Galaxy S24 Ultra Samsung Boleh Ditingkatkan Kamera Zum 50 MP

34
SeterusnyaPit tangan samsung galaxy s23 ultra pada cmd7
© nextpit

Galaxy S24 Ultra Samsung dilaporkan menampilkan kamera telefoto baharu dengan zum optik 5x. Ternyata penembak khusus ini masih boleh mendapatkan tahap zum optik 3x yang sama seperti pendahulunya, tetapi zum 5x boleh dicapai kerana kiraan megapiksel yang jauh lebih tinggi dalam sensor itu sendiri.

Pada masa ini, Galaxy S23 Ultra (ulasan) menggunakan kamera telefoto 10 MP dengan zum tanpa kehilangan 3x, yang tidak berubah daripada Galaxy S22 Ultra. Walau bagaimanapun, jika khabar angin baharu daripada pembocor dipercayai Ice Universe boleh dipercayai, Samsung akhirnya boleh menaik taraf komponen ini pada Galaxy S24 Ultra tahun depan.

  • Baca juga: Telefon kamera Android dan iPhone terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Imej zum lanjutan Samsung Galaxy S24 Ultra dengan kualiti zum optik yang setanding

Menurut khabar angin, Galaxy S24 Ultra akan tiba dengan kamera telefoto 50 MP. Sensor yang disebutkan di atas dikatakan berukuran 1/2.52 inci lebar. Walaupun penderianya lebih besar berbanding penderia 1/3.52 inci yang turut ditemui dalam penembak Galaxy Ultra S23, saiz piksel akan dikurangkan kepada 0.7μm.

Sebaliknya, Samsung dijangka memanfaatkan teknologi pixel binning di mana ia akan menggabungkan beberapa piksel menjadi satu piksel yang lebih besar yang akhirnya menangkap lebih banyak cahaya dan butiran. Teknik ini serupa dengan cara ia memanfaatkan sensor utama 200 MP. Tambahan pula, ia juga akan membolehkan Samsung mencapai tangkapan zum lanjutan dengan kualiti imej yang setanding dengan kamera telefoto kendiri dengan zum optik 5x.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra menampilkan penderia utama 200 MP baharu yang bergantung pada teknologi penbindaan piksel. / © NextPit

Penderia Zum Isocell dalaman Samsung mungkin tiba pada Galaxy S24 Ultra

Menariknya, berita mengenai Samsung menggunakan kamera telefoto baharu adalah selaras dengan pemfailan baru-baru ini oleh syarikat itu dalam aplikasi tanda dagangannya untuk Isocell Zoom dan Isocell Zoom Pro di UK dan Korea Selatan seperti yang dilihat oleh Galaxy Club. Oleh itu, sensor 50 MP pada Galaxy S24 Ultra mungkin merupakan komponen dalaman Samsung yang akan menandakan berlepas daripada menggunakan sensor telefoto Sony dalam telefon bimbitnya yang sedia ada.

Selain penderia telefoto, Samsung Galaxy S24 Ultra dijangka akan bergantung pada kamera lebar 200 MP, periskop 10 MP dan kamera ultralebar 12 MP yang sama. Pada masa yang sama, kamera swafoto 12 MP juga boleh dikekalkan memandangkan ini baharu dalam Galaxy S23 tahun ini.

Selain daripada kamera, telefon Galaxy premium yang akan datang akan datang dengan One UI 6 yang berasaskan Android 14 dan dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 3 SoC bersama panel paparan baharu, memori yang lebih besar dan mungkin bateri dengan reka bentuk bertindan. Masih tidak jelas apakah penambahbaikan lain di jabatan lain.

Bahagian Galaxy S24 yang manakah anda ingin lihat peningkatan berlaku? Kongsi cadangan anda dengan kami dalam komen.