menjejaskan peranti yang dikuasakan oleh SoC dan seterusnya mengakibatkan Samsung menggugurkan cipset yang memihak kepada silikon perdana Qualcomm.

Bulan lepas, grapevine mencadangkan Samsung akan menggunakan cip utama dalaman untuk Galaxy S24 (Plus) dan Galaxy S24 Ultra, yang dipercayai dikeluarkan di kawasan terpilih yang lebih sedikit. Menurut penerbitan Korea Selatan, Samsung juga akan memasukkan Exynos 2400 dalam siri akan datang di pasaran tempatan mereka.

Keputusan Geekbench Samsung Galaxy S24+ dengan cip Snapdragon 8 Gen 3

Keputusan Geekbench Samsung Galaxy S24+ dengan cip Snapdragon 8 Gen 3. / © Geekbench

Walaupun khabar angin ini masih belum disahkan, langkah sedemikian boleh memberi isyarat kepada kerja Samsung di sebalik tabir untuk menangani pelbagai isu yang melanda prestasi dan kecekapan cip itu. Walaupun begitu, ini akan membuka kemungkinan orang Korea Selatan melengkapkan Exynos 2400 dalam peranti tambahan pada masa hadapan, meninggalkan varian Snapdragon 8 Gen 3 ke AS dan kawasan yang tinggal.

Mengenai spesifikasinya, SoC generasi seterusnya menggunakan nod proses 4 nm dan didatangkan dengan pemproses 10-teras, yang diterajui oleh Cortex X4 utama dengan 3.1 GHz. GPU dikatakan sebagai Xclipse 940 yang menawarkan dua kali ganda unit grafik daripada Exynos 2200 pada Galaxy S22. Jika jadual keluaran standard dipatuhi, Samsung Galaxy S24 ditetapkan untuk diumumkan pada Januari atau Februari 2024 bersama SoC.

Jika Samsung benar-benar menambah baik Exynos 2400, adakah anda lebih sukakannya berbanding Snapdragon 8 Gen 3 dalam Galaxy S24? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: SamMobile
Sumber:
MK Korea